Ωμοί εκβιασμοί εις βάρος των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ωμοί εκβιασμοί εις βάρος των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας

Ποιον συμφέρει και ποιον βλάπτει η επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης Πετσίτη με αφορμή τη δικογραφία για τρεις πρώην υπουργούς που διαβιβάστηκε στη Βουλή;

● Η κυβέρνηση προτιμά τη σκανδαλολογία γύρω από τον αγαπημένο φιλοξενούμενο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, Μανώλη Πετσίτη, αντί να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της σημερινής διοίκησης που απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις

● Το χρονικό της κατάρρευσης των ELFE, ο Λαυρεντιάδης, η ΔΕΠΑ και ο Θ. Κιτσάκος.

Την ώρα που οι 135 εργαζόμενοι στην πρώην μεγάλη και νυν χρεοκοπημένη βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ELFE) συμφερόντων Λαυρεντιάδη εμποδίζονται ακόμα και να εισέλθουν στον χώρο της δουλειάς τους εκβιαζόμενοι από τη σημερινή διοίκηση, έφτασε στη Βουλή με τον ανάλογο θόρυβο των κυβερνητικών ΜΜΕ δικογραφία για τους τρεις πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Φλαμπουράρη, Γ. Σταθάκη και Γ. Δραγασάκη). Η δικογραφία, που διαβιβάστηκε αμελλητί, σχετίζεται με τις καταγγελίες του κατηγορούμενου για απιστία πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου.

Εντελώς συμπωματικά, δύο μόλις ημέρες πριν, οι υπό απόλυση εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας βοήθεια και συμπαράσταση στις απειλητικές διαθέσεις της διοίκησης που τους υποχρεώνει να υπογράψουν νέες συμβάσεις (δανεικών εργαζομένων) σε εταιρείες-φαντάσματα.

Αντί όμως η κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα να ελέγξει τις αυθαίρετες και αμφιβόλου σκοπιμότητας κινήσεις της διοίκησης μιας εταιρείας που έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, προτιμά να επαναφέρει στο προσκήνιο (με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας) τον αγαπημένο φιλοξενούμενο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ Μανώλη Πετσίτη.

Σύμφωνα με τις επιλεκτικές διαρροές στη δικογραφία, «ο Θ. Κιτσάκος φέρεται να περιγράφει πλήρως τις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τον Μανώλη Πετσίτη». Ο σάλος Πετσίτη ξεσηκώθηκε με αφορμή την φιλική του σχέση με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Ο Μ. Πετσίτης φέρεται να πλησίαζε επιχειρηματίες προκειμένου να τους παρέχει εκδούλευση με το αζημίωτο λόγω και της πρόσβασής του για ένα διάστημα στο Μαξίμου. Μετά την απομάκρυνσή του και μόλις έγινε καθαρό ότι η επιδίωξή του ήταν να εκμεταλλευτεί παλιές φιλίες κατασκευάστηκαν ολόκληρα δημοσιογραφικά σενάρια (κυρίως βάσει φωτογραφιών) για τις δήθεν εμπλοκές μελών της τότε κυβέρνησης στις δραστηριότητες Πετσίτη.

Παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε η παραμικρή απόδειξη παράνομης συναλλαγής μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες που πλησίαζε ως μεσάζων, ο Μ. Πετσίτης, από παρατρεχάμενος και απατεώνας, έγινε διαμιάς ο αγαπημένος προστατευόμενος μάρτυρας των ΜΜΕ και της τότε αντιπολίτευσης.

Η «Πετσιτιάδα» ξεφούσκωσε μετά και τις διευκρινίσεις που κλήθηκε να δώσει στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αννα Ζαΐρη. Είχε δηλώσει ότι για την υπόθεση Πετσίτη διεξάγονται έρευνες, αλλά οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ήταν διαστρεβλωμένες και κακόβουλες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εντοπιστεί ύποπτο χρήμα στους λογαριασμούς όσων ελέγχονταν («Εφ.Συν.», 2.4.2019).

Ο Λαυρεντιάδης

◼ Το 2015 ο Θ. Κιτσάκος ορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής της ΔΕΠΑ, της δημόσιας επιχείρησης που παρείχε αέριο στα υπερχρεωμένα ELFE. Τότε, με γνώμονα το συμφέρον της χημικής βιομηχανίας και των εργαζομένων, είχαν γίνει προσπάθειες –με τη συμβολή των αρμόδιων υπουργών– διευθέτησης των οφειλών των ELFE με γνώμονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ συμφώνησε να παρέχει αέριο με τον όρο να πληρώνονται οι τρέχουσες οφειλές και με μεταχρονολογημένες επιταγές να μειώνεται σταδιακά το χρέος, ώστε η βιομηχανία να μην κλείσει έως ότου βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής και να ακολουθηθεί η διαδικασία που έγινε και στην περίπτωση Μαρινόπουλου. Οι τράπεζες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών, με το γνωστό κυνικό επιχείρημα ότι τα δάνεια της βιομηχανίας είχαν εγγύηση του Δημοσίου και επομένως αργά ή γρήγορα θα τα εισέπρατταν.

◼ Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, και του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, και βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση αναζητήθηκαν λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τις ενέργειες της ιδιοκτησίας της βιομηχανίας συμφερόντων Λαυρεντιάδη, σε βάρος των 170 απολυμένων. Καθορίστηκαν οι κινήσεις με στόχο την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του εργοστασίου.

◼ Το 2017, το δικαστήριο δικαιώνει τους εργαζομένους, κηρύσσει άκυρο το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο «τεχνηέντως» και επικαλούμενη ψευδή και «μαγειρεμένα» στοιχεία τούς έθεσε η εργοδοσία. «Οι 180 εργαζόμενοι παραμείναμε ενωμένοι επί 18 μήνες, η κυβέρνηση άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις, η διαδικασία ήταν υποδειγματική από την πλευρά του Αν. Νεφελούδη και το κλίμα άλλαξε θετικά με τις δηλώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού», εξηγούσε στην «Εφ.Συν.» (27.12.2017) ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης.

◼ Στις 4.12.2017 αντικαθίσταται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος, αφού αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί. Αφορμή ήταν η αντίδραση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ στον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους του κ. Κιτσάκου των χρεών των ELFE «χωρίς εξασφάλιση εγγυήσεων και παρά τη συστηματική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ELFE προς τρίτες συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Κιτσάκος είχε στο παρελθόν θητεύσει στην ELFE και σε άλλες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη και ως εκ τούτου θα όφειλε να ήταν περισσότερο προσεκτικός» («Η Καθημερινή», 4.12.2017).

◼ Τον Αύγουστο του 2018 ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων για ζημία 115 εκατ. σε βάρος της ΔΕΠΑ για τα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και δίωξη για το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η μήνυση είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2017 από τον αντικαταστάτη Κιτσάκου διευθύνοντος συμβούλου αλλά και του προέδρου της ΔΕΠΑ.

◼ Στις 2.11.2018 ασκείται δίωξη και στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Κιτσάκο, ο οποίος διώκεται για το κακούργημα της απιστίας, γιατί επιχείρησε να συμψηφίσει τα χρέη με ακίνητα της ELFE, τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης «μαύρου» Χρήματος αλλά και διότι δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης χρεών των ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

◼ Εναν μήνα μετά, ο κατηγορούμενος πλέον Θ. Κιτσάκος, με συνέντευξή του στα «Νέα», ισχυρίζεται ότι: «Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς τη ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη –αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος– ότι, λόγω των οξυμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα “αδειασμένος” από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε “η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;”» («Τα Νέα», 1.12.2018).

◼ Στις 18.12.2018, ο υπουργός Γ. Σταθάκης, με αφορμή την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από 37 βουλευτές της Ν.Δ. που έσπευσαν να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς Κιτσάκου, δηλώνει: «Είναι λογικό να ανησυχεί η Ν.Δ., διότι είναι πιθανόν οι δικαστικές έρευνες να αναδείξουν ευθύνες για τη δική της κυβέρνηση». Υπενθύμισε ότι από το 2009 ώς το 2015 το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκε από τα 48 στα 85 εκατ. ευρώ και μαζί με τους τόκους υπερημερίας έφτασε τα 120 εκατ.

◼ Στις 21.12.2018 στη Βουλή –και εν μέσω της ενορχηστρωμένης «Πετσιτιάδας»– δίνονται όλες οι απαντήσεις για το πότε και πώς αυξήθηκαν τα χρέη που δημιούργησε ο Λ. Λαυρεντιάδης και για το ποιες ρυθμίσεις έγιναν προκειμένου συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας. Εγινε τότε φανερό ότι για τη Ν.Δ. οι εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας ήταν αόρατοι στον βωμό της προσπάθειας να τρωθεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να πείσουν ότι στα ξαφνικά η κυβέρνηση άρχισε να φλερτάρει με τον τέως δικό τους πολυβραβευμένο τραπεζίτη και επιχειρηματία, που μαζί με τον θεοσεβούμενο καταζητούμενο συνέταιρό του χρέωσαν το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Την «αποκάλυψη» για τις υποτιθέμενες σχέσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Λαυρεντιάδη κάνει στις 25.11.2018 η «ναυαρχίδα» του Β. Μαρινάκη.

◼ Στις 23.3.2019, κι ενώ εκδικαζόταν στα δικαστήρια η υπόθεση Λαυρεντιάδη, η ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου» έγραφε ότι ο Λαυρεντιάδης στην Ευελπίδων έβαλε ασπίδα τους εργαζόμενους στις παρένθετες εταιρείες του με την ανοχή της κυβέρνησης! Το επίδικο ήταν η δυνατότητα ή μη να πληρώνονται τα χρέη με μεταχρονολογημένες επιταγές. Σημειώνεται ότι με 4 συνεχείς δικαστικές αποφάσεις είχε γίνει δεκτός αυτός ο τρόπος πληρωμής, αλλά την 5η φορά απορρίφθηκε.

◼ Στις 2.10.2019, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ορίζει δε ότι «η ΔΕΠΑ οφείλει στην ELFE το ποσό των 61 εκατ. ευρώ, καθώς ο τρόπος τιμολόγησης της ELFE από τη ΔΕΠΑ δυνάμει της ρήτρας πετρελαίου είναι άκυρος και παράνομος». Επιπλέον, αποφαίνεται ότι η αξίωση των ELFE δεν έχει παραγραφεί.

Σήμερα η «Πετσιτιάδα» επιστρέφει, ενώ θα έχει ενδιαφέρον στον βαθμό που η κυβέρνηση προσχωρήσει σε προανακριτική… εντυπώσεων, να θυμηθούν οι πολίτες το πώς στήθηκαν και στηρίχτηκαν οι Λαυρεντιάδηδες και πώς αφαίμαξαν την ελληνική οικονομία.

«Τα χρέη διογκώθηκαν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας»

Ζητήσαμε ένα σχόλιο από τον τέως γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την όλη υπόθεση.

«Σήμερα ο Λ. Λαυρεντιάδης δημιούργησε άλλη μία νέα εταιρεία, τα Λιπάσματα Καβάλας, η οποία αντί για τα “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης” θα αναλάβει όλη την παραγωγική δραστηριότητα από την ELFE. Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση μεταβίβασης και εφαρμογής του Π.Δ. 178. Επί των ημερών μας κάτι τέτοιο θα είχε άμεσα λυθεί με μια τριμερή και μια γνωμάτευση από το ΣΕΠΕ. Αντί για την απλή μεταβίβαση όπως ακριβώς προβλέπεται και στο συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 21.12.17 με δική μου εγγύηση ως αποτέλεσμα της τελευταίας τριμερούς, ο Λ. Λ. θέλει να πάει τους εργαζόμενους στη νέα εταιρεία με ετήσια σύμβαση (ορισμένου χρόνου) δανεισμού, με όποια επισφάλεια κι αν κρύβει αυτό.

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και έτσι δεν τους αφήνει να μπουν στο εργοστάσιο. Σήμερα όμως κανείς από τους αρμόδιους δεν αγγίζει την καυτή πατάτα και εκτίμησή μου είναι πως θα εξελιχθεί σε φιάσκο για την κυβέρνηση.

»Να θυμίσω επίσης ότι η αρχή για το ξέπλυμα είχε ασχοληθεί πολύ συστηματικά με την υπόθεση των λιπασμάτων πολύ πριν “ξυπνήσει” η Ν.Δ. και πολύ πριν σκάσει η δήθεν ιστορία Πετσίτη ή η “καταγγελία” Κιτσάκου. Είχαμε στείλει πλήρη φάκελο από το υπουργείο Εργασίας με όλα τα δεδομένα για την υπόθεση. Η όλη υπόθεση είχε μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που μας δέσμευε: τους εργαζόμενους και τη διασφάλισή τους πριν από όλα.

Ηταν πολύ εύκολο να πάμε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ή σε άλλες παρεμφερείς διαδικασίες, αλλά η θέση των εργαζόμενων θα ήταν επισφαλής. Ετσι επιλέξαμε ως πρώτο και απαράβατο όρο για την όποια κίνηση ακόμα και διαπραγμάτευση με την εταιρεία να θέσουμε την πλήρη επαναπρόσληψη των εργαζόμενων και μετά να μπούμε στην όποια συζήτηση για την εξυγίανση της επιχείρησης και την διασφάλιση των χρημάτων για το δημόσιο.

Ο τότε πρωθυπουργός στην Κομοτηνή ανακοίνωσε δέσμη μέτρων εξυγίανσης και συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγούσαν στην εξεύρεση νέου επενδυτικού σχήματος (μιας εταιρείας) για την υγιή λειτουργία του εργοστασίου

»Η υπόθεση Πετσίτη – Κιτσάκου πιθανότατα έσκασε με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και τοπικών μελών της που πηγαινοέρχονταν στις παρένθετες εταιρείες και δεν επιθυμούσαν συμφωνία, αλλά και διότι, στην όποια πιθανή συμφωνία, με τη δημοσίευση της ανάλυσης των χρεών, θα αποκαλυπτόταν ότι όλα τα χρέη και η υπερδιόγκωσή τους είχαν δημιουργηθεί στα χρόνια της Ν.Δ. Δυστυχώς δεν προλάβαμε!

»Οι κατηγορίες κατά των υπουργών δεν στοιχειοθετούνται, ενώ όλα όσα λέει ο Κιτσάκος είναι παραμύθια, εφόσον εξαρχής δεν επρόκειτο να λάβουμε μέτρα που δεν θα διασφάλιζαν την πλευρά των εργαζομένων».

ΠΗΓΗ: efsyn – ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ