Πρωτοφανής καταπάτηση συνδικαλιστικών ελευθεριών από την πρόεδρο του ΤΑΠΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτοφανής καταπάτηση συνδικαλιστικών ελευθεριών από την πρόεδρο του ΤΑΠΑ

Πρωτοφανής καταπάτηση συνδικαλιστικών ελευθεριών από την πρόεδρο του ΤΑΠΑ
Για μια πρωτοφανή απόπειρα καταπάτηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, επικαλούμενοι επιστολή της προέδρου του Ταμείου.
Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ Αθηνά Χατζηπέτρου, απευθυνόμενη εγγράφως στον Σύλλογο Εργαζομένων του ΤΑΠΑ, ζητάει «έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την αποστολή μέιλ από την ηλεκτρονική διεύθυνση syllogostap@tap.gr την Παρασκευή 11-10 το οποίο περιείχε δύο συννημένα» .
Πρόκειται για τις δύο ανακοινώσεις του συλλόγου που δημοσίευσε το Tvxs.gr και αφορούσαν την στάση εργασίας των εργαζομένων με αφορμή μεταξύ άλλων και την λεκτική επίθεση της διευθύντριας σε εργαζόμενη, η οποία έπειτα από το επεισόδιο κατέληξε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στο θέμα μας με τίτλο «Εργαζόμενοι στο ΤΑΠΑ, δεχόμαστε απειλές και επιθέσεις από την πρόεδρο», η πρόεδρος έσπρωξε την υπάλληλο.

Στην επιστολή της προς τον σύλλογο η κυρία Χατζηπέτρου, διαμαρτύρεται γιατί οι ανακοινώσεις κοινοποιήθηκαν στο μέιλ του ΤΑΠΑ αλλά όχι στο προσωπικό της μέιλ και επομένως δεν έλαβε γνώση της ανακοίνωσης που την αφορούσε προσωπικά. Συμπληρώνει πως η επιστολή αυτή εστάλη μετά στο διαδίκτυο και πως επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος της, η παραβίαση του οποίου, βλάπτει την τιμή και την υπόληψη της.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, με την ελπίδα να δοθούν και οι απαντήσεις, είναι τα εξής:
• Αντιλαμβάνεται η πρόεδρος πως ενώ έχει κάθε δικαίωμα σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο του δημόσιου, να ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα του ταμείου, δεν έχει δικαίωμα σύμφωνα με το σύνταγμα να ζητά εξηγήσεις από συλλόγους εργαζομένων και σωματεία για τις ανακοινώσεις που εκδίδουν και πως αυτό συνιστά καταπάτηση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών;
• Η στάση εργασίας έγινε τη Δευτέρα και οι ανακοινώσεις του Συλλόγου βγήκαν την Παρασκευή. Δεν ήταν ενημερωμένη η πρόεδρος για τους λόγους που έγινε η στάση εργασίας στη διάρκεια των πέντε ημερών που μεσολάβησαν;
• Γιατί δεν απαντάει επί της ουσίας στη διαμαρτυρία των εργαζομένων και αντ ’αυτού τους εγκαλεί που δημοσιοποιούν τα αίτια της στάσης εργασίας τους;
• Η υπουργός κυρία Μενδώνη της οποίας επιλογή ήταν η νέα πρόεδρος, εγκρίνει τέτοιου είδους πρακτικές;
Σημειώνεται πως η στάση της τη προέδρου του ΤΑΠΑ προκάλεσε και την αντίδραση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης του Υπουργείου Πολιτισμού», η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μια απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης της συλλογική φωνής των εργαζομένων», που «πρέπει να καταδικαστεί από όλους».
Η ανακοίνωση
«Δεν μας τα λέει καθόλου καλά η κ. Χατζηπέτρου, που τοποθετήθηκε λίγους μήνες πριν πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) από την υπουργό Λ. Μενδώνη! Μετά το κρεσέντο επιθέσεων εναντίον υπαλλήλων, οι οποίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, τώρα δοκιμάζει να φιμώσει και τα σωματεία, ευθυγραμμιζόμενη, ίσως, με την κεντρική κατεύθυνση λογοκρισίας στο ίδιο του ΥΠΠΟΑ.
Δε φτάνει που, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων στο ΤΑΠΑ, ο αυταρχισμός και οι επιθέσεις «κλιμακώνονται συνεχώς σε ένταση και διάρκεια με απρεπείς συμπεριφορές της Προέδρου ΔΣ προς Προϊσταμένους, Διευθυντές και εργαζόμενους με απειλές, υπηρεσιακές και προσωπικές προσβολές και προπηλακισμούς» (!), δε φτάνει που σε συγκεκριμένο περιστατικό επίθεσης της κ. Χατζηπέτρου σε υπάλληλο στις 4/10 χρειάστηκε η επέμβαση του ΕΚΑΒ για την φροντίδα του θύματός της (!), τώρα η εκλεκτή της κ. Μενδώνη (και παλαιότερα της κ. Κονιόρδου) απειλεί μέχρι και το Σύλλογο των Υπαλλήλων!
Στην καταγγελία του Συλλόγου για την κατάσταση αυτή (και για άλλα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν το φορέα και τους εργαζόμενους) η πρόεδρος του ΔΣ αντέδρασε με έγγραφη κλήση του Συλλόγου να δώσει «γραπτές εξηγήσεις»(!) για την ανακοίνωσή του… Ας σημειωθεί πως η κλήση να δοθούν «γραπτές εξηγήσεις» παραπέμπει σε έναρξη πειθαρχικού ελέγχου (!), ενώ η κ. Χατζηπέτρου δηλώνει πως επιφυλάσσεται και για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της κλπ.
Δε φτάνει δηλ. που η εν γένει συμπεριφορά της είναι άκρως επιθετική και αυταρχική, αλλά τώρα η Πρόεδρος προχωρά ένα βήμα παρακάτω απειλώντας το Σύλλογο για την ανακοίνωσή του! Αντί να απολογηθεί για την συμπεριφορά της, εξαπολύει μια απροκάλυπτη επίθεση στη συνδικαλιστική δράση και τον συνδικαλιστικό έλεγχο ανάρμοστων συμπεριφορών, που οφείλουν να πράττουν τα σωματεία.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης της συλλογική φωνής των εργαζομένων και ως τέτοια πρέπει να καταδικαστεί από όλους! Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, που έχει καταγγείλει το συνολικό φαινόμενο της έξαρσης του αυταρχισμού και της προσπάθειας πειθάρχησης και εκφοβισμού των εργαζομένων, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, καταγγέλλει τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και την ομοσπονδία να τα καταδικάσουν άμεσα και απερίφραστα.
Υ.Γ. Άραγε, μετά από όλα αυτά, η κ. Χατζηπέτρου συνεχίζει να απολαύει της εμπιστοσύνης της κ. Μενδώνη, που την τοποθέτησε στο νευραλγικό πόστο για να σηματοδοτήσει τη νέα «εκκίνηση» του ΤΑΠΑ;»
ΠΗΓΗ: TVXS – Φωτεινή Λαμπρίδη