ΟΚΕ: Από τις «ίντριγκες» Βερνίκου, στην «έκπληξη» ΓΣΕΕ με Ασημακόπουλο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΚΕ: Από τις «ίντριγκες» Βερνίκου, στην «έκπληξη» ΓΣΕΕ με Ασημακόπουλο!

Τα… καμώματα του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), έφτασαν μέχρι το Μαξίμου. Ο Γιώργος Βερνίκος, αποφάσισε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να πετύχει να ανανεωθεί η θητεία του. Γι’ αυτό και φαίνεται ότι επέλεξε μέχρι και να προσεγγίσει το… περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να πετύχει να τροποποιηθεί το καταστατικό της ΟΚΕ, προς όφελός του. Κάτι ανάλογο είχε προηγηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα…

Η πραγματικότητα είναι ότι η θητεία του νυν προέδρου της ΟΚΕ, έχει λήξει τυπικά από τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από όλους τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ).

Βάσει καταστατικού, λειτουργεί ένα… άτυπο rotation και κάθε νέος πρόεδρος προκύπτει από κάθε ένα σωματείο, ξεχωριστά. Τώρα είναι η σειρά της ΓΣΕΕ, να επιλέξει το νέο πρόεδρο. Η Συνομοσπονδία όμως, αντιμετωπίζει πολύμηνη «ταλαιπωρία», με επεισόδια και διαμάχες εντός της από τις διαφορετικές παρατάξεις, με συνέπεια να μην έχει εκλεγεί καινούργια διοίκηση. Μέχρι πρότινος, η διορισμένη από το δικαστήριο, προσωρινή διοίκηση, δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Εύλογα, λοιπόν, ο κ. Βερνίκος είχε επιλέξει να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να επιδιώξει παράταση και, γιατί όχι, ανανέωση της θητείας του. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε δίμηνη παράταση. Όμως για ανανέωση θητείας, ούτε λόγος.

Το γεγονός ότι προ δεκαημέρου, η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ απέκτησε αρμοδιότητες, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Μόλις πριν από δύο 24άωρα, η Συνομοσπονδία απέστειλε επιστολή προς την ΟΚΕ, αλλά και προς την κυβέρνηση, στην οποία αναφέρει τα ονόματα που προτείνει για τη νέα διοίκηση της Επιτροπής.

Η έκπληξη έρχεται στο άκουσμα του προέδρου που η ΓΣΕΕ προτείνει και δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Ασημακόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος στη ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή, σε εργοδοτικό σωματείο!

Ο λόγος αυτής της επιλογής, είναι ότι η ΓΣΕΕ θέλει ο νέος πρόεδρος να έχει την αποδοχή όλων των μελών της ΟΚΕ, εργοδοτών και εργαζομένων. Στο πρόσωπο του κ. Ασημακόπουλου, εκτιμήθηκε ότι θα καταστεί εφικτό να υπάρξει η πολυπόθητη «ταύτιση απόψεων».

Βέβαια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι οι προσπάθειες του κ. Βερνίκου, θα μείνουν άκαρπες…

ΠΗΓΗ: asfalistiko.gr – Χάρης Δημητρίου