Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση : Πρόγραμμα Δράσης μας για την επόμενη περίοδο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση : Πρόγραμμα Δράσης μας για την επόμενη περίοδο

Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση εκτιμά, ότι έχει έρθει ή ώρα επιτέλους το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στο δημόσιο, να  αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν τους όρους για την οικοδόμηση μιας νέας νικηφόρας στρατηγικής για το σύνολο των εργαζομένων του Δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να οριοθετήσουμε μια σειρά από δράσεις και διεκδικήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κύριοι άξονες της πρότασής μας για το επόμενο διάστημα είναι:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ειδικότερα στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, έχουν εξαντλήσει πλέον τις αντοχές τους. Το δημόσιο, σύμφωνα με όλες τις απογραφές και τα στοιχεία, είναι ένας γερασμένος οργανισμός που απαιτεί άμεση  ηλικιακή ανανέωση.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με την εφαρμογή μίας και μόνο σχέσης εργασίας, με μέριμνα για την τακτοποίηση των εργαζομένων με πολυποίκιλες συμβάσεις εργασίας που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου τομέα. Πρέπει την επόμενη περίοδο όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που τα προηγούμενα χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες – εργολάβους (τομείς φύλαξης, καθαριότητας κ.α. ) να αναληφθούν και να προσφέρονται από  τους ίδιους τους φορείς, με τακτικό προσωπικό.
  • Άμεση ολοκλήρωση  των διαδικασιών κρίσεων για όλες τις θέσεις ευθύνης του δημοσίου με εφαρμογή του Ν. 4369/2016. Για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία αυτή,  απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί  η  κατάργηση από την πλευρά της κυβέρνησης της  αντισυνταγματικής και απεργοσπαστικής τροπολογίας, που έχει ψηφίσει και με βάση την οποία αποκλείονται  από τις κρίσεις,  όσοι  εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην απεργία – αποχή, που είχαν προκηρύξει οι   συνδικαλιστικές  οργανώσεις.   Το συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει ό,τι χρειαστεί (νομικά και κινηματικά), ώστε να μην επιτρέψει  την πραγματοποίηση καμιάς διαδικασίας κρίσεων, από την οποία θα αποκλείεται  έστω και ένας εργαζόμενος βάση αυτής της τροπολογίας.
  • Αντίσταση σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης  – ιδιωτικοποίησης τομέα ή τομέων του δημοσίου
  • Επαναφορά των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα και καμιά περαιτέρω μείωση στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις
  • Άμεση καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου χωρίς κανέναν συμψηφισμό και μείωση των προσωπικών διαφορών
  • Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε δύο χρόνια και για τους  δημοσίους υπαλλήλους ΔΕ  και ΥΕ κατηγορίας
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
  • Ουσιαστική ρύθμιση ελάφρυνσης των δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων από το Παρακαταθηκών & Δανείων.

Με βάση τα προηγούμενα η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Δημόσιο, μπορούν να ανατάξουν το κίνημα, να δώσουν πνοή σε νέες διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε μαζικές συνελεύσεις.

Στους επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλοί θεατές των εξελίξεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει συλλογικά και οργανωμένα να βάλουμε στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, τα αιτήματά μας, αλλά και τους τρόπους που θα μας οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της εργασίας μας θεσμικά και μισθολογικά.

Είναι η ώρα των προτάσεων και των συλλογικών διεκδικήσεων, στον αγώνα για ένα σύγχρονο Δημόσιο τομέα χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, πέρα και μακριά από τα βαρίδια όλων όσων στο πρόσφατο παρελθόν απαξιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικών συμφερόντων.