Τα προβλήματα της ΔΕΗ και η πολιτική εξαπάτηση της ΝΔ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα προβλήματα της ΔΕΗ και η πολιτική εξαπάτηση της ΝΔ
  • Η διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι μνημείο ανευθυνότητας και λαϊκισμού. 

Με το καλημέρα έσπειρε τον πανικό για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ, η οποία όμως δεν έχει συμβεί ακόμη μολονότι τα διαβόητα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης μέχρι στιγμής είτε δεν έχουν εφαρμοστεί είτε δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ηταν τόσο ανεύθυνοι ώστε την ώρα που η εταιρεία ήταν στο χείλος του γκρεμού να κινδυνολογούν για μια εταιρεία εκ των μεγαλύτερων της χώρας και εισηγμένη στο χρηματιστήριο; Ενα πιθανό κλείσιμο της ΔΕΗ θα ισοδυναμούσε με ισχυρότατο τεκτονικό σεισμό που θα συγκλόνιζε την οικονομία της χώρας και την κυβέρνηση. Ηταν τόσο ανεύθυνοι ώστε να παίζουν με τη φωτιά; Οχι, δεν ήταν ανευθυνότητα γιατί ο κίνδυνος δεν ήταν πραγματικός. Επρόκειτο για πολιτική σπέκουλα υποστηριγμένη από τα μεγάφωνα του ελληνικού μιντιακού συστήματος που αναπαράγει την αφήγηση της εγχώριας ελίτ με την οποία συντάσσεται η ΝΔ. Δεν ήταν λοιπόν ανευθυνότητα, ήταν όμως ψέμα και απάτη.

Μα ήταν πράγματι απάτη αυτό το αφήγημα; Η ΔΕΗ δεν έχει όντως μεγάλα προβλήματα; Η ΔΕΗ είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλα προβλήματα –η προσέγγιση των οποίων είναι εξειδικευμένη και σύνθετη–, τα οποία όμως προέκυψαν από τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του παλιού δικομματισμού. Με αυτά τα μεγάλα προβλήματα κληρονόμησε τη ΔΕΗ από τους προηγούμενους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η εξαπάτηση λοιπόν είναι καθαρά πολιτική και γίνεται μόνο για λόγους προπαγάνδας και πολιτικής εκμετάλλευσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εταιρεία και την οικονομία. Και η εξαπάτηση είναι προκλητική και κραυγαλέα γιατί αφενός εστιάζει μέσα από παραμορφωτικό φακό σε κάποιες πτυχές της πορείας της ΔΕΗ την περίοδο 2015-2019 –και μάλιστα επιλεκτικά καθώς την ίδια ώρα αποσιωπά άλλες–, αφετέρου αποκρύπτει τις εγκληματικές για τη ΔΕΗ πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ: Μέχρι το 2015 ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συνοδοιπόροι κατηγορούσαν τον «ανεύθυνο λαϊκιστή» ΣΥΡΙΖΑ επειδή στήριζε πρωτοβουλίες ανυπακοής στις μνημονιακές πολιτικές. Πότε έφτασαν στα 2,5 δισ. οι οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ; Επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου; Ποια πολιτική για την εισπραξιμότητα εφάρμοσαν οι προηγούμενες διοικήσεις της και ποιες η διοίκηση του «ανεύθυνου λαϊκιστή» ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ τα τέλη CO2 για την Πτολεμαΐδα V; Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν διεκδίκησε τα σχετικά δικαιώματα ρύπων; Δεν νοιάζονταν γι’ αυτά γιατί πολύ απλά είχαν άλλο σχέδιο για τη ΔΕΗ. Να την κόψουν σε κομμάτια και να την πουλήσουν.

Μετοχή της ΔΕΗ: Χρησιμοποιούνται με προπαγανδιστικό τρόπο στον ενεργειακό Τύπο «πανηγυρικά» άρθρα με αφορμή ότι πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έφτασε στο 1 δισ. Αξιοποιείται επικοινωνιακά ένα «συμβολικό κατώφλι» και καταγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κατακρήμνισε τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ την ίδια ώρα αποκρύπτεται

ότι λόγω συμμόρφωσης με ευρωπαϊκή νόρμα (μη μνημονιακή υποχρέωση) –την οποία δεν είχαν υλοποιήσει οι προηγούμενοι μέχρι το 2015– (όχι φυσικά επειδή διαφωνούσαν!) το 2016 έγινε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και πλέον στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονται οι μετοχές και των δύο εταιρειών. Κάνουν απλοϊκή σύγκριση δύο τελείως διαφορετικών καταστάσεων για λόγους επικοινωνιακής σπέκουλας.

Απώλεια πελατολογίου ΔΕΗ και ΝΟΜΕ: Καταλογίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του μείωσε το πελατολόγιο της ΔΕΗ και αποκρύπτεται ότι αυτό συνιστά συμμόρφωση με συγκεκριμένες προβλέψεις ευρωπαϊκής νόρμας (μη μνημονιακή υποχρέωση) που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οταν λένε ότι καταργούν τα ΝΟΜΕ εξαπατούν τους πάντες, καθώς αποκρύπτουν ότι τα ΝΟΜΕ προβλεπόταν να σταματήσουν ούτως ή άλλως το 2019.

Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο εφάρμοσαν πιστά τα μνημόνια καταγγέλλοντας τον «ανεύθυνο λαϊκιστή» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προγενέστερα δεν αμφισβήτησαν ποτέ τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Τι γίνεται λοιπόν τώρα; Ο σύγχρονος ευρωπαϊστής κ. Χατζηδάκης θα υψώσει το λάβαρο ενάντια στο target model; Ποιους θα πείσει; Τους Ευρωπαίους παράγοντες; Τους εγχώριους και διεθνείς παίκτες στην ενεργειακή αγορά; Κανέναν από αυτούς. Φιλοδοξεί όμως να πείσει την πλατιά μάζα του κοινού που αγνοεί τα ενεργειακά ζητήματα και υφίσταται πλύση εγκεφάλου από τα συστημικά μίντια. Αλλωστε μόνο η επικοινωνιακή σπέκουλα τον ενδιαφέρει. Ο σχεδιασμός της ΝΔ για τη ΔΕΗ περιλαμβάνει υποβάθμιση του ρόλου της και πώλησή της.

Ο Γιώργος Μαλιώτης είναι μηχανικός των ΕΛΠΕ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ΔΕΚΟ και στο τμήμα Ενέργειας

ΠΗΓΗ: https://www.documentonews.gr/