ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.:Μέτρα προστασίας/διευκόλυνσης των εργαζομένων από την εξάπλωση του COVID -19

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.:Μέτρα προστασίας/διευκόλυνσης των εργαζομένων από την εξάπλωση του COVID -19

Η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ:

Συναδέλφισσες-οι,

Με απόφαση της Κυβέρνησης αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του ιού Covid -19.  Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η ΟΤΟΕ «στη σημερινή συγκυρία αποτροπής της εξάπλωση του ιού θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση των Τραπεζών αφ’ ενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς».

Από αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρεθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών («εργολαβίες», Outsourcing, flexible capacity) οι οποίοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις των τραπεζών. Μέσα σε αυτούς τους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται επίσης οι φύλακες (security) και ειδικά οι καθαρίστριες οι οποίες έχουν να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην προστασία όλων μας από την επιδημία του Κορονοϊού. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτο το επιπλέον κόστος για φύλαξη των βρεφών ή/και παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Το Σωματείο μας απέστειλε επιστολή προς την ΟΤΟΕ ζητώντας να συμπεριλάβει στο αίτημά της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τις χιλιάδες των ενοικιαζόμενων/εργολαβικών υπαλλήλων.

Επίσης αποστείλαμε επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να υποδείξει προς όλα τα μέλη της και να ζητηθεί από όλες τις εταιρείες εργολάβους να λάβουν ειδική μέριμνα και να προβούν στη χορήγηση έκτακτων ειδικών αδειών με αποδοχές για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης των παιδιών τους.

Τα αναγκαία μέτρα απ’ την μια προστασίας από την εξάπλωση του ιού και από την άλλη στην διευκόλυνση των εργαζομένων, για να έχουν επιτυχία, πρέπει να συμπεριλάβουν κάθε εργαζόμενο-η εντός του χώρου των Τραπεζών με όποια μορφή μισθωτής εργασίας και αν αυτός εργάζεται.

Το Δ.Σ.