Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων: Απαιτούμε ελεύθερη και δημόσια υγεία για όλους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων: Απαιτούμε ελεύθερη και δημόσια υγεία για όλους

Από Μετάφραση της Google

Oλόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται βαθιά στην επιδημία του ιού της Coruna. Από σήμερα, περίπου 921.002 ασθενείς και 46.153 νεκροί, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις.

Η κατάσταση είναι καταστροφική σε όλες τις ηπείρους. Χιλιάδες οικογένειες θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεκάδες χιλιάδες υποφέρουν από ασθένεια και εκατομμύρια ζουν με άγχος και φόβο. Εκφράζουμε σε όλους μας την αλληλεγγύη μας.

Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται την επιδημία και είτε εκδιώκουν τους εργαζόμενους είτε περιορίζουν τα δικαιώματά τους. Πολλές κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες το Coronavirus, αρνούνται τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σκοπός τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις ενέργειες των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι με την πρόφαση της επιδημίας, οι ελευθερίες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αυτή η κατάσταση εκθέτει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος στο οποίο ζούμε και την ευάλωτη θέση του να αντιμετωπίζει κρίσεις προς όφελος των λαών.

Ανεξάρτητα από το πώς οι καπιταλιστικές, αστικές και ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και να αποκρύψουν τις ευθύνες του καπιταλιστικού συστήματος, δεν θα πετύχουν.

Δεν θα κατορθώσουν να θέσουν το μυαλό των ανθρώπων σε καραντίνα. Δεν θα κατορθώσουν να εμποδίσουν το μυαλό των συνηθισμένων ανθρώπων να σκέπτονται και να αποφασίζουν. Και να αντλήσουν συμπεράσματα από τις εμπειρίες τους.

Και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δείχνουν ότι:

Πρώτον: τονίζεται εκ νέου η ηθική υπεροχή της εργατικής τάξης κατά του παρασιτισμού της άρχουσας τάξης. Ενώ τα παράσιτα κερδίζουν, οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή την επιδημία που παράγει όλο το καλό της ζωής. Σε μια εποχή που οι μεγάλοι ιδιοκτήτες βιομηχανιών, βασιλιάδων και καρδινάλων κρύβονται στα παλάτια τους, οι εργαζόμενοι στα χέρια και τους νου μάχονται στην πρώτη γραμμή για την παραγωγή τροφίμων, φαρμάκων, μεταφορών, υγιεινής, επικοινωνίας, ενέργειας και όλων των μέσων για να υπάρξει ζωή. Αυτό είναι εκτός από τις λαϊκές ομάδες και τους αγρότες που υποφέρουν από τη φτώχεια σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να παράγουν καλά πράγματα.

Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η άρχουσα τάξη, η οποία κερδίζει. Είναι χωρίς έλεος και χωρίς την ανθρωπότητα όπως είναι, εκμεταλλεύεται την επιδημία και αυξάνει τις τιμές, κλέβει τις τσέπες των απλών ανθρώπων, κρύβει τα προϊόντα για να σχηματίσει μια τεχνητή έλλειψη. Όπως και σε πολέμους αλλά και σε όλες τις κρίσεις, πιστεύουν σε έναν Θεό: κέρδος.

Από τη μια πλευρά υπάρχει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, και από την άλλη πλευρά η αστική τάξη και τα εργαλεία της. Δύο κόσμοι. Δύο ηθικά.

Δεύτερον: Ποιος πληρώνει όλα τα βάρη της νοσηλείας και της θεραπείας; Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα; Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε απελπισία, οι απλοί άνθρωποι βγαίνουν στο μπαλκόνι τους και χτυπούν για τους ήρωες της δημόσιας υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και τους επιστήμονες της δημόσιας υγείας. Αυτό το δημόσιο σύστημα είναι διάσημο γι ‘αυτό, οι διάσημοι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλα τα στελέχη μάχονται την άνιση μάχη τους. Αντιμετωπίζουν μια ασύμμετρη μάχη επειδή οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και οι νεοσυντηρητικοί με τις πολιτικές τους έχουν καταργήσει τη δημόσια τάξη του ανθρώπινου προσωπικού και των εργαλείων τους. Όλοι εκείνοι που φλοιό για αρκετά χρόνια απαίτησαν ένα “λιγότερο κράτος και ιδιωτικοποίηση”.

Ωστόσο, ο ερημικός τομέας δημόσιας υγείας αγωνίζεται σήμερα σαν ένας στρατός που συχνά δεν χάνει χωρίς όπλα, χωρίς προσωπική προστασία αλλά με αφοσίωση. Μέχρι σήμερα 61 γιατροί είναι άρρωστοι και έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία και πέθαναν στην πρώτη γραμμή της ασύμμετρης μάχης. Η ίδια εικόνα είναι στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής …

Από την άλλη πλευρά της Δυτικής Όχθης είναι μονοπωλιακοί κερδοσκόποι του ιδιωτικού τομέα που κλέβουν τον δημόσιο τομέα, που πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές τα τεστ και τα κρεβάτια τους, που εκμεταλλεύονται τον πόνο των απλών ανθρώπων και σε συμπαιγνία με τις κυβερνήσεις που χρωματίζουν τα κέρδη τους με αίμα.

Τρίτον: Αυτή η κρίση απέδειξε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι μόνο μεταξύ των εργαζομένων και των λαών μπορεί να αναπτυχθεί αληθινή και ειλικρινής υποστήριξη και αλληλεγγύη. Το παράδειγμα εδώ είναι από την ηρωική Κούβα που έστειλε 60 γιατρούς στην καρδιά της μάχης στη βόρεια Ιταλία και είναι μια ευκαιρία να σκεφτούν σοβαρά οι λαοί και να κυβερνούν αυστηρά. Την ημέρα που οι Κουβανοί γιατροί έφθασαν στην Ιταλία, η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ιταλία, η Ιταλία εμπόδισε την εξαγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα, η Ισπανία έκανε το ίδιο, και η Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκε να πουλήσει ιατρικές μάσκες στη Νέα Υόρκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρύβουν αναπνευστήρες κλπ.

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26.03.2020, μια ομάδα χωρών (Κάτω Χώρες και Γερμανία) απέρριψε μέτρα που διεκδικούν χώρες με μεγάλες απώλειες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο καπιταλισμός είναι σαν ένας θάμνος. Συμμαχία λύκων και αγώνων σκυλιών.

Ο θάνατός σου αντιπροσωπεύει τη ζωή μου.

Από την άλλη πλευρά, η ανθρωπότητα και η αλληλεγγύη, την οποία μπορούν να αναπτύξουν μόνο οι εργαζόμενοι και η σοσιαλιστική κοινωνία.

Τέταρτον, η επιδημία εκτίθεται στα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, στην πολιτική των ΗΠΑ. Το κράτος που βρίσκεται στην κορυφή της αυτοκρατορικής πυραμίδας. Οι φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε όλο τον κόσμο βλέπουν το θαυμασμό τους ως απογοήτευση.

Όπλα, βλήματα, πολεμικά αεροπλάνα, υποβρύχια και αμέτρητοι μισθοφόροι.

Αναπνευστικές αναπνευστικές συσκευές;

Χειρουργικές μάσκες;

Γενικά νοσοκομεία;

Κοινωνική ασφάλιση;

Κρεβάτια διαθέσιμα για τους φτωχούς;

Σε όλα αυτά τα πράγματα υπάρχει τεράστια έλλειψη. Τώρα παραγγέλλουν ιατρικό εξοπλισμό από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η χώρα με το χειρότερο σύστημα υγείας για τους φτωχούς, τους άνεργους και τους οικονομικά αδύναμους. Το χειρότερο στον κόσμο!

  • Δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο στα νοσοκομεία. Όλα είναι πολύ ακριβό και ακριβό από όλους χωρίς εξαίρεση.
  • 28 εκατομμύρια χωρίς ασφάλιση
  • 33 εκατομμύρια με ελλιπή ασφάλιση
  • 8 εκατομμύρια, αν και πληρώνουν φόρους, στερούνται νομικών εγγράφων.
  • Υπάρχουν άνεργοι, ηλικιωμένοι και άτομα με χαμηλό εισόδημα που αντιμετωπίζονται με τα βασικά στοιχεία μόνο εάν εγκριθεί το αίτημα περίθαλψης που πρέπει να υποβάλουν.

Και παρά το γεγονός ότι τα δημοφιλή τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποφέρουν από την επιδημία και τις πολιτικές της κυβέρνησής τους, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ένα πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 500 δισ. Δολαρίων για την υποστήριξη μονοπωλιακών ομάδων. Για τις αεροπορικές εταιρείες 29 δισ. Ευρώ, για τις ασφαλιστικές εταιρείες 17 δισ. Ευρώ κ.λπ. Ταυτόχρονα, το καρτέλ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέθεσε αγωγή για να μην σταματήσει τις εταιρείες πωλήσεων όπλων. Και στο Balad, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 40.000 άνθρωποι πέθαναν το 2019 από τη χρήση όπλων, συμπεριλαμβανομένων 24.100 αυτοκτονιών.

Με αυτή την προσέγγιση, η πίεση των καπιταλιστών αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Βραζιλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, έτσι ώστε να λειτουργούν όλες οι εταιρείες. Δεν απαιτούνται μέτρα πρόληψης. Η οικονομία είναι όλα, όχι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων. Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν από τους Trump, Bolsonaro και Boris Johnson, όπου δήλωσαν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα εξαλείψουν την επιδημία.

Πέμπτο: Ο αυτοκρατορικός ανταγωνισμός μεταξύ της παραγωγής ενός εμβολίου και των αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του ιού Corona, δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο των πολυεθνικών. Όταν πρέπει να αποφασίσουν αντεργατικά μέτρα και πολιτικές κατά των εργατών, ενωθούν ενάντια στον κοινό εχθρό τους, τους εργαζόμενους και τους αγώνες των εργαζομένων. Κάποιος προσπαθεί να κλέψει τα μυστικά του άλλου. Γνωρίζουν ότι όποιος παίρνει το πρώτο εμβόλιο θα πηδήσει ψηλά. Πρόκειται για αγώνα σκυλιών για κέρδη και όχι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι ενάντια στην επιδημία και ότι δεν περιέχει περιεχόμενο υπέρ του συνθήματος των εργαζομένων, “Είμαστε όλοι ενωμένοι για να βγούμε από την κρίση”. Οι πλούσιοι, εάν εκτίθενται σε ασθένειες, μπορούν να πάρουν διαφορετική φροντίδα από έναν άνεργο. Επιπλέον, αυτοί οι απλοί άνθρωποι θα πληρώσουν την τιμή της κρίσης στο εργατικό, συνταξιοδοτικό και οικονομικό επίπεδο.

Και είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί λειτουργίας της θα εκμεταλλευτούν την επιδημία για να περιορίσουν αποτελεσματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και των λαών.

Ως εκ τούτου, είναι πολύτιμο κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι ο καπιταλισμός παράγει και αναπαράγει μόνο τις ασθένειες, τα βάσανα και την εκμετάλλευση. Ο καπιταλισμός είναι ένας αναχρονισμός, είναι βάρβαρος. Δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Όλοι οι μεταρρυθμιστές που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό του εκμεταλλευτικού συστήματος ως λύση, γίνονται υπάλληλοι κοινωνικής εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει εμβόλιο για την εθνικοποίησή του. Είναι από τη μήτρα της μητέρας του, κοινωνικά άδικο.

Η επιδημία εκθέτει τον καπιταλισμό, το πολυτελές ντύσιμο και τις μάσκες που φορούσε.

Έτσι το καθήκον όλων των μαχητών σήμερα είναι πιο επείγον και πιο απαραίτητο. Να ενώσει όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Με τις προσπάθειες όλων των εργαζομένων μαζί, μπορούμε να το κάνουμε.

Ο αγώνας μας για τα καθημερινά προβλήματα είναι σωστός. Ο αγώνας για την κοινωνική χειραφέτηση της εργατικής τάξης είναι απαραίτητος