Επιστολή από την Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών – Πρωτοβουλία για την ανανέωση του ΠΜΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή από την Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών – Πρωτοβουλία για την ανανέωση του ΠΜΣ

Ανοιχτή Επιστολή από την Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών – Πρωτοβουλία για την ανανέωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Στις 16 Οκτωβρίου 2023, ο Κ.Α., μέλος του ΠΜΣ ο οποίος είναι ταμειακώς εντάξει, κατέθεσε αίτηση για τη συμμετοχή του στην Εφορευτική Επιτροπή, ενόψει των εκλογών του ΠΜΣ. Ο εν λόγω συνάδελφος είναι συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του και έχει διαρκή συνδικαλιστική δράση και παρουσία. Στις 19 Οκτωβρίου, τρεις (3) μέρες αργότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου διαγράφει με συνοπτικές διαδικασίες, αιφνιδιαστικά, τον εν λόγω συνάδελφο, αυτό δεν έχει στο παρελθόν συμβεί ποτέ στο σωματείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν του επετράπη να κριθεί από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, με την εξίσου αστεία δικαιολογία ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της διαγραφής του και ότι πολύ ευχαρίστως να συζητηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση αμέσως μετά τις εκλογές. Η προσπάθεια ελέγχου της σύνθεσης της Εφορευτικής Επιτροπής, δεν ευτελίζει μόνο την εκλογική διαδικασία, αλλά δημιουργεί και ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας και νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από αυτή. Αξίζει να αναφέρουμε  ότι στο πρόσφατο παρελθόν κορυφαία στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης του ΠΜΣ και του ΠΑΜΕ με προεξέχοντα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Β.Π. είχαν ψηφίσει σε δύο σωματεία για δευτεροβάθμια όργανα, καταθέτοντας υπεύθυνες δηλώσεις, δηλώνοντας  ψευδώς ότι είχαν χάσει το βιβλιάριο του ΙΚΑ, το οποίο χρησιμοποιούνταν ακριβώς για να αποφεύγονται οι διπλοψηφίες.

Στη συνέχεια, έγιναν επανειλημμένα αιτήματα μελών του Συλλόγου μας που δεν έγιναν αποδεκτά ώστε να δοθούν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται με σαφήνεια στο καταστατικό. Η απάντηση εδώ και πάνω από 20 μέρες παραμένει η ίδια: «…τα πρακτικά ετοιμάζονται».

Στις 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του παραρτήματος Ευβοίας στη Χαλκίδα, συνέβησαν τα εξής ευτράπελα: Ενώ αρχικά η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα 20 αιτήσεις εγγραφής νέων μελών παρουσία όλων, στη συνέχεια και με πρόσχημα τη δικαιολογία ότι «πού ήταν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι τα δύο τελευταία χρόνια που είχαμε μία σειρά από δράσεις», αποφασίζουν να τους γράψουν μεν, αλλά μετά τις εκλογές, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Παρότι στην πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση του παραρτήματος αναφερόταν σαφώς ότι θα γίνουν εγγραφές νέων μελών και η Γενική Συνέλευση τις ενέκρινε.

Ταυτόχρονα το μέλος της διοίκησης  Α.Κ.  αποκαλύπτει, παρουσία όλων, ότι: «φυσικά και δεν πρόκειται να  δοθούν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Συλλόγου», γράφοντας έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων τόσο τη νομοθεσία όσο και το καταστατικό του Συλλόγου. Αλήθεια, τι φοβούνται και δεν παρέχουν πρόσβαση στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου για τα μέλη του σωματείου; Στη συνέχεια το ίδιο μέλος της διοίκησης Α.Κ. μας αποκάλυψε και άλλη αθλιότητα λέγοντας μας  ότι στο παράρτημα της Ζακύνθου έχουν πραγματοποιηθεί  ήδη(!) εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσώπων στην ΠΟΘΑ και το Εργατικό Κέντρο. Τι κι αν η Γενική Συνέλευση του Σωματείου αποφάσισε ότι οι εκλογές θα γίνουν από τις 15 έως τις 20 Νοεμβρίου. Τι και αν τα ψηφοδέλτια γράφουν ότι οι εκλογές είναι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, η αλαζονεία της πλειοψηφούσας παράταξης της διοίκησης  τα αψήφησε όλα  διενεργώντας  στα κρυφά και στη ζούλα  εκλογές στις 5 Νοεμβρίου στο παράρτημα της Ζακύνθου.

Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου επιλέγει να χρησιμοποιεί τον Σύλλογο ως λάφυρο και προέκταση της παράταξής της. Υποδαυλίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και τα δημοκρατικά αισθήματα των μελών. Τα ακραία αυτά κατασταλτικά μέσα, οι μεθοδεύσεις, η ταχύτητα με την οποία αυτές υλοποιούνται, οι ερμηνείες κατά το δοκούν και οι α λα καρτ συμπεριφορές δημιουργούν την εντύπωση ότι η διοίκηση του ΠΜΣ θέλει τον απόλυτο και ολοκληρωτικό έλεγχο στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα την ίδια στιγμή που το επάγγελμα των μουσικών είναι όσο λίγα επαγγέλματα συνδεδεμένο με τη χρήση της τεχνολογίας και των οπτικοακουστικών μέσων η απερχόμενη διοίκηση εμμένει σε μία ακόμη μεθόδευση. Να μη δίνεται, το έτος 2023, η δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής στη γενική συνέλευση και στις εκλογές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει πολύ καλά πως τα μέλη του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, εργάζονται συχνά εκτός έδρας, ακόμη και στο εξωτερικό.

Για όλα τα παραπάνω εγκαλούμε το Αγωνιστικό Μέτωπο Μουσικών και το ΠΑΜΕ,  να αναρωτηθούν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται με αυτές τις πρακτικές. Επίσης καλούμε την πλειοψηφούσα παράταξη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη σελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το email του Συλλόγου ως δικά της εργαλεία. Ζητάμε να επανεξετάσουν τη στάση τους έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές και αδιάβλητες δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών. Ο στραγγαλισμός της αντίθετης άποψης με κάθε μέσο αποτελεί ξεκάθαρα αυταρχική συμπεριφορά. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, το σύνολο των μελών, να απομονώσουν αυτές τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και να προστατεύσουν την αξιοπιστία και την παράδοση του ιστορικού μας Συλλόγου, που μετράει πάνω από 100 χρόνια ιστορίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ (Πρωτοβουλία για την ανανέωση του ΠΜΣ)