Ένωση επαγγελματιών συντελεστών παραστατικών τεχνών, Κάτω από τη σκηνή: Αλληλεγγύη στο freedom theatre της Παλαιστίνης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένωση επαγγελματιών συντελεστών παραστατικών τεχνών, Κάτω από τη σκηνή: Αλληλεγγύη στο freedom theatre της Παλαιστίνης

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ FREEDOM THEATRE της Παλαιστίνης (ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ)

Ανοιχτή Επιστολή Αλληλεγγύης στο παλαιστινιακό FREEDOM THEATRE

Με αυτή την επιστολή ζητάμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι ο Mustafa Sheta, ο Jamal Abu Joas και τα υπόλοιπα 100 μέλη της κοινότητας της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη της κατεχόμενης Παλαιστίνης, που κρατούνται από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.

Παρακαλούμε διαβάστε ολόκληρη την παρακάτω επιστολή και συμπληρώστε τη φόρμα στο κάτω μέρος, αν θέλετε να προσθέσετε και τη δική σας υπογραφή στη λίστα υπογραφών.

Με τη συμπλήρωση της φόρμας, το όνομά σας θα προστεθεί στη δημόσια λίστα που συνοδεύει την ανοιχτή επιστολή και υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί σε δημοσιεύσεις στον Τύπο. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου θα παραμείνει απόρρητη και θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ενημερώσεων ή σχετικών ενεργειών.

Εμείς ‒ ως άτομα, φορείς, ιδρύματα, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας ‒ δεσμευόμαστε για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ελευθερία και ισότητα για όλους τους ανθρώπους. Θεωρούμε κάθε ζωή πολύτιμη και θρηνούμε για κάθε θάνατο.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο Freedom Theatre στο προσφυγικό καταυλισμό στη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, πυροβολώντας το κτίριο, καταστρέφοντας γραφεία, και συνέλαβαν μέλη από το προσωπικό του.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Freedom Theatre Ahmed Tobasi, ο παραγωγός Mustafa Sheta και ο απόφοιτος του Θεάτρου Jamal Abu Joas απήχθησαν από τα σπίτια τους και κρατήθηκαν. Ο Jamal ξυλοκοπήθηκε βαριά.

Ο Ahmed Tobasi αφέθηκε ελεύθερος, αφού υπέστη ξυλοδαρμό. Οι συνάδελφοί του, μαζί με περίπου 100 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν, εξακολουθούν να παραμένουν υπό κράτηση.

Το γεγονός αυτό έρχεται ως συνέχεια της δολοφονίας τριών μελών του Freedom Theatre τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων του 17χρονου Yamen Jarrar, του 26χρονου Jehad Naghniyeh και του 30χρονου Mohammed Matahen. Τον Ιούνιο του 2023 δολοφονήθηκαν επίσης ο 15χρονος Sadeel Naghnaghia και ο 17χρονος Mahmoud Al-Sadi. Επίσης, εδώ και δεκαετίες, Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες κρατούνται αυθαίρετα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς δίκη. Μερικές φορές η κράτησή τους διαρκεί χρόνια.

Το Freedom Theatre ιδρύθηκε το 2006 στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και χαρακτηρίζεται από διεθνούς φήμης καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως η Complicite (UK) και πολλοί άλλοι, ως φάρος ελπίδας και ανθεκτικότητας μέσα σε ασύλληπτες αντιξοότητες. Οι καλλιτέχνες και όλο το προσωπικό του έχουν το δικαίωμα να επιτελούν το έργο τους χωρίς τον φόβο της βίας, της δίωξης ή της δολοφονίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός συγγραφέων, ποιητών, ανθρώπων του θεάτρου και δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των Refaat Alareer, Saleem Al-Naffar, Inas al-Saqa, Hiba Abu Nada και Heba Zagout, βρίσκονται ανάμεσα στους 20.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Χώροι τέχνης και πολιτισμού έχουν επίσης καταστραφεί σε στοχευμένες επιθέσεις, όπως το Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο, το Πολιτιστικό Μουσείο Al-Qarara, το Μουσείο της Ράφα, η έδρα του Συλλόγου «Οι Γιοι μας για την Ανάπτυξη», το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών της Γάζας, ο Σύλλογος Milad, το Αραβικό Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, ο Θεατρικός Σύλλογος Hakawi και το Πολιτιστικό Κέντρο Rashed Al-Shawa.

Η στοχοποίηση και η καταστροφή χώρων πολιτισμού αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστά έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Είναι μέρος ενός επιθετικού σχεδίου, στο πλαίσιο του οποίου το Ισραήλ έχει καταστρέψει και εξακολουθεί συστηματικά να καταστρέφει νοσοκομεία, αρτοποιεία και υποδομές ενέργειας και ύδρευσης.

Εμείς που υπογράφουμε, ταυτόχρονα με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που υπηρετούν και προασπίζονται το πολιτισμό, τη παιδεία και τις τέχνες σε όλο το κόσμο, απαιτούμε:

– την απελευθέρωση του Mustafa Sheta, του Jamal Abu Joas και των 100 μελών της κοινότητας της Τζενίν, που κρατούνται από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, και την επαναλειτουργία του Freedom Theatre

– τον τερματισμό των στοχευμένων επιθέσεων σε πολιτιστικούς χώρους,

– τη μόνιμη κατάπαυση πυρός τώρα,

– τον τερματισμό της κατοχής και του αποκλεισμού της Γάζας,

– τον τερματισμό της επέκτασης των εποικισμών στη Δυτική Όχθη,

– την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων πρώτης γενιάς και των απογόνων τους.

Θεωρούμε πως ο αγώνας για την ελευθερία των Παλαιστινίων είναι ένας αγώνας που αφορά όλους μας. Αντιτασσόμαστε σταθερά σε όλες τις μορφές ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Ένωση επαγγελματιών συντελεστών παραστατικών τεχνών, Κάτω από τη σκηνή

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeY20ywTl45vorwoOWIE33q0Bsbu6C0AAJn2WcQOyliDVs-9A/viewform?fbclid=IwAR21M-neba6Fi8Xy_4YnPxwT9YGy637mXYkIAZ68SGwRo-Y8csBVSSVRRcc

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeY20ywTl45vo…/viewform