Συλλογική Σύμβαση στην ΕΡΤ χωρίς εργασιακή ειρήνη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συλλογική Σύμβαση στην ΕΡΤ χωρίς εργασιακή ειρήνη

Υπεγράφη χθες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ πλην των δημοσιογράφων οι οποίοι προηγήθηκαν χρονικά με την υπογραφή ξεχωριστής σύμβασης μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από 2 χρόνια.

Πρόκειται για Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ και εκτελών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνος Ζούλας με τους εκπροσώπους 5 εκ των 6 σωματείων της ΕΡΤ ΕΕΕΡΤ, του Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής MME, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ και ΠΣΥΠΕΡΤ τα οποία σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπροσωπούν το 94% των εργαζόμενων. Δεν υπέγραψε τη σύμβαση το Σωματείο των Μουσικών καθώς επέμενε να επεκταθεί η ισχύς της και στο αποσπασμένο προσωπικό της ΕΡΤ κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι επιτυγχάνεται μετά από 15 χρόνια. Η τελευταία είχε υπογραφεί πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007 Σημαντική θεωρείται επίσης η υπαναχώρηση της διοίκησης και του Κ Ζούλα στην πίεση των εργαζόμενων να μην περιληφθεί στη σύμβαση η απαίτηση για εργασιακή ειρήνη στη διάρκεια ισχύος της. Μια τέτοια αναφορά θα έδινε πάτημα στα δικαστήρια να βγάζουν παράνομες όποιες τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύσσονταν από τα σωματεία. Η σύμβαση δεν περιλαμβάνει μισθολογικές αυξήσεις αλλά μια σειρά από θεσμικές πρόνοιες όπως π.χ η αύξηση του μάξιμουμ των ημερών ετήσιας άδειας από 26 ως τώρα σε 31 κάτι που ισχύει και για τους δημοσιογράφους. Προβλέπει επίσης τροφεία 4 ευρώ για τους διοικητικούς και 5 ευρώ ημερησίως για τεχνικούς καλλιτεχνικές ειδικότητες κ.λ.π.

Πηγή: avgi.gr