Φέρνουν κινητοποιήσεις οι προσλήψεις αναπληρωτών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φέρνουν κινητοποιήσεις οι προσλήψεις αναπληρωτών

Για ακόμη μία σχολική χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν εκτός αιθουσών διδασκαλίας, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες θα διενεργηθούν βάσει των περσινών πινάκων.

Φυσικά, η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αδιόριστων εκπαιδευτικών, με το πρώτο κάλεσμα για κινητοποίηση να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του.

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων –εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ– πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία, μάλιστα, η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους αναπληρωτές είναι η υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Η χρήση των παλιών πινάκων, όπως εξηγεί και ο Νεκτάριος Κορδής, αιρετό τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), στην ιστοσελίδα του alfavita, έχει ορισμένες συνέπειες. Αρχικά, το ζήτημα της προϋπηρεσίας.

Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι τις 30.4.2018. Ομως ο νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης, ψηφίσθηκε στις 28.1.2019. Εξ ου και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζητά να ανοίξει το σύστημα διαχείρισης προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) ώστε να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς στους παλιούς πίνακες.

Επιπλέον, η χρήση των πινάκων του 2018-2019 αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την περασμένη σχολική χρονιά λόγω παραλείψεων και λαθών στο σύστημα υποβολής αιτήσεων, αλλά και χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτικούς που απέκτησαν πρόσφατα μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και άρα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα.

Οι εκπαιδευτικοί, που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 11.00, στο υπουργείο Παιδείας, ζητούν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα των αιτήσεων για όλους τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτως ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας, ούτε και να μείνουν εντελώς εκτός πινάκων βγαίνοντας στην ανεργία.

Για περιβάλλον αναξιοκρατίας και μη ισότιμης συμμετοχής κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σε σχετική ανακοίνωση, με το κόμμα μάλιστα να υποστηρίζει ότι η παράταση ισχύος των παλιών πινάκων αμφισβητείται και νομικά καθώς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1882/2017), η ισχύς τους έληξε κατ’ ανώτατο όριο το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-2019.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρά τις εκφρασμένες ενστάσεις, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου έχει ως εξής:

■ Εκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24.8).

■ Εκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28.8).

■ Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) – ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28.8 – 2.9).

■ Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3.9).

■ Α’ φάση διενέργειας προσλήψεων αναπληρωτών (5.9-6.9).

Πλέον, ανακύπτει έντονα και το ζήτημα των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή, η διαδικασία για τους οποίους καθυστερεί χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να εκφράζονται αμφιβολίες για την έγκαιρη – τον Νοέμβριο, βάσει προαναγγελιών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας – τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Δύο τα βασικά ερωτήματα:

Α. Προχωρά η κατανομή σε κλάδους και ειδικότητες κατ’ αναλογία των αναγκών όπως αυτές διατυπώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια;

Β. Θα συστηθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα Ενταξης ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή;

«Πώς σκοπεύει να λύσει το θέμα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αφού ως γνωστόν οι κενές οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια, μετά τις μεταθέσεις, είναι μόλις 1.045! Μήπως πίσω από αυτή την αδράνεια υποκρύπτεται η πρόθεση να δοθεί μόνο αυτός ο αριθμός θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

»Αυτό θα είναι πέρα από κάθε λογική ισότιμης κατανομής των 4.500 με βάση τις ανάγκες, αφού με βάση τα ποσοστά προσλήψεων αναπληρωτών την τελευταία διετία, στη Δευτεροβάθμια ΕΑΕ αντιστοιχούν τουλάχιστον 1.500 θέσεις! Με τα τωρινά δεδομένα, η εκτίμησή μου είναι ότι οι διορισμοί αυτοί δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν ούτε τον Νοέμβριο που έχει ήδη αναφερθεί», υποστηρίζει ο Νεκτάριος Κορδής.

Οσο για τους 10.500 διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, το υπουργείο εξακολουθεί να μη δίνει σαφείς απαντήσεις για το τι σκοπεύει να κάνει…

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr

Διαλεκτή Αγγελή