Οι 350 της Τράπεζας Πειραιώς επιμένουν

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι 350 της Τράπεζας Πειραιώς επιμένουν

Του Τάσου Γιαννόπουλου

«“Σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τη στρατηγική συμφωνία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας από την Intrum»: έτσι ξεκινούσε η αναλυτική ανακοίνωση της τράπεζας, που διακινήθηκε στα ΜΜΕ την περασμένη Τρίτη 29/10.
Όσοι την διάβασαν φευγαλέα σε ιστοσελίδες ίσως απόρησαν για το «timing» της δημοσίευσης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εξαγγελθεί εδώ και περίπου 9 μήνες, ενώ στις 25 Ιουλίου 2019 ανακοινώθηκε και η έγγραφη συμφωνία της τράπεζας Πειραιώς με την ΟΤΟΕ, ως αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Ωστόσο, το Δελτίο Τύπου επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα σχετικά με τη μεταφορά εργαζόμενων στη νέα εισπρακτική εταιρεία (Intrum) για να δώσει έμμεση απάντηση στη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς, επίσης, και στον προγραμματισμό για παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς σε Αθήνα και περιφέρεια, όπως η συγκέντρωση που έλαβε χώρα το πρωί της ίδιας ημέρας, στο κατάστημα της τράπεζας επί της Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Στις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε ο ωμός εκβιασμός σε βάρος των 350 εργαζόμενων (από τους συνολικά 1.300 στη διεύθυνση των κόκκινων δανείων, τους οποίους αφορούσε το σχέδιο), που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδεχθεί να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.
Όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), «350 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν εκτός εργασίας για 7η εβδομάδα. Το αμάρτημά τους; Αρνήθηκαν, παρά τις απειλές και τις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις της διοίκησης, να εγκαταλείψουν την τράπεζα για να εργαστούν σε σουηδική εισπρακτική εταιρεία, δίνοντας εδώ και δέκα μήνες έναν υπερήφανο αγώνα με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η διαχείριση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών φεύγει από την τράπεζα Πειραιώς και την αναλαμβάνει η νέα εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες. Οι εργαζόμενοι, με πολυετή πείρα και εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν πλέον την εκδικητική σε βάρος τους μεταχείριση».

«Τιμωρία» για τους εργαζόμενους, ταλαιπωρία για το κοινό

«Αντί να αξιοποιηθούν στα υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες της τράπεζας, προς όφελος του συναλλασσόμενου κοινού που ταλαιπωρείται από την έλλειψη προσωπικού, τους προτείνεται καταχρηστικά να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τη στιγμή που στην Αθήνα γίνονται προσλήψεις νέων υπαλλήλων», επισημαίνει ο Μ. Μπεμπένης.
«Οι εργαζόμενοι της Αττικής καλούνται να ξεσπιτωθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, οι αντίστοιχοι της Θεσσαλονίκης στην Κρήτη», εξηγεί.
Τον «στραγγαλισμό» δώδεκα υπαλλήλων της Πάτρας κατήγγειλαν, επίσης, με αντίστοιχη κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη, τα σωματεία των εργαζόμενων στην αχαϊκή πρωτεύουσα, σε μία δράση που, σύμφωνα με τον Μ. Μπεμπένη, προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία.
«Στέλνουν τους εργαζόμενους σε υποκαταστήματα στους Γαργαλιάνους, στα Καλάβρυτα, στα νησιά του Ιονίου, ενώ υπάρχουν θέσεις στην Πάτρα που μπορούν να τοποθετηθούν», καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Πάτρας.
Στόχος των χειρισμών εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς είναι η εξώθηση των υπαλλήλων αυτών στην αναγκαστική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία A.F.S. (Intrum) ή σε παραίτηση και ανεργία.
Κι αυτό ενώ, όπως τονίζει ο εργαζόμενος, η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την προαναφερθείσα συμφωνία με την ΟΤΟΕ, είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία Intrum, όταν αυτή η σύμβαση λήξει.
Σημειώνεται ότι περίπου 700 εργαζόμενοι (από το αρχικό σύνολο των 1.300) έχουν ήδη αποδεχθεί τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο πολύμηνος εκβιασμός (αλλά και ο αγώνας των εργαζομένων) λαμβάνει χώρα την ώρα που οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικές και αναμένεται επέκταση των τραπεζικών εργασιών και αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.
Κατά συνέπεια, «οι 350 αυτοί εργαζόμενοι θα είναι απολύτως αναγκαίοι, καθώς είναι έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό». Και μάλιστα, προσθέτει, σε μία χώρα που είναι στην κορυφή των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων ανά τραπεζοϋπάλληλο (με 1 τραπεζοϋπάλληλο ανά 257 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ανέρχεται σε 1 ανά 178) και με την εδαφική ιδιομορφία της Ελλάδας, (μεγάλο πλήθος νησιωτικής κάλυψης και ανεπαρκές οδικό δίκτυο στην ορεινή ηπειρωτική χώρα), που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανισορροπία.
«Μπορεί να μην ιδρώνει για όλα αυτά το αυτί της διοίκησης, αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί», προαναγγέλλει ο Μ. Μπεμπένης.

Αναδημοσίευση από epohi.gr