ΑΡΜΑ: Γιατί δεν ανακοινώνεται ΧΘΕΣ από το Υπ. Υγείας η Προκήρυξη για τις 1350 Μόνιμες Θέσεις;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΡΜΑ: Γιατί δεν ανακοινώνεται ΧΘΕΣ από το Υπ. Υγείας η Προκήρυξη για τις 1350 Μόνιμες Θέσεις;

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας καθημερινά μιλάνε για τους «ήρωες» του ΕΣΥ και τον Αγώνα που δίνουνε  για την αντιμετώπιση του Κοροναϊού. Η ίδια η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας ανέδειξαν σαν ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης με ανθρώπινο Δυναμικό των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.

Ήδη λίγα Νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με μικρό αριθμό Επικουρικού Προσωπικού (π. χ Θριάσιο 5 ΔΕ Νοσηλευτές)από τις Λίστες του 2018, ενώ ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις, στις 15 Μαρτίου, για τις 2000 νέες Θέσεις Επικουρικού Προσωπικού (1500 Νοσηλευτών και 500 Λοιπό Προσωπικό). Αναμένετε τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα και μέχρι τέλος του Μήνα, ελπίζουμε, να γίνουν οι προσλήψεις. Θα φανεί στη πράξη, με βάση τη κατανομή που θα γίνει, ο αριθμός των Επικουρικών για κάθε Νοσοκομείο. Πάντως, με βάση τις ενημερώσεις από τις Διοικήσεις, μιλάμε για προσλήψεις  που υπολείπονται των αναγκών που έχει το κάθε Νοσοκομείο για στελέχωση. Π. χ  στο Θριάσιο Νοσοκομείο ( Αναπληρωματικό Νοσοκομείο για το Κορονοϊό…) προβλέπονται 10 θέσεις Νοσηλευτών, 3 Τραυματιοφορέων. 2 Ακτινολόγων 1 Ιατρικών Εργαστηρίων, 16 Εργαζόμενοι (σύνολο 21) όταν οι ανάγκες είναι τουλάχιστον πάνω από 50, με βάση τους σχεδιασμούς για τη μάχη ενάντια στο Κορονοϊό.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί, ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν κάνουν καμιά αναφορά πλέον στη Προκήρυξη των 1350 Θέσεων Μόνιμων Προσλήψεων, όταν με Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις από τον Οκτώβριο δήλωναν ότι ήταν θέμα ημερών η έκδοση της Προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.Όπως δήλωνε στη Βουλή στις 17-12-2019 «Υπεγράφησαν 175 διορισμοί γιατρών στα Επείγοντα 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.» (σ. σ οι διορισμοί των ΤΕΠ, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί..).

Θέσεις που είχαν ήδη εγκριθεί ( με ΠΥΣ) από τον Μάιο του 2019 και αφορούν τις προσλήψεις για το 2019, από τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και ακόμα δεν έχουν βρει το δρόμο προς το ΑΣΕΠ. Ενώ, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας, για Προκήρυξη Μονίμων Θέσεων και για το 2020, δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα,  ούτε η αναγκαία ΠΥΣ, ούτε πρόταση για τον αριθμό των Θέσεων που θα προκύψουν.

Είναι προφανές, ότι οι προσλήψεις με τους πίνακες του 2018 και οι 2000 Θέσεις του 2020, αποτελούν ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των Δημόσιων Δομών Υγείας. Θα μείνει όμως «μετέωρο» και αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες  των Νοσοκομείων εάν ΑΜΕΣΑ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας:

-Δεν αυξήσει, το επόμενο διάστημα, τον αριθμό προσλήψεων του Επικουρικού Προσωπικού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που θα προκύπτουν από την Αντιμετώπιση και τη Διαχείριση του Κορονοϊού σε πραγματικό χρόνο. Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Καστοριάς ( όπου λόγω της Καραντίνας ικανού αριθμού προσωπικού κατέρρευσε η λειτουργία του..) ή της Αμαλιάδας καθώς και ότι σε αρκετά Νοσοκομεία (πρόσφατα το Ιπποκράτειο Αθήνας) ικανός αριθμός Νοσηλευτών τίθεται μερικώς εκτός μάχης και πρέπει να αντικατασταθεί. Τέλος ο αρκετά μεγάλος αριθμός συνάδελφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, που σύμφωνα με τις οδηγίες, τίθενται εκτός πρώτης γραμμής, προκαλούν λειτουργικό κενό, που πρέπει ΑΜΕΣΑ να καλυφθεί. Ενώ η ανάγκη για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ αύξηση των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ στα Νοσοκομεία, επιβάλλουν υποχρεωτικά την αύξηση του αριθμού θέσεων Επικουρικού Προσωπικού τις επόμενες μέρες.

-Δεν εκδώσει ΑΜΕΣΑ τη Προκήρυξη για τις 1350 Μόνιμες Θέσεις. Δεν ανακοινώσει τον αριθμό- Κατανομή  Μόνιμων Προσλήψεων για το 2020.

Τέλος, όποια ενίσχυση σε προσωπικό, μπορεί να μείνει «κενό γράμμα» εάν δεν α εξασφαλιστεί  γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ειδικά αναπνευστήρες, monitor, ατομικά μέσα προστασίας κ. ά) και πλήρης εξασφάλιση υγειονομικού υλικού για όλες τις μονάδες υγείας.

Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός είμαστε σε Πόλεμο.Ζητάμε από τη Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας: Δώστε μας όπλα, σφαίρες και στρατιώτες γι ‘ αυτόν τον πόλεμο. Δεν γίνεται να πάμε άοπλοι.

Υ. Γ : Ο Πρωθυπουργός  για τους εργαζόμενους στην Υγεία δήλωσε ότι: «Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό.». Ελπίζουμε να μην μείνει και αυτή η υπόσχεση όπως και οι προεκλογικές του. Χωρίς αντίκρυσμα…