EAK TΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο EAK TΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων
  • Η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζεται, με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας και της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ.
  • Το μαρτύριο των 24 απολυμένων και των υπόλοιπων συναδέλφων που περιμένουν τοποθέτηση συνεχίζεται.
  • Οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα δώσουν τη μάχη.
  • Καμία απόλυση σε καμία Τράπεζα ή άλλη επιχείρηση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά το ναυάγιο και της τρίτης τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας (Πέμπτη 19/12/2019) στο Υπουργείο Εργασίας, το μαρτύριο των 24 απολυμένων της Τράπεζας Πειραιώς και των υπόλοιπων 200 και πάνω συναδέλφων που αναμένουν τοποθέτηση στην τράπεζα, συνεχίζεται.

Ο αγώνας που οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πριν από 10 μήνες, έφεραν τη συμφωνία της 25/07/2019, όταν η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ δήλωνε ότι δε χρειάζεται γραπτή συμφωνία αφού υπάρχει η προφορική δήλωση της διοίκησης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων!

Αυτή τη συμφωνία που προέβλεπε την προστασία των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών) όσων επιλέξουν να μεταφερθούν στην INTRUM, αλλά και την προστασία όσων επιλέξουν να παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς. Πουθενά δεν προβλεπόταν ρήτρα απόλυσης, για όσους επέλεγαν την παραμονή τους στην Τράπεζα. Και βέβαια να μην ξεχνάμε και την Κλαδική μας Σύμβαση που κατά την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ, με τη ρήτρα απασχόλησης προστατεύεται ο κλάδος από απολύσεις.

Και ενώ πολύ σωστά αναφέρθηκαν στην τριμερή διαδικασία τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία και την Κλαδική Σύμβαση, για την προστασία της εργασίας, η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας όχι μόνο δεν κάμφθηκε αλλά σκλήρυνε ακόμα περισσότερο, κάνοντας λόγο και για άλλες απολύσεις αν δεν δεχθούν οι εργαζόμενοι τα τελεσίγραφα της διοίκησης. Δηλαδή INTRUM ή εθελούσια και για 35 εργαζόμενους θέση στα όμορφα νησιά της πατρίδας μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, θα περιμέναμε από την Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, εκ του θεσμικού της ρόλου, να καλέσει, έστω και προσχηματικά, την εργοδοσία να πάρει πίσω τις παράνομες απολύσεις και να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αντί αυτού ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει σε …ατομικές συνεντεύξεις τους 24 απολυμένους, λειτουργώντας ως …εναλλακτικό HR της Τράπεζας Πειραιώς, για να διαπιστώσει τη βούλησή τους, λες και μετά από τόσα που έχουν συμβεί δεν είναι διαπιστωμένη. Τέτοια «κανονικότητα» πράγματι είναι καινοφανής!

Καταλαβαίνουμε το άγχος της Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας να «βαφτίσει το κρέας ψάρι» και να μεταμφιέσει σε «φιλεργατική» μια κυβέρνηση, που έδωσε όμως ξεκάθαρα τα μηνύματα της αντεργατικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, με τα νομοσχέδια που έχει ήδη ψηφίσει.

Εκείνο όμως που προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε είναι το γιατί σε αυτή τη διαδικασία η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) έδωσε τη συγκατάθεσή της και ασμένως δέχτηκε να συμμετάσχει με εκπρόσωπό της! Εκτός κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ όντως αφήνει θετικό αποτύπωμα στα εργασιακά έως τώρα, οπότε ας βγουν ξεκάθαρα να μας το πουν!

Όταν οι εργαζόμενοι δεχόμαστε μια τέτοια ολομέτωπη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία, που στοχεύει στον πυρήνα των δικαιωμάτων μας, δηλαδή στις θέσεις εργασίας μας, ο ρόλος των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι του κομπάρσου, αλλά πρωταγωνιστικός στην οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα, για να απαντήσουμε δυναμικά σε αυτή την επίθεση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε και μετά από την τρίτη τριμερή στο ίδιο σημείο, με τις απολύσεις των 24 συναδέλφων να υφίστανται και τα εκβιαστικά διλλήματα (INTRUM, εθελούσια ή απόλυση) στους μη τοποθετημένους να συνεχίζονται.

Το μήνυμα της Τράπεζας Πειραιώς και της κυβέρνησης, το έχουν πάρει και οι άλλοι τραπεζίτες και δεν είναι άλλο από την άκρατη επικράτηση του διευθυντικού δικαιώματος εις βάρος κάθε θεσμικής διαδικασίας και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και εκτός των συλλογικών συμβάσεων στοχεύει την διάλυση των μεγάλων συνδικάτων όπως είναι η ΟΤΟΕ. Φαίνεται όμως ότι, αυτό το μήνυμα, δεν το έχει πάρει ακόμα η πλειοψηφούσα ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ, αφού υποστέλλει για μια ακόμα φορά τη σημαία του αγώνα αντί να προχωρήσει σε κλιμάκωσή του (θυμόμαστε ακόμα την αναστολή της απεργίας του Μάρτη για την κλαδική μας σύμβαση). Συνάδελφοι της πλειοψηφίας, δικά σας λόγια είναι ότι «συνδικάτα δεν υπάρχουν χωρίς συμβάσεις». Τα ξεχάσατε;

Και όταν έχουμε ξεκάθαρη αθέτηση από την εργοδοσία των συμφωνιών που υπογράφει, η ηγεσία του συνδικάτου τι κάνει, αν όχι οργάνωση του αγώνα; Σίγουρα, πάντως, δεν στηρίζει μια προσχηματική διαδικασία, που στηρίζεται και αναπαράγει τις θέσεις της Διοίκησης!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σαν ΕΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις καθώς και στα όργανα της Ομοσπονδίας προσπαθήσαμε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, να προασπίσουμε την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, αν και από την πλευρά της η πλειοψηφούσα ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) με την αλαζονική διάθεση που τη διακρίνει προάγει το ακριβώς αντίθετο.

Θα κάνουμε έκκληση για μια ακόμα φορά, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστεί και αυτή μαζί με τους εργαζόμενους, για να αποτραπούν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Ήδη η φωτιά που άναψε στην Τρ. Πειραιώς έχει μεταδοθεί στη EUROBANK και έπεται συνέχεια. Εμείς τι κάνουμε; «Ατομικές συνεντεύξεις» απολυμένων υπό την κα Στρατηνάκη;;;

Να συνεχιστεί ο αγώνας

 για την ανάκληση των 24 απολύσεων και την άμεση τοποθέτηση όσων δεν επέλεξαν την INTRUM.

 για την προστασία των θέσεων εργασίας

 για την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΣ

ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων