Εκβιαστικές μειώσεις μισθών στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκβιαστικές μειώσεις μισθών στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

Για να καλυφθεί ένα ποσό, πολύ μικρό για τα δεδομένα της Εθνικής Τράπεζας, αποφασίστηκε να υποβαθμιστεί δραματικά η ζωή 9 εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 40%

Μπορεί το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) να μη φείδεται εξόδων όταν πρόκειται για τα ιλουστρασιόν εξώφυλλα των εκδόσεών του ή τις εκδηλώσεις του αλλά, όταν το ζήτημα είναι τα εργασιακά δικαιώματα και οι απολαβές εργαζομένων, φαίνεται ότι δεν δείχνει την ίδια γενναιοδωρία.

Εν προκειμένω, τo διάστημα που διανύουμε, λαμβάνει χώρα μία πρωτοφανής, για τα δεδομένα του Ιδρύματος, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων από τις Διοικήσεις του ΜΙΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata, για να καλυφθεί το έλλειμμα στο αποθεματικό του ΜΙΕΤ ύψους 500.000 ευρώ, αποφασίστηκε, χωρίς διάθεση διαλόγου με τους εργαζόμενους, οι 200.000 ευρώ από το ποσό αυτό, να εξοικονομηθούν από την αλλαγή των συμβάσεων 9 υπαλλήλων σε μερική απασχόληση, κάτι που θα σημάνει τη μείωση των αποδοχών τους κατά 40%. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, μάλιστα, έχει ειπωθεί ότι θα επιβληθεί το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας και σε άλλους υπαλλήλους του Ιδρύματος, προς εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω έχουν απλά διατυπωθεί προφορικά, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων.

Ήδη, όπως καταγγέλλεται, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στοχοποίησης των εργαζομένων από τους οποίους ζητήθηκε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας, το οποίο διαταράσσει το εργασιακό κλίμα και την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Τα γεγονότα αυτά φέρνουν στη μνήμη τις ημέρες του 2011, τότε που η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσιζε να μετατρέψει σε μερικής απασχόλησης τις συμβάσεις 1.200 εργαζόμενων στη τράπεζα μέσω τρίτων εταιρειών. «Όποιος αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του απολύθηκε. Οι ημέρες εκείνες ήταν η αφορμή για να ληφθεί η δική μας απόφαση για ίδρυση του Σωματείου μας», τονίζει σε ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΜΙΕΤ, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.).

Τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata όσο και ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. καλούν τις Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ να πάρουν άμεσα πίσω τις εκβιαστικές και καταστροφικές για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αποφάσεις τους για αλλαγή των συμβάσεων εργασίας, ενώ, στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους οι οποίοι πρέπει “να αντισταθούν σε αυτήν την επίθεση που δέχονται”.

Οι δύο σύλλογοι καλούν επίσης τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) καθώς και την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Ενώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων του Ιδρύματος με καίριες παρεμβάσεις στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.