Κατηγορηματικά αντίθετη στην ανατροπή των εργασιακών η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατηγορηματικά αντίθετη στην ανατροπή των εργασιακών η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Την αποπομπή του Κωστή Χατζιδάκη ζητούν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στις αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων και την υπογραφή ατομικών, που δημιουργούν υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, στην η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης που θα φέρει επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που αποτελεί θέμα που θα συζητήσουν με την διοίκηση της Επιχείρησης και όχι με το υπουργείο, ζητώντας να προσδιοριστούν πρώτα οι ανάγκες της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Αδαμίδης, σχολίασε χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από αυτό που τους παρουσίασε ο υπουργός σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει κινητοποιήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι κάλεσαν την ΓΣΕΕ να παρέμβει, καθώς οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ.

Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» η κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι περίπου 17.000 εργαζόμενοι απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές από την κοινωνία οι αλλαγές που έχουν κύριο στόχο την «άλωση» της ΔΕΗ από «ημετέρους» και ακριβοπληρωμένα golden boys, ενώ οι βασικές προτάσεις που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για προσλήψεις και διευθυντικά στελέχη ήδη εφαρμόζονται.

Σύμφωνη η ΓΕΝΟΠ δηλώνει σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις προμήθειες. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις με τις οποίες:

  • Περιορίζεται η έκπτωση στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.
  • Προβλέπεται δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας».
  • Οι νέες συμβάσεις θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης».
  • Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρίες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τιτλοποίηση και προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.
  • Απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.
  • Εξαιρείται η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.
  • Προβλέπεται ότι οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης Ο.Τ.Α. (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ)
  • Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.

Συνέντευξη Τύπου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ – Βίντεο

Αναδημοσίευση από efsyn