Κυβερνητικά παραμύθια και ο μύθος του «ακατάλληλου νερού»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυβερνητικά παραμύθια και ο μύθος του «ακατάλληλου νερού»

Σε αντίθεση με την διεθνή εμπειρία που αναγκάζει πολλές χώρες να επιστρέψουν μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες και ζημιές στο δημόσιο έλεγχο του νερού, στη χώρα μας παρατηρείται το παράδοξο να δρομολογείται ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αυτού αγαθού. Η κυβέρνηση με οπισθοδρομικά αντανακλαστικά υιοθετεί πολιτικές που εφαρμόστηκαν αποτυχημένα στην Χιλή του Πινοσέτ εκχωρώντας στους ιδιώτες λίμνες, φράγματα, κανάλια κτλ. μέσω του Ε.Υ.Σ. (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) .

Με την επιλογή αυτή δεν παραχωρεί στον ιδιώτη το δίκτυο διανομής όπως έγινε αποτυχημένα στο Παρίσι και το Βερολίνο αλλά την ίδια τη διαχείριση των αποθεμάτων πόσιμου νερού!!!

Οι κυβερνητικές πολιτικές που επιχειρούνται, μεθοδεύουν την εμπορευματοποίηση του νερού με την είσοδο στην διαχείριση του, μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου των υδάτων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινωνικό κόστος και το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό. Πρόσχημα για όλο αυτό, αποτελούν οι εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, για δήθεν εισαγωγή «υγιούς ανταγωνισμού» που θα μειώσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ, θα αναβαθμίσει το δίκτυο, θα μειώσει την τιμή στον τελικό καταναλωτή και τέλος θα επιτύχει την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στο πόσιμο νερό.

Είναι αδύνατο όμως να υλοποιηθούν όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση όταν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αποκλείεται η μοναδική εταιρία που από το 1980 με την τεχνογνωσία, εξειδίκευση και εμπειρία που διαθέτει διαχειρίζεται το ΕΥΣ, αντιμετωπίζοντας με τεράστια επιτυχία οποιαδήποτε κρίση προέκυψε!

• Για ποιον ανταγωνισμό μας μιλούν σε ένα μοναδικό δίκτυο;

Σε ποια μείωση της τιμής του νερού αναφέρονται, όταν είναι αυτονόητο ότι οι ιδιώτες θα μετακυλήσουν στους λογαριασμούς των καταναλωτών τεράστια κόστη συντήρησης, επισκευής, λειτουργίας περιλαμβανομένου του περιθωρίου κέρδους τους;

• Πως θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό όταν τις βασικές υποδομές των υδάτινων αποθεμάτων θα τις διαχειρίζονται με μακροχρόνια μίσθωση οι ιδιώτες;

Η ΕΥΔΑΠ και οι άνθρωποι της αγωνίζονται καθημερινά για την παροχή αρίστης ποιότητας νερού μέσα από συνεχείς 24ωρους ελέγχους, ανερχόμενους σε 120.000 ετησίως από πιστοποιημένα εργαστήρια! Με γνώμονα την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας στην ύδρευση και στην αποχέτευση, η ΕΥΔΑΠ βαθμολογείται με άριστα παγκοσμίως για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού!

Στην αγωνία της η κυβέρνηση για να βρει επιχειρήματα ώστε να εξασφαλίσει την ιδιωτικοποίηση του νερού και δεδομένου ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είναι ζημιογόνα, συνδυάζει το αφήγημα της επιτυχημένης σύμπραξης (ΣΔΙΤ) με αυτό της κακής ποιότητας νερού.

Λυπούμαστε που τους διαψεύδουμε!

Οι εργαζόμενοι με την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας θα αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν την προστασία του κοινωνικού αυτού αγαθού και τη διασφάλιση της ποιοτικής προσφοράς του στον πολίτη.

Το νερό είναι βασική πηγή ζωής και θέλουν να το ξεπουλήσουν. Θα τους αφήσουμε;

Αθήνα, 10.6.2020

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ