Οργή δημιουργών για την επαναφορά Σταματούδη από τη Μενδώνη – Τι απαντά το υπουργείο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οργή δημιουργών για την επαναφορά Σταματούδη από τη Μενδώνη – Τι απαντά το υπουργείο

Έτοιμοι για αγώνα δηλώνουν οι δημιουργοί

Οργή προκάλεσε στους δημιουργούς η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνας Μενδώνη, να επαναφέρει την Ειρήνη Σταματούδη ως πρόεδρο της νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα του ταλαιπωρημένου χώρου της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή που οι έλληνες δημιουργοί, ενωμένοι πλέον μετά από πολλά χρόνια, αναμένουν από το υπουργείο την άδεια λειτουργίας του νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι..

Μάλιστα το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση εναντίον της.

«Η κα Σταματούδη μας πολέμησε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ERNST & YOUNG ότι όσο η κα Σταματούδη ήταν Διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ, έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις αφήνοντάς την να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της). Αλλά είναι και διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC που ως γνωστόν δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει την δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει τους δημιουργούς πως θα στηρίξει τον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό τους

Παράλληλα, το σωματείο αναφέρεται στις δεσμεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και τις ίδιας της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την άμεση λειτουργία του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού:

«Θυμίζουμε, λοιπόν, στην ΥΠΠΟΑ κα Μενδώνη:

α) ότι ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους έλληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια.

β) ότι η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ. γ) πως στις συνεννοήσεις μας ως τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε για αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα».

Και καταλήγουν οι Έλληνες δημιουργοί που εκπροσωπούνται από το Άσμα 450+: «Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη.

Και αναρωτιόμαστε: παλεύουμε από το 2012 –με όλες τις κυβερνήσεις- να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και να φτιάξουμε έναν καθαρό ελληνικό ΟΣΔ για να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί. Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά-και πολύ σύντομα».

Διαμαρτυρία και από την πλευρά του ΟΠΙ

Έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο, εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσή του, και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ο οποίος καταγγέλλει πως η σύσταση του νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ παράλληλα παραβιάζει τα δικαιώματα του ΟΠΙ καθώς, επί της ουσίας, καταργεί το ρόλο του.

«Η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη Διεύθυνση ή/και Διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με την διάταξη του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και του α. 2 του ΠΔ 311/1994 στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται ‘Η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής Ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του Υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει με νόημα:

«Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης  νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του , αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας».

Το αμαρτωλό παρελθόν της Σταματούδη.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σταματούδη είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ του οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της, μετά την αποκάλυψη “Έθνους της Κυριακής” πως είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει. 

Την ίδια στιγμή, είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της δημιουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία ιδρύθηκε με νομοθετική ρύθμιση και βασικό στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την δημιουργία του οργανισμού που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Τι απαντά το υπουργείο

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Μενδώνη προσπάθησε να απαντήσει λέγοντας ότι η κίνηση της είχε στόχο «όσους νέμονται τον χώρο».

Την ίδια στιγμή επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει

«Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) επέλεξαν να εκδώσουν Δελτίο Τύπου με αφορμή τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα, το οποίο, στερούμενο οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος, αναπαράγει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς αντανακλά την ανησυχία των συγκεκριμένων κομματικών στελεχών για όσα μπορεί να αποκαλυφθούν.

Είναι τουλάχιστον θλιβερό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας αγνόησαν επιδεικτικά τον ΟΠΙ, σήμερα να κόπτονται για τον ρόλο του, αμφισβητώντας την απολύτως σύννομη και προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ είναι απολύτως αυτονόητο και δεδομένο ότι μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Οι κατηγορίες αυτές αποδεικνύονται, επίσης, εντελώς προσχηματικές, καθώς η νυν Διευθύντρια του ΟΠΙ έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος αντίστοιχης επιτροπής, όταν επανειλημμένως στο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες, των οποίων στόχος είναι η επιστημονική πληρότητα των νομοθετημάτων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστάθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συγκροτείται από έγκριτους και καταξιωμένους νομικούς, και περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το νομικό τμήμα του ΟΠΙ, την ίδια ώρα που η Διοίκηση και η Διεύθυνσή του καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός παρακάμπτεται.

Η Επιτροπή καλείται να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες, όπως για παράδειγμα την Οδηγία (ΕΕ) 2017/1564 προς όφελος των τυφλών και εντυποανάπηρων, για την οποία η τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού άλλαξε το σχέδιο νόμου, εν μία νυκτί, ενσωματώνοντας μάλιστα και πολιτικές διατάξεις, χωρίς φυσικά να συμβουλευθεί τον ΟΠΙ ή οποιαδήποτε άλλη σχετική επιτροπή. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, εάν αυτή την αδιαφανή διαδικασία προτιμά τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι σαφές ότι η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΟΠΙ, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς. Το ΥΠΠΟΑ σήμερα, όπως εξάλλου έχει εκφραστεί και από την Υπουργό επανειλημμένως -αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- δρα πάντοτε με γνώμονα το όφελος των δημιουργών, οι οποίοι δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες.

Το Δελτίο Τύπου από τη Διοίκηση και την Διεύθυνση του ΟΠΙ αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις τους. Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου, αφενός να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των δημιουργών και αφετέρου να καταπολεμηθούν τα συμφέροντα όσων νέμονται τον χώρο».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Αναδημοσίευση από: /.altsantiri.gr/