ΔΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Η δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Η δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον νέο κορωνοϊό Covid-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία αναφοράς του ίδιου Οργανισμό έως και χτες 12 Μαρτίου (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/) αλλά και τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (https://www.hopkinsmedicine.org/coronavirus), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται στα 125.048 και οι θάνατοι φτάνουν τους 4.613, παρουσιάζοντας εκθετική αύξηση από την αρχή εμφάνισης της νόσου. Στη χώρα μας ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 και δυστυχώς από χτες μετράμε τον πρώτο θάνατο συμπολίτη μας.

Είναι ευνόητο ότι βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας κατάστασης πρωτόγνωρης, όσο και κρίσιμης, που απαιτεί από όλους μας ψυχραιμία, σύνεση και επίδειξη της μέγιστης δυνατής κοινωνικής υπευθυνότητας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία που δοκιμάζει τα όρια της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής και απαιτεί από όλους, θεσμικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Σε αυτή την ιεράρχηση η προστασία της υγείας όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι η απόλυτη προτεραιότητα! Χωρίς πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά με σταθερή προσήλωση σε μέτρα πρόληψης και προστασίας από την εξάπλωση του ιού.

Τη στιγμή που μια σειρά χώρων μαζικής συνάθροισης όπως μονάδες εκπαίδευσης, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι εστίασης έχουν κλείσει ενώ και η Τράπεζα ορθώς έχει αναστείλει σεμινάρια και δια ζώσης συναντήσεις, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την πελατεία ή εργάζονται σε πολυπληθείς ενιαίους χώρους εργασίας (Open space) ανησυχούν και δικαίως για την καθημερινή έκθεσή τους στην πιθανότητα να νοσήσουν.

Πέρα από την σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, που αποτελεί βασικότατο παράγοντα αντιμετώπισης της κατάστασης και πέρα από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Διοίκηση της ΕΤΕ μετά και την επιστολή του ΣΥΕΤΕ, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και λήψη ακόμη πιο δραστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των συναδέλφων, δίχως να θυσιάζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Με αυτό το σκεπτικό, στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας του ΣΥΕΤΕ, ως ΔΑΣ βάλαμε τον προβληματισμό μας και καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων προκειμένου τα μέτρα που ήδη βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και να αυστηροποιηθούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος:

  • Καταρχήν σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (την οποία επισυνάπτουμε μαζί με ερωτήσεις-απαντήσεις που θα διευκολύνουν τους συναδέλφους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους), να ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης αναδρομικά, με έκδοση ΑΜΕΣΑ της σχετικής Εγκυκλίου από την Τράπεζα, το δικαίωμα λήψης αδειών ειδικού σκοπού για να διευκολυνθούν χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να υπολειτουργήσουν ή να παύσουν για κάποιο διάστημα μονάδες αλλά και να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα προσδοκόμενα οικονομικά αποτελέσματα, όσες και όσοι από τους συναδέλφους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέριμνας των παιδιών τους μετά την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Η μία ημέρα ανά τέσσερεις ημέρες άδειας, κατά την πρόταση της ΟΤΟΕ, να λογίζεται ως άδεια σχολικής παρακολούθησης και όχι κανονική. Ταυτόχρονα, ειδική άδεια με αποδοχές να χορηγείται και σε όλους τους συναδέλφους που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, με βάση τις εγκυκλίους των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας αλλά και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε περίπτωση,
  • Να περιφρουρηθεί η άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την Τράπεζα. Υπάρχουν μονάδες με αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε προμήθεια ειδών υγιεινής και καθαριότητας, ενώ σε άλλες μονάδες οι προμήθειες δεν επαρκούν!
  • Να δοθεί σαφής γραπτή οδηγία στο Δίκτυο για ελεγχόμενη προσέλευση της πελατείας και να δοθούν κίνητρα στην πελατεία (π.χ. μειωμένες προμήθειες συναλλαγών) για πραγματοποίηση συναλλαγών από εναλλακτικά δίκτυα.
  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα οι χώροι Open space ενώ σε περιπτώσεις τηλεργασίας να δοθεί σαφές, ευδιάκριτο πλαίσιο και να τηρούνται όλες οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας και το θεσμικό πλαίσιο (προσάρτημα ΕΓΣΣΕ 2006-2007), να τηρείται η πρόβλεψη της ΕΣΣΕ ΣΥΕΤΕ-ΕΤΕ 2019-2022 για το δικαίωμα αποσύνδεσης της εργασίας μετά τη λήξη του ωραρίου και κυρίως να μην αποτελέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μοχλό περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και εισαγωγής μιας αντεργατικής και αντικοινωνικής ευελιξίας στην εργασία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τούτες τις ώρες απαιτείται η μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Άπαντες έχουμε θεσμική, κοινωνική και ηθική υποχρέωση να βάλουμε σε προτεραιότητα και να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία, να προστατεύσουμε την υγεία των συναδέλφων και των οικογενειών τους, όποιο κι αν είναι το οικονομικό κόστος. Ο Κανονισμός Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των Εργαζομένων της Τράπεζας περιγράφει σαφώς την θεσμική υποχρέωση της Τράπεζας να λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες και «σε περίπτωση άμεσου και σοβαρού κινδύνου να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η διακοπή λειτουργίας μηχανήματος ή εγκατάστασης ή παραγωγικής διαδικασίας».

Ως ΔΑΣ το λέμε ξεκάθαρα: Δε χρειάζεται να βρεθούμε μπροστά σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ή να θρηνήσουμε νεκρό για να ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα.

Με ψυχραιμία και κοινωνική ευθύνη, οφείλουν όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ