SKP: Στήριξη στον αγώνα για δημόσια ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο SKP: Στήριξη στον αγώνα για δημόσια ΔΕΗ

Το SKP (Kομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας) συμπαρίσταται με όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που δίνουν η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους και εργαζόμενοι στην Ελλάδα, και καλεί τους Φινλανδούς να στηρίξουν την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας. Στο www.skf.fi (Kreikan julkinen energiayhtiö vaarassa | Suomen kommunistinen puoluei) αναφέρονται τα εξής:

Σε κίνδυνο η ΔΕΗ

Η ελληνική δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Υπάρχει καμπάνια που έχουν οργανώσει πολίτες και εργαζόμενοι ενάντια στην απόφαση. Η ομοσπονδία των εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα διοργανώσει 24ωρη απεργία από τις 19 Οκτωβρίου.

Η δημόσια εταιρεία ενέργειας ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία στην Ελλάδα και ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού της συστήματος. Πλειοψηφικός της μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό έχει τεράστια στρατηγική σημασία στους τομείς της κρατικής ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

– Η μεταφορά των δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών από τον δημόσιο έλεγχο σε ιδιωτικά χέρια είναι μοιραία για την ποιότητα, την τιμή και τη δημοκρατία της υπηρεσίας. «Ως κομμουνιστές, είμαστε διεθνιστές και εργαζόμαστε σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο», λέει ο Jiri Mäntysalo, ενεργό μέλος της συνδικαλιστικής ομάδας του SKP.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ και ο αποκλεισμός της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτή, θα οδηγήσει στην απώλεια πλειοψηφίας του 51% και του ελέγχου που ασκεί το ελληνικό Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα ενέργειας, μετά την πρόσφατη παραχώρηση ιδιωτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η Γιώτα Λαζαροπούλου από την ομάδα των Ελλήνων συνδικαλιστών ακτιβιστών ergasiaSimera, η οποία δραστηριοποιείται στην εκστρατεία κατά των ιδιωτικοποιήσεων, λέει ότι η εκστρατεία αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει υπογραφές πολιτών για την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα διοργανώσει 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου. Πριν από αυτό, θα πραγματοποιηθεί συναυλία κατά των ιδιωτικοποιήσεων έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου. Η 13η Οκτωβρίου είναι η επέτειος της μάχης κατά των Ναζί, που έγινε το 1944 σε εκείνο το εργοστάσιο (σ.σ. η μάχη της Ηλεκτρικής για σωθεί το εργαστάσιο από την καταστροφική μανία των Ναζί, κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα).

Η καμπάνια επιδιώκει την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για τους εξής λόγους:

  • Η ιδιωτικοποίηση μιας κερδοφόρας δημόσιας εταιρείας είναι απολύτως  αδικαιολόγητη οικονομικά, ιδίως δεδομένης της ικανότητας της ΔΕΗ να λάβει φθηνά δάνεια για να κάνει όλες τις απαραίτητες επενδύσεις για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ μπορεί να ανασχέσει την αχαλίνωτη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για τα φτωχά νοικοκυριά και για τις αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.
  • Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ είναι η μόνη εγγύηση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας παρέχοντας προστασία κυρίως σε φτωχά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που απειλεί να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
  • Μόνο υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί η ΔΕΗ να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη βελτίωση του παραγωγικού συστήματος της χώρας και στην απαιτούμενη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η συνδικαλιστική ομάδα του SKP μετέφερε το κάλεσμα των Ελλήνων συντρόφων για αλληλεγγύη στις ομοσπονδίες που διαπραγματεύονται τις συνθήκες εργασίας στον ενεργειακό τομέα στη Φινλανδία, π.χ. ιδιωτικοποίηση.