ΠΟΕΕΤ: Υπογράψτε τις ΣΣΕ αλλιώς καλοκαιρινό… lockdown σε τουρισμό και επισιτισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΕΕΤ: Υπογράψτε τις ΣΣΕ αλλιώς καλοκαιρινό… lockdown σε τουρισμό και επισιτισμό

Προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία σε Επισιτισμό και Τουρισμό: Ή κηρύσσονται υποχρεωτικές και υπογράφονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που εκκρεμούν, αλλά και εκείνες που πιθανόν να προκύψουν, ή σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στους δρόμους όλο το καλοκαίρι επιβάλλοντας το δικό τους lockdown!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, ανάμεσα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και στον υπουργό Εργασίας. Στη συνάντηση που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη και στην οποία συμμετείχε και η ΓΓ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, υπήρξε το αίτημα να υπογραφούν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης.

Αίτημα για το οποίο ζητήθηκε να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να ικανοποιηθεί.

Η ΠΟΕΕΤ, ζήτησε επίσης να υπάρξει κάλυψη του μισθού όσων επλήγησαν από την πανδημία σε ποσοστό 80%, αλλά και να διατηρηθούν 50 τα ένσημα που θα απαιτούνται στο εξής για ένταξη στο επίδομα ανεργίας, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση από το υπουργείο Εργασίας. Η Ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί να υπάρχουν εργαζόμενοι στον κλάδο που «θα κανιβαλιστούν με μισθούς των 600 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλουμε το δικό μας «lockdown» στη φτώχεια και στην κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Πιο αναλυτικά, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές

Δεσμεύτηκε η ηγεσία του υπουργείου πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Α.Σ.Ε.(Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Πληρωμή επιδόματος ανεργίας

Όσο αφορά τις πληρωμές των παρατάσεων επιδομάτων ανεργίας ξεκαθαρίστηκε πως χθες Τετάρτη πρωί το Υπουργείο Εργασίας έστειλε στον ΟΑΕΔ υπογεγραμμένη την απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινάει η πληρωμή του επιδόματος στους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και όσων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Φεβρουάριο.

Αναπλήρωση μισθου στο 80%

Το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε την αναπλήρωση μισθού  στο 80% για όλους τους εργαζόμενους (εποχικούς και συνεχούς απασχόλησης) που είναι σε αναστολή σύμβασης ή πρόκειται να μπουν σε αναστολή σύμβασης. Επικαλέστηκε δημοσιονομικό κενό στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και ότι  δεν γνωρίζει αν θα συνεχιστεί το μέτρο αυτό και τους επόμενους μήνες.

Ερμηνευτική για επαναπρόσληψη, και απόδοση επιδόματος άδειας

Την επόμενη Τρίτη θα εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, είτε ήταν κάποιος σε αναστολή μονομερώς είτε από τον εργοδότη. Επίσης, θα ξεκαθαρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να πληρώσει την άδεια και το επίδομα αδείας του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους, ενώ θα τονίζεται πως οι απολύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα θα είναι άκυρες.

Εμφάνιση ενσήμων

Τις επόμενες 15 ημέρες θα εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων. Επίσης ξεκαθαρίστηκε πως δεν θίγονται δικαιώματα που αφορούν το επίδομα λοχείας για όσους ήταν σε αναστολή σύμβασης.

Για τα 50 ένσημα

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου όσο αφορά τα αίτημα να ισχύουν τα 50 ένσημα γι αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στο επίδομα ανεργίας. Επομένως ισχύει η διάταξη των 80 ενσήμων ως προαπαιτούμενο.

Επαναφορά εφάπαξ 20ετίας

Στο αίτημα για την επαναφορά του εφάπαξ λόγω 20ετίας, η απάντηση που δόθηκε είναι πως θα ξανασυζητηθεί και θα εξεταστεί το θέμα, αμέσως μετά το τέλος της κρίσης από την πανδημία.

Ένταξη στις ρυθμίσεις όλων των κατηγοριών εργαζομένων

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στο αίτημα της Ομοσπονδίας για ένταξη στις ρυθμίσεις, όσων κατηγοριών εργαζομένων δεν έχουν μπει σ΄ αυτές ως τώρα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως η στήριξη δεν μπορεί να έχει  αναδρομική ισχύ αλλά και πως όσοι εργαζόμενοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέσα στην πανδημία έχουν καλυφθεί!