ΕΑΚΤ: Η OTOE «κουκουλώνει» τις αυθαιρεσίες της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚΤ: Η OTOE «κουκουλώνει» τις αυθαιρεσίες της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

– 111 ημέρες χωρίς η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ να τηρεί τις δεσμεύσεις της

– Εκδικείται τους συναδέλφους που δεν επέλεξαν την INTRUM

– Μετατρέπει σε «κουρελόχαρτο» τη γραπτή συμφωνία με την ΟΤΟΕ

– ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ 25-07-2019 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

– ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ, ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΩΣ «ΚΟΜΠΑΡΣΟ»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχουν περάσει εννέα μήνες μετά την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να πουλήσει σε σουηδική εταιρεία (INTRUM), τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και μαζί να μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι της μονάδας (RBU) στη νέα εταιρεία, διακυβεύοντας έτσι την τραπεζοϋπαλληλική τους ιδιότητα.

Από την πρώτη στιγμή ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων, μεταφέραμε στα όργανα της ΟΤΟΕ (Εκτελεστική Γραμματεία και Γενικό Συμβούλιο) και δημόσια, με σειρά σχετικών ανακοινώσεων, την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους, ενώ ταυτόχρονα στηρίξαμε τον αγώνα τους που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία συλλόγων εργαζομένων.

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) για τη στάση μας αυτή μας λοιδόρησε και μας μέμφθηκε ως «εμπρηστές», θέλοντας έτσι να υποβαθμίσει ένα πρόβλημα που στην πορεία αυτών των μηνών φάνηκε να είναι πρόβλημα όχι μόνο ενός χώρου ή μιας τράπεζας, αλλά πρόβλημα κλαδικό και όλων των χώρων.

Από τον αγώνα όμως των εργαζομένων σε όλη την Τράπεζα, χωρίς την έστω και τυπική στήριξη της ΟΤΟΕ, προέκυψε η συμφωνία της 25ης Ιουλίου, συμφωνία η οποία προέβλεπε την μετάβαση στη νέα εταιρεία σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ και την άμεση τοποθέτηση σε νέες θέσεις όσων θα επέλεγαν την παραμονή τους στη Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα, 111 ημέρες μετά, η γραπτή συμφωνία, που επέχει θέση κλαδικής σύμβασης, μεταξύ Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς- ΟΤΟΕ και αντιπροσωπευτικού Συλλόγου Υπαλλήλων στην Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ!

Και δεν τηρείται γιατί η συμφωνία δεν προέβλεπε:

– Γραπτές επιστολές με απειλές και εκβιασμούς από τη Διοίκηση προς τους συναδέλφους που εθελοντικά αποφάσισαν να παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς!

– Προτάσεις μετάθεσης από την Αθήνα σε Καταστήματα της Θράκης, από τη Θεσσαλονίκη σε Καταστήματα της Κρήτης, από την Πάτρα σε Καταστήματα του Βορείου Αιγαίου ή των Δωδεκανήσων προς τους ίδιους συναδέλφους!

– Αναγκαστική άδεια 9 εβδομάδων προς τους ίδιους συναδέλφους!

Επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι:

Ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με το εκτόπισμα και την ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες, δηλαδή να τοποθετήσει 150 εργαζόμενους, συναρτήσει των προσόντων και των αναγκών τους, σε θέσεις εργασίας για να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες

– Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ θα επιτρέπει στη Διοίκηση μιας Τράπεζας, να ακυρώνει το θεσμικό κύρος της Ομοσπονδίας μας και να μετατρέπει τα συμβατικά έγγραφα που φέρουν την υπογραφή της σε «κουρελόχαρτα», ζητήσαμε τη σύγκληση των οργάνων της ΟΤΟΕ προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις, για τους τρόπους πίεσης και απαίτησης προς την Τράπεζα Πειραιώς να τηρήσει τα συμφωνημένα.

Στο διάστημα αυτό, επίσης, και σε συνεργασία με τους συλλόγους που στήριξαν και στηρίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαλέξουν μόνοι τους το μέλλον τους, προσπαθήσαμε να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους (Διοίκηση Τράπεζας, ΟΤΟΕ κ.λπ.) ότι η συμφωνία της 25ης Ιουλίου δεν τηρείται και να ασκήσουμε τις ανάλογες πιέσεις έτσι ώστε άμεσα να τηρηθεί για να σταματήσει η αγωνία των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων για σύγκληση των οργάνων της ΟΤΟΕ, την περασμένη Παρασκευή 08/11/2019 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, με σκοπό να αποφασίσει ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη συνεδρίαση αυτή, μετά και τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ότι πράγματι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της 25/07/19 και ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα και αφορά όλες πλέον τις Τράπεζες (άλλα μας έλεγαν βέβαια 8 μήνες πριν, γιατί άραγε;) θα περίμενε κανείς έστω και τώρα η ηγεσία της ΟΤΟΕ να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κλαδικών συμφερόντων.

Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία αναλώθηκε σε μια απίστευτη επιχειρηματολογία με χαρακτηριστικά κινδυνολογίας ώστε να πειστούν οι εργαζόμενοι να πάνε στη νέα εταιρεία (INTRUM), χωρίς καμία πρόταση για άσκηση πίεσης προς τη διοίκηση της τράπεζας ώστε να υλοποιήσει άμεσα τη συμφωνία.

Είναι πλέον φανερό ποιες είναι οι δυνάμεις που πλήττουν το κύρος, την αξιοπιστία, τη διαπραγματευτική ικανότητα, την ιστορία της ΟΤΟΕ και στο τέλος συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εάν δεν ισχύει αυτό, τώρα είναι η ώρα να αποδεχθεί η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ την πρόταση που καταθέσαμε σαν Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων στο Γενικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει:

1. Συντονισμό δράσης, με την οργανωτική ευθύνη της ΟΤΟΕ, όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Τρ. Πειραιώς για κοινές ενέργειες.

2. Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των εκλεγμένων συνδικαλιστών στη Διοίκηση, για να δηλώσουμε την απαίτηση άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας και τοποθέτησης των συναδέλφων σε θέσεις εργασίας βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων.

3. Πρόσκληση για σύγκληση τριμερούς στο Υπουργείο Εργασίας.

4. Προκήρυξη κλαδικής απεργίας αφού κοινή ήταν η εκτίμηση ότι το πρόβλημα είναι κλαδικό.

Δυστυχώς, οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, ενώ και η τελική απόφαση της πλειοψηφίας, δεν περιλάμβανε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία και να τερματιστεί η αγωνία και η ταλαιπωρία των συναδέλφων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι πλέον φανερό το σχέδιο που εξελίσσεται στις τράπεζες και στοχεύει καθαρά τις εργασιακές σχέσεις με επαναφορά σε μνημονιακές καταστάσεις αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας.

Ένα σχέδιο το οποίο υλοποιούν με προσήλωση τα αμφιβόλου αξίας και ικανοτήτων golden boys & girls, που έχουν κατακλύσει τις Τράπεζες και στο επόμενο διάστημα στόχο έχει, εκτός των ανάλογων μονάδων των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, το χτύπημα των κανονισμών εργασίας αρχής γενομένης από τον κανονισμό εργασίας στην Εθνική Τράπεζα.

Ένα σχέδιο για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές και έχουμε καλέσει την ΟΤΟΕ να μπει μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για μια ακόμα φορά καλούμε την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έστω και την ύστατη αυτή ώρα να προασπίσει το κύρος της Ομοσπονδίας και να στείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασιστικό μήνυμα σε όλες τις διοικήσεις των τραπεζών με ένα και μόνο περιεχόμενο:

Οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους κατακτούν, υπογράφονται για να τηρούνται και όχι να μένουν κενό γράμμα.

Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, θα αποτρέψουν τα όποια σχέδια των τραπεζιτών για περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας στις Τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων