ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ (Πρωτοβουλία Ανανέωσης του ΠΜΣ)

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ (Πρωτοβουλία Ανανέωσης του ΠΜΣ)

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε:

Οι μουσικοί που συγκροτήσαμε την Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών θέλουμε και παλεύουμε για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μαχητικό, δημοκρατικό Σύλλογο. Ένα Σύλλογο για τους μουσικούς και όχι για την αναπαραγωγή κομματικών θέσεων. Ένα σύλλογο που να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων της δουλειάς, επικεντρωμένο στα ζητήματα και τις ανάγκες του σήμερα στο στούντιο, στην πρόβα, στο live, στις εκδηλώσεις στους χώρους εστίασης με μουσική, στο ωδείο, στην παράσταση, στο μάθημα, στη καλλιτεχνική δημιουργία.

Με συλλογική προσπάθεια συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην εργασία, στην αμοιβή, στην παιδεία, στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, για την αξιοπρέπεια του επαγγέλματός μας.

Εμπνεόμαστε από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα από το σύνολο των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με αφορμή την πανδημία μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ακουμπήσουμε ο ένας τον άλλον, να συσπειρωθούμε και να δημιουργήσουμε δίκτυα ισχυρά ως τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις διεκδικήσεις που έχουμε μπροστά μας. Για πρώτη φορά τα σωματεία και οι αυθόρμητες διαδικτυακές πρωτοβουλίες ενωθήκαμε και διεκδικήσαμε δυναμικά τα δικαιώματά μας. Στη συνέχεια μας δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε ζητήματα κακοποιητικών συμπεριφορών και εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Τελευταία, το χειμώνα που μας πέρασε, με αφορμή το Π.Δ. 85 άνοιξε η κουβέντα γύρω από το ζήτημα της παιδείας, της διαβάθμισης των Πτυχίων που χορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και της πιστοποίησης προσόντων.

Δείξαμε με τον καλύτερο τρόπο ότι μόνο ενωμένοι και με σωστή τεκμηρίωση μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.

Είμαστε αισιόδοξοι/ες γιατί μπορεί να βλέπουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, ταυτόχρονα όμως είμαστε σίγουροι και σίγουρες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Παρακολουθώντας την πορεία και τις επιλογές της διοικούσας πλειοψηφίας του  Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τόσο διαχρονικά όσο και ιδιαίτερα τα τελευταία κρίσιμα χρόνια, χωρίς να υποτιμάμε την  αγωνιστική του δράση αλλά και την ειλικρινή πρόθεσή του να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τα μέλη του, οφείλουμε να επισημάνουμε τις αδυναμίες, τα κενά και τις παθογένειες που αναδεικνύονται από τις έως τώρα πράξεις και παραλήψεις του.

Τα αρνητικά δεδομένα που σημαδεύουν την τρέχουσα εκλογική διαδικασία: 

Η αντισυναδελφική  και διασπαστική επίθεση της διοικούσας πλειοψηφίας, με αφορμή την αιτούμενη συμμετοχή εμπειρότατου και μακροχρόνια ενεργού συναδέλφου για την εφορευτική επιτροπή, που οδήγησε στην ουσιαστικά  ασύμμετρη διαγραφή του. Μια διαγραφή που με ανεξήγητη βιασύνη, επιβλήθηκε από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς δυνατότητα συζήτησης και επικύρωσης από το αρμόδιο συλλογικό όργανο, τη γενική συνέλευση. Στάση που πέρα από το ξεκάθαρο αντιδημοκρατικό της αποτύπωμα, προκαλεί βάσιμες υποψίες για απόπειρα χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με μαζική συμμετοχή στην κάλπη.

Και η αμετακίνητη και τουλάχιστον αντιπαραγωγική αρνητική στάση της απερχόμενης πλειοψηφίας, στερεί από τον σύλλογό μας σημαντικές και χρήσιμες δυνάμεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων που ανοίγονται μπροστά μας.

Με αυτά τα δεδομένα και με πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, η Ανεξάρτητη Κίνηση Μουσικών (Πρωτοβουλία για την Ανανέωση του ΠΜΣ) καλεί όλες και όλους, σε μαζική συμμετοχή ανανέωσης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στοχεύοντας σε μία συμπεριληπτική και αποτελεσματική πλειοψηφία, που θα είναι διατεθειμένη να διευρύνει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του συλλόγου και να αξιοποιήσει όλο το διαθέσιμο δυναμικό που επιθυμεί να προσφέρει στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και  εν τέλει της ζωής και της καθημερινότητας όλων μας.

Ενδεικτικά, και χωρίς πρόθεση να κουράσουμε,  παραθέτουμε μερικά από τα ζητήματα που θα πρέπει άμεσα και παράλληλα με τα τρέχοντα να αντιμετωπιστούν από όλους όσους  είναι διατεθειμένοι/ες να αναλάβουν την ευθύνη της διοίκησης του ιστορικού μας συλλόγου.

  • Εξειδικευμένη ενημέρωση ανά ειδίκευση και πεδίο με τη δημιουργία σχετικών ομάδων σε επιμέρους εργασιακά (Συμβάσεις, αμοιβολόγια, ωράρια), ζητήματα ασφαλιστικά, φοροτεχνικά, ζητήματα πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων. 
  • Δημιουργία παρατηρητηρίου εργασιακών συνθηκών. Με στόχο την παρακολούθηση και την διαρκή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την επίδραση νέων νόμων, νομοθετικών ρυθμίσεων, προεδρικών διαταγμάτων και κάθε άλλης διοικητικής πράξης που αφορά την εργασιακή μας καθημερινότητα, καθώς και την εφαρμογή τους από του παραγωγούς- εργοδότες.
  • Εκκαθάριση και επικαιροποίηση του μητρώου του ΠΜΣ, με ταυτόχρονη διερεύνηση σύνδεσής του με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μουσικών και την χορήγηση εκπτώσεων (μέσω του ΥΠ.ΟΙΚ) και ατέλειας (μέσω ΥΠΠΟΑ) στα ενεργά μέλη του συλλόγου.
  • Ενεργή συμμετοχή και παρακολούθηση των διεργασιών που συντελούνται στο ανοιχτό ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος. Της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των Ωδείων, τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τη διασύνδεση με τα ήδη υπάρχοντα, αλλά και με τη δημιουργία νέων Ανώτατων Μουσικών/ Καλλιτεχνικών Ιδρυμάτων (Μουσικά Πανεπιστήμια), τη διαπερατότητα από τις ήδη υπάρχουσες βαθμίδες και τους μηχανισμούς διασύνδεσης, τη διασφάλιση μεταβατικών διατάξεων για τους ήδη εργαζόμενους και την προσεκτική παρακολούθηση του ζητήματος της εξαγγελθείσας πρόθεσης για συνταγματική αναθεώρηση και κατάργηση ή παράκαμψη του άρθρου 16. 
  • Στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας πρέπει να είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες του χώρου μας. Συλλογικές Συμβάσεις που θα αφορούν τις μουσικές Σκηνές, τα θέατρα, τις εκδηλώσεις στους χώρους εστίασης με μουσική, τα ωδεία κτλ.  Στους αγώνες που θα δοθούν το σωματείο μας πρέπει να συνδράμει όπως και όπου μπορεί μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία των Μουσικών συμβάλλοντας στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των εργαζομένων, ξεπερνώντας παραταξιακές αγκυλώσεις. Στην σκληρή ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς είμαστε αποφασισμένοι/ες να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η απορρύθμιση της εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας. Να δώσουμε το στίγμα μας ότι φαινόμενα μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία για περιορισμό των δικαιωμάτων δεν θα βρούνε έδαφος για να εφαρμοστούν.
  • Απαγκίστρωση από τις κομματικές δεσμεύσεις που υποβαθμίζουν τη συλλογική δράση του σωματείου αδρανοποιώντας στην πράξη κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης υπέρ των συμφερόντων του κλάδου και επιδιώκοντας να το μετατρέψουν σε ένα πλήρως ελεγχόμενο εργαλείο προώθησης  πολιτικών επιδιώξεων και διαχείρισης  εσωκομματικών  ισορροπιών.
  • Τέλος, διαρκής επαγρύπνηση και καταγραφή παράνομων εργοδοτικών πρακτικών. Ενημέρωση του κοινού, φορέων, οργάνων και συναδέλφων με σκοπό την συμμόρφωση παραβατικών εργοδοτών, με τις βέλτιστες πρακτικές, προς όφελος των εργαζομένων ή τον σταδιακό αποκλεισμό τους από την αγορά.  

Υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεκτική Επιτροπή και των Αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.)

Υποψηφιότητες για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Αποστολάρας Φώτης

Βιστάκης Ευάγγελος

Γεωργιάδης Σωκράτης

Γιαννάκης Κώστας

Καβαλιεράτος Σπύρος

Κλαπάκης Μιχαήλ

Κονταξάκης Αντώνιος (Tony)

Κουβέλης Νικόλαος

Κωνσταντινίδης Λουκάς

Πάτρας Διονύσης

Ποτήρης Βασίλης

Ρούλος Νικόλαος

Σοκορέλης Αναστάσιος

Τζανετής Στυλιανός

Χατζηδημητρίου Βασίλης

Χατζηλούκας Βασίλης

Χατσατριάν Σαμψών

Χναράκης Εμμανουήλ

Υποψηφιότητες για την ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Θεοφιλάτος Αβραάμ Μάριος

Κεφαλλονίτης Γιώργος (Γιώργος Περού)

Μανιός Μανώλης

Μπέλλος Δημήτρης

Υποψηφιότητες για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ:

Αποστολάρας Φώτης

Γεωργιάδης Σωκράτης

Γιαννάκης Κώστας

Θεοφιλάτος Αβραάμ Μάριος

Καβαλιεράτος Σπύρος

Καλούμενος Άλκης

Καρακούκας Αναστάσιος

Κεφαλλονίτης Γιώργος (Γιώργος Περού)

Κλαπάκης Μιχάλης

Κουβέλης Νικόλαος

Μανιός Μανώλης

Μουλιάκος Ναπολέων

Μπέλλος Δημήτρης

Πάτρας Διονύσης

Ποτήρης Βασίλης

Τζανετής Στυλιανός

Χατζηλούκας Βασίλης

Χατσατριάν Σαμψών

Χναράκης Εμμανουήλ

#ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ_ΚΙΝΗΣΗ_ΜΟΥΣΙΚΩΝ

#ΠΜΣ

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ:

Παράρτημα Ευβοίας

Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 09:00 – 10:00

Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 11.30 – 19:00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 10:00 – 19:00

Λίμνη Ευβοίας – κτίριο Μελά

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 21.00 – 22.00

Παραρτημα Ζακυνθου

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 06:00 – 07:00

Παράρτημα Κρήτης (Ηράκλειο)

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 10:00 – 18:00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 09:00 – 19:00

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (4ος ορ.)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 11:00 – 19:00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 12:00 – 19:00

Παράρτημα Καρδίτσας

Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 11:00 – 19:00

Παράρτημα Λάρισας

Εργατικό Κέντρο Λάρισας (1ος όροφος)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 11.00 – 19.00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 13:00 – 19:00

Παράρτημα Τρικάλων

Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 10:00 – 18:00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 12:00 – 20:00

Παράρτημα Κρήτης/Χανιά

Εργατικό Κέντρο Χανίων

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 12:00 – 19:00

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 12:00 – 19:00

Ανεξάρτητης Κίνησης Μουσικών (Πρωτοβουλία Ανανέωσης του ΠΜΣ)