Στα σκαριά “ΟΑΕΔ μεταναστών” για εργασία σε χωράφια χωρίς εργασιακά δικαιώματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στα σκαριά “ΟΑΕΔ μεταναστών” για εργασία σε χωράφια χωρίς εργασιακά δικαιώματα

χέδιο της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία χιλιάδων νόμιμων μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα έφεραν στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπονείται σχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ – για την παροχή  εργασίας στα χωράφια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας «ΟΑΕΔ μεταναστών» που θα έχει αντίστοιχη λίστα με εργαζόμενους που θα μπορούν να μεταβούν στις αγροτικές περιοχές, όπου απαιτούνται εργατικά χέρια.

Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα περί τους 66 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Από αυτή τη «δεξαμενή» εργατικών χεριών θα χρησιμοποιούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες ανά την Ελλάδα. Από το μάζεμα των ελιών στην Κρήτη μέχρι την παραγωγή των εσπεριδοειδών, το βαμβάκι κ.λπ.

Ήδη με  εντολή Βορίδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.  Στις συσκέψεις λαμβάνουν μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μπαγινέτας, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Στις πρώτες συζητήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη την Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου από έναν νομό, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας. Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ. 

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αποτελεί εδώ και μια διετία πρόταση του πρώην επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στην τελευταία παράγραφο του κειμένου για τη νέα ΚΑΠ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών σε αγροτικές δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εφόσον υλοποιήσει την πρόταση της θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη:

  • Σε οικονομικό επίπεδο θα ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μέχρι σήμερα οι αγροτικές δραστηριότητες γίνονταν με «μαύρη εργασία».
  • Τα μεροκάματα στο εξής θα δηλώνονται και οι εργοδότες θα μπορούν να έχουν έκπτωση καθώς θα τα βάζουν στα έξοδα.
  • Ταυτόχρονα θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής που σε πολλές περιοχές χάνεται διότι ούτε Έλληνες πηγαίνουν να εργαστούν, ούτε βρίσκεται πάντα ικανοποιητικός αριθμός αλλοδαπών εργαζομένων.
  • Σε κοινωνικό επίπεδο η ενσωμάτωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν χαρτιά και διαμένουν ήδη νόμιμα στην Ελλάδα, θα περιορίσει τις πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτό το επίπεδο. Οικογένειες αλλοδαπών θα έχουν εργασία για πολλούς μήνες, θα μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα και πιθανότατα θα δώσουν ζωή σε περιοχές της χώρας που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως σε χωριά με ελάχιστους ή και καθόλου κατοίκους.

ΥΓ: Δε διαβάζουμε όμως πουθενά για τα εργασιακά τους δικαιώματα…

ΠΗΓΗ: Sofokleousin.gr