ETITA: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για το ν/σ σχετικά με τον τύπο και το επίμαχο άρθρο 29

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ETITA: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για το ν/σ σχετικά με τον τύπο και το επίμαχο άρθρο 29

Σε συνάντηση στο υπουργείο Τύπου αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ένωσής μας με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, με θέμα το ν/σ για τον τύπο και το επίμαχο άρθρο 29, που δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες, προφανώς κατ’ απαίτησή τους, μείωσης κατά επιπλέον 100 του αριθμού των άμεσα εργαζομένων στους τ/σ, η ΕΤΙΤΑ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του άρθρου και την επιστροφή στο ελάχιστο όριο των 400 άμεσα εργαζομένων.
Στην τεκμηριωμένη και εκτενή επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από τη μεριά μας, λάβαμε από τον υπουργό συνοπτικά τα εξής κυριότερα:

  • Την αναγωγή του θέματος που ανακύπτει από την νομοθέτηση της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού, σε θέμα μεταβολής των όρων εργασίας και αμοιβής για όσους όσες μετατάσσονται στις εταιρείες παραγωγής, αφού αναγνώρισε με βάση όσα του είπαμε ότι αυτές δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, έστω και αυτής που είναι τώρα στα δικαστήρια, ή και ακόμη περισσότερο της νέας ΣΣΕ που είναι ήδη σε διαπραγμάτευση με τους καναλάρχες.
  • Τη θέση ότι το άρθρο 29 δε θα αφορά δημοσιογράφους με τον ισχυρισμό ότι, κάθε κανάλι πρέπει να έχει το δικό του δημοσιογραφικό δυναμικό για προφανείς λόγους ανταγωνισμού. Θέση βέβαια αρκετά αστήρικτη αφού, δημοσιογραφική δουλειά ήδη γίνεται αντικείμενο διαμοιρασμού ανάμεσα
    σε τ/σ, αλλά και από το ότι η πιθανή μετάταξή τους σε εταιρείες παραγωγής, τυπικά μπορεί να διασφαλίσει την “αποκλειστική” εργασία σε συγκεκριμένο τ/σ. Τυπικά όμως, όχι ουσιαστικά.
  • Τη διαβεβαίωση ότι το ποσοστό του 40% είναι υπό διαβούλευση.
  • Τη δέσμευση ότι θα κληθούμε εκ νέου να κουβεντιάσουμε ξανά όποια αλλαγή αφορά το άρθρο 29 καθώς και την κλήση μας στην επιτροπή της Βουλής για να εκθέσουμε τις θέσεις μας. Σε συναντήσεις που έγιναν με αντιπροσωπείες κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμέσου των απεργιακών μας κινητοποιήσεων, λάβαμε πλήρη στήριξη του αγώνα μας και αναγνώριση του δικαίου των αιτημάτων μας.
    Η ΕΤΙΤΑ, παρά την κήρυξη της σχετικής απεργίας μας ως παράνομης, παραμένει αμετακίνητη στο αίτημά της να αποσυρθεί το άρθρο 29 και ζητά με υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Τύπου, την επαναφορά στο καθεστώς των 400, ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά τ/σ εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.
    ✓ Άλλως, την διατύπωση της ποσόστωσης επί των ειδικοτήτων των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ήτοι τεχνικών, διοικητικών, δημοσιογράφων.
    ✓ Την ίση μεταχείριση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις εταιρείες παραγωγής
    ✓ Την σύναψη ΣΣΕ και την επέκταση των όρων αυτής και στους εργαζόμενους στις εταιρείες παραγωγής.
    για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Ο Πρόεδρος
    Γιώργος Σκεπετζάκης

Ο Γεν. Γραμματέας

Κώστας Πολύζος