ΕΑΚ: Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να μπουν εμπόδιο στην απαξίωση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ: Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να μπουν εμπόδιο στην απαξίωση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Η ΔΕΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές αλλαγές στη ΔΕΗ, μαζί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «απολιγνιτοποίησης» στον τομέα της ενέργειας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση και ο (γνωστός από τα κατορθώματα του στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ) αρμόδιος Υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχουν επιλέξει να χαρίσουν στους κερδοσκόπους ιδιώτες, το σύνολο της ενεργειακής παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης στη χώρα μας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, άρχισε τις κινδυνολογίες για την κατάρρευση της ΔΕΗ και επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι 17.000 εργαζόμενοι είναι βαρίδια που απολαμβάνουν ειδικά προνόμια (όπως π.χ. το μειωμένο τιμολόγιο που κατοχυρώθηκε παλιότερα με ΣΣΕ).

Στόχος της είναι να γίνουν αποδεκτές όλες οι νεοφιλελεύθερες αλλαγές που θέλει να προωθήσει, δηλαδή η κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχομένων στη ΔΕΗ, η δημιουργία δύο ταχυτήτων στις εργασιακές σχέσεις, η «άλωση» της ΔΕΗ από «ημετέρους» και ακριβοπληρωμένα golden boys, που θα ξεπουλήσουν στο τέλος όλον τον όμιλο ΔΕΗ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται επίσης, η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρίες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%), προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης σε «κερδοσκοπικά κοράκια» των απαιτήσεων της ΔΕΗ (όπως και με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές, ενώ εξαιρείται και η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Ταυτόχρονα το σχέδιο της «απολιγνιτοποίησης» της ενεργειακής παραγωγής, που γίνεται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτικών της Ε.Ε. και παρόλο που σήμερα η τεχνολογία μπορεί να παράξει καθαρή ενέργεια και από λιγνίτη, όχι μόνο θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές της χώρας (Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Μεγαλόπολη) αλλά θα ενισχύσει και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας με απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες.

Τέλος, είναι απόλυτα ολοφάνερο ότι ο Κ. Χατζηδάκης ως ζηλωτής του νεοφιλελευθερισμού που είναι, θα κάνει στη ΔΕΗ ότι έκανε και στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Θυμίζουμε ότι επί ημερών του, αφού πρώτα απαξίωσε τον εθνικό αερομεταφορέα, στη συνέχεια τον πούλησε στον Βγενόπουλο και στο τέλος δημιουργήθηκε το ιδιωτικό μονοπώλιο της AEGEAN.

Όμως το πρόβλημα στη ΔΕΗ δεν είναι ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι εργασιακές τους σχέσεις, οι οποίες χειροτέρευσαν άλλωστε ριζικά μετά τα Μνημόνια.

Η ΕΑΚ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, η ουσία του οποίου είναι ότι το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, απαιτεί να διατηρηθεί ο δημόσιος – κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, με κυρίαρχο ρόλο στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια, με ομαλή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή και στις καθαρές τεχνολογίες, με ρεύμα φθηνό στις λαϊκές οικογένειες.