
Θεόφραστος Βαμβουρέλλης
Υπερεργασία, εντατικοποίηση, περιορισμένα διαλείμματα, διαλείμματα εκτός του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες: αυτή είναι η συνηθής καθημερινότητα ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Άλλος έχει την “τύχη” να τα βιώνει όλα αυτά, άλλη ένα ή κάποια από αυτά. Πρόκειται για μία ευρύτερη τάση που δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat για το 2023, οι Έλληνες εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος είναι 36,1 ώρες. Το πλέον ανησυχητικό γεγονός είναι ότι το 11,6% των εργαζομένων στην Ελλάδα εργάζονται 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τραβηγμένα ωράρια και η υπερεργασία δεν αντικατοπτρίζονται ωστόσο σε αυξημένους μισθούς. Η παραγωγικότητα είναι περίπου 33% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 2010, όταν και ξεκίνησαν τα μνημόνια, με την ακρίβεια βέβαια να είναι πολλαπλά μεγαλύτερη από ότι τότε. Το αποτέλεσμα; Ο πραγματικός μισθός σήμερα είναι ακόμα χαμηλότερος από εκείνον του 2010.
Δεν πρόκειται απλώς για ένα στατιστικό φαινόμενο, αλλά για μια καθημερινή πραγματικότητα που επηρεάζει τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας κατάσταση. Η έλλειψη χρόνου για ξεκούραση και προσωπική ζωή οδηγεί στην εξουθένωση και το κοινωνικό περιθώριο. Ζούμε για να δουλεύουμε, αντί για το ανάποδο.
Ως εργαζόμενος πρώτα και κύρια, αλλά και ως συνδικαλιζόμενος, αγωνίζομαι για να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Απαιτούνται πολιτικές που να προασπίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και να διασφαλίζουν καλές αμοιβές.
Απαιτούνται αγώνες με ποικίλα μέσα για να σπάσει το αντεργατικό νομικό πλαίσιο και η εργοδοτική τρομοκρατία.
Απαιτείται η οργανωμένη σωματειακή συνδικαλιστική δράση.
Απαιτείται η συλλογικότητα.
Η αλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη. Οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να θεωρούνται απλώς αριθμοί σε στατιστικές αναλύσεις. Είναι άνθρωποι με δικαιώματα και ανάγκες. Είναι καθήκον μας η συλλογική δράση. Είναι καθήκον μας ο αγώνας.