Τώρα θα ριχτούμε στην μάχη Όχι για το χειροκρότημα των 9.00μμ αλλά για τους πολίτες αυτής της χώρας όλης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τώρα θα ριχτούμε στην μάχη Όχι για το χειροκρότημα των 9.00μμ αλλά για τους πολίτες αυτής της χώρας όλης

του του Δημήτρη Τζιάλα*

Συνάδελφοι Νοσηλευτές

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των ημερών που πέρασαν στο θέμα της πανδημίας του νέου κορωναϊού, και εν όψη των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, σαν άνθρωπος με δράση τόσο επαγγελματική-επιστημονική, όσο και συνδικαλιστική- πολιτική, κυρίως δε ως Νοσηλευτής ο ίδιος.

Κάθε γενιά οφείλει κάτι στην ιστορία.

Οι παππούδες μας δώσαν αίμα και ιδρώτα για να στήσουν την ζωή τους και την χώρα.
Οι γονείς μας σήκωσαν το μπόι τους λίγο παραπάνω και κατάφεραν να δώσουν σε εμάς μια ζωή καλύτερη από την δική τους.
Η δική μας η γενιά έτυχε μιας πορείας (τουλάχιστον μέχρι πριν 10 χρόνια) ανέφελης και δημιουργικής, αλλά ταυτόχρονα βλέπει να παραδίδει στα παιδιά της μια προοπτική πολύ δυσκολότερη από την δική της.

Τις τελευταίες μέρες αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ολο πιο έντονα το βάρος που πέφτει στους ώμους μας, την ευθύνη μας απέναντι στους γονείς μας, στα παιδιά μας, στους συναδέλφους μας αλλά και στην κοινωνία.

Όσο εύκολο είναι να παραδεχτούμε πως είναι η δουλειά του πυροσβέστη να πέσει μέσα στα μέτωπα της φωτιάς και να παλέψει τις φυσικές καταστροφές….

Όσο εύκολο είναι να παραδεχτούμε πως είναι η δουλειά του φαντάρου και των αξιωματικών να είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της χώρας….

Όσο εύκολο είναι να παραδεχτούμε πως είναι η δουλειά του αστυνόμου να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα..

Με όποιο τίμημα…!

Το ίδιο εύκολο είναι για την κοινωνία να παραδεχτεί πως είναι η δουλειά μας να υπερασπιστούμε το αγαθό της υγείας των πολιτών με όποιο τίμημα. Δεν θα τους απογοητεύσουμε, όπως δεν θα το έκανε ο πυροσβέστης, ο φαντάρος και ο αστυνόμος

Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη.

Απαξιωμένη, κακοπληρωμένη, δύσκολη, επικίνδυνη. Η πολιτεία δεν στάθηκε διαχρονικά στο ύψος της να μας αποδώσει όσα μας χρωστά. Μεγαλώσαμε και στις πλάτες μας φορτώθηκαν προβλήματα υγείας. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Θεσμικά ζητήματα στις καλένδες. Η μάχη ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ για το έπαθλο του κλάδου καλά κρατεί. Ήρθε η ώρα όμως να δείξουμε ότι πράγματι τα αξίζουμε και μας τα χρωστά.
Όχι όμως αυτή την ώρα. Τώρα είναι η ώρα της μάχης.

Μετά όμως θα κάνουμε τον λογαριασμό…

• Αν κάποιοι μέσα σε αυτό που ονομάζουμε Νοσηλευτικό κλάδο προσφέρουν λιγότερα ή περισσότερα στην Νοσηλευτική φροντίδα…!
• Αν η δουλειά αυτή είναι λιγότερο επικίνδυνη και ανθυγιεινή από αυτές του δημοσίου…!
• Αν η δουλειά αυτή αξίζει τα χρήματα που παίρνουμε ή όχι…!
• Αν όσοι μας εκπροσώπησαν τόσα χρόνια, άξιζαν ή όχι της εμπιστοσύνης μας…!
• Αν η θωράκιση του δοκιμαζόμενου δημοσίου συστήματος υγείας αξίζει ή κοστίζει…!

Και τόσα άλλα…!

Όχι όμως τώρα. ..!

Τώρα θα ριχτούμε στην μάχη.
Όχι για το χειροκρότημα των 9.00μμ. Αλλά για αυτό που θα μπορέσουμε να πούμε στα παιδιά μας κάποια στιγμή κοιτώντας τα στα μάτια: “… ΗΜΟΥΝΑ ΕΚΕΙ’. Και για να δούμε τους γονείς μας γερούς όταν τελειώσει η κρίση αυτή…. και τους συναδέλφους μας… και τους φίλους μας…και τους πολίτες αυτής της χώρας όλης.

Συνάδελφοι Νοσηλευτές..

Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις τις επόμενες ημέρες.
Τα Νοσοκομεία μας θα αναδιοργανωθούν ταχύτατα για να προσαρμοστούν σε διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες.
Κάποιοι από εμάς θα αρρωστήσουν.., κάποιοι ίσως βαριά.
Όμως πρέπει να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο με εφεδρείες που θα πρέπει να φτιάξουμε οι ίδιοι.
Θα χρειαστούν Νοσηλευτές για τις Μονάδες , για τα ειδικά τμήματα που θα νοσηλευτούν οι βαριά ασθενείς και άλλες ανάγκες που δεν μπορούμε να σκεφτούμε…

Οι Νοσηλευτικές Διευθύνσεις, …, αυτές οι βολεμένες για κάποιους (κι εγώ μέσα σε αυτούς ίσως), οι κομματικές για κάποιους άλλους, οι ανεπαρκείς για άλλους, οι άξιες για κάποιους άλλους, θα κληθούν να πάρουν μέτρα και να μετρήσουν το μπόι τους.
Θα κριθούν κι αυτές όταν θα γίνει ο λογαριασμός, όπως και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων και όλα τα στελέχη

Όμως τώρα ας μετρήσει ο καθένας το δικό του μπόι…

• Ας αφήσουμε την βολή μας κάποιοι στο εύκολο τμήμα και ας δηλώσουμε παρών για εργασία σε ΜΕΘ και στα δύσκολα τμήματα

  •  Ας αναστείλουμε κάποιοι την όποια άδεια έχουμε και δικαιούμαστε και να δηλώσουμε παρών για εργασία σε ΜΕΘ και στα δύσκολα τμήματα
    • Ας αφήσουμε τα παράπονα για τα βαριά Βιογραφικά μας και τις αδικίες που βιώσαμε και να δηλώσουμε παρών για εργασία σε ΜΕΘ και στα δύσκολα τμήματα

Απευθυνόμενους στους Νοσηλευτές του δικού μου νοσοκομείου στο ΠΓΝΙ:

Γνωρίζω πολύ καλά και τις αγωνίες και τα προβλήματα που έχουμε όλοι σε αυτό το νοσοκομείο και περισσότερο εσείς.

Αναγνωρίζω και τις δικές μου ευθύνες, για όσα έκανα, κυρίως όμως για όσα δεν μπόρεσα ή δεν τόλμησα να κάνω.

Τώρα όμως θα πολεμήσουμε

Ο λογαριασμός στο τέλος

Ο Δημήτρης Τζίαλας είναι: Αναπληρωτής Δ/ντής Ν.Υ. ΠΓΝΙ & Καθηγητής ΕΑΠ-ΣΕΠ: Διοίκηση Μονάδων Υγείας