Τι χάνουν, τι κερδίζουν και πόσο οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι χάνουν, τι κερδίζουν και πόσο οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού

Όλες οι κατηγορίες

Διαφορετικές ταχύτητες εργαζόμενων – συνταξιούχων διαμορφώνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εισάγοντας διάφορες μεταβατικές περιόδους και επιμέρους ρυθμίσεις. Με νομοτεχνική βελτίωση αυξάνεται μια από τις μεταβατικές περιόδους του νόμου ενώ παγιώνονται 6 διαφορετικές ταχύτητες για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι νέες διατάξεις αφορούν τουλάχιστον 70.000 συνταξιούχους που δουλεύουν και το δηλώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμήσεις, βέβαια, ανεβάζουν τον αριθμό των εργαζόμενων – συνταξιούχων πολύ υψηλότερα, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι στρέφονται στη… μαύρη εργασία.

Με τις νέες ρυθμίσεις διαμορφώνονται οι ακόλουθες ταχύτητες:

1. Συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και δουλεύουν. Είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών. Μέχρι σήμερα είχαν μείωση της σύνταξης τους κατά 60% για όσο χρονικό διάστημα παρέμεναν στην αγορά εργασίας και ασφαλίζονταν. Η σύνταξη δηλαδή καταβάλλεται μειωμένη κατά 60% για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόληση του συνταξιούχου, για την οποία απασχόληση προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Ειδικά για τους μισθωτούς, η περικοπή της σύνταξης επιμερίζονταν αυστηρά στις ημέρες εργασίας. Με το νέο καθεστώς το “πέναλτι” μειώνεται πλέον στο 30%, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 75% του μηνιαίου εισοδήματος των εν λόγω συνταξιούχων.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους 800€ και επικουρική 100€. Έχει αναλάβει εργασία στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης). Λαμβάνει μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 60%, δηλαδή η μηνιαία κύρια σύνταξη θα ανέρχεται σε 320€ και η επικουρική σε 40€. Σύνολο 360€. Με το νέο καθεστώς θα λαμβάνει 630€, αύξηση 75%.
  • Συνταξιούχος ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη 800€ και επικουρική 100€ και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για 2 ημέρες τον μήνα, με πλήρες ωράριο (εκ περιτροπής εργασία). Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της κύριας σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε 32€ (800€/25) και για κάθε ημέρα απασχόλησης το ποσό της κύριας σύνταξης μειώνεται κατά 19,20€ (60% x 32€). Συνολικά, ο συνταξιούχος χάνει 38,4€ και λαμβάνει κύρια σύνταξη 761,60€. Αντίστοιχα, το ποσό της επικουρικής για κάθε ημέρα ανέρχεται σε 4€ και για κάθε ημέρα απασχόλησης το ποσό της επικουρικής σύνταξης μειώνεται κατά 2,40€. Ο συνταξιούχος που απασχολείται 2 ημέρες το μήνα, θα λάβει επικουρική 95,20€. Σύνολο 856,80€. Αν το νέο καθεστώς εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να χάνει 19,2€ από την κύρια (30% x 32€) και 2,4€ από την επικουρική, σύνολο 21,6€. Συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνει 878,4€.

2. Παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αποχωρήσει ήδη πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 – δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου – και εργάζονται. Είχαν «διασωθεί» από τον κόφτη 60% του νόμου Κατρούγκαλου αλλά τώρα θα πρέπει να υποστούν, έστω και ετεροχρονισμένα, τον κόφτη 30%. Ο νόμος τους δίνει μεταβατική περίοδο ενός έτους, έως 1/3/2021, προκειμένου να αποφασίσουν πως θα κινηθούν. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να ισχύει γι αυτή την κατηγορία το σημερινό και προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς δηλαδή :

  • Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού, που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Ουσιαστικά όσοι  έχουν σύνταξη έως 871 ευρώ δεν χάνουν τίποτα. Όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871.  Να επισημανθεί πως όσοι είναι κάτω των 55 ετών χάνουν εντελώς την σύνταξη.
  • Όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Και στην περίπτωση αυτή όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς την σύνταξη. Όσοι είναι πάνω από 55 και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.742 ευρώ δεν χάνουν τίποτα.

Όσοι συνεχίσουν μετά από αυτή την ημερομηνία να εργάζονται θα χάσουν το 30% της σύνταξής τους από το πρώτο ευρώ. Στην περίπτωση αυτή μεγάλοι “χαμένοι” είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία μείωση.

3. Συνταξιούχοι ΟΓΑ, που συνεχίζουν να εργάζονται ως αγρότες. Απαλλάσσονται δια βίου από τον κόφτη 30%. Είναι κερδισμένοι, καθώς στον προηγούμενο νόμο η απαλλαγή ίσχυε εντός μιας μεταβατικής περιόδου έως και το 2025.

4. Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α. πλην ΟΓΑ, που διατηρούν μικρή αγροτική δραστηριότητα από την οποία δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€. Απαλλάσσονται δια βίου από τον «κόφτη» στο νέο καθεστώς. Στο προηγούμενο καθεστώς, οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 12 Μαΐου του 2016, απαλλάσσονταν δια βίου χωρίς εισοδηματικό όριο. Αντίθετα όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά την 13η Μαΐου 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) απαλλάσσονταν από τον κόφτη εφόσον δήλωναν εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα κάτω από 5.460 ευρώ (το όριο αυτό θεωρήθηκε ως διατήρηση της αγροτικής περιουσίας).

5. Πολύτεκνοι, με τουλάχιστον ένα παιδί ανήλικο ή ένα παιδί φοιτητή – σπουδαστή και έως 24 ετών ή με ένα παιδί ανίκανο για βιοποριστική εργασία απαλλάσσονται δια βίου από τον «κόφτη» 30%.

6. Συνταξιούχοι που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή ιδιότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης χάνουν το 100% της σύνταξής τους με συγκεκριμένο όριο ηλικίας :

  • Αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 61 μέχρι 28/2/2022
  • Αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 62 από 1/3/2022 και εφεξής.

Όσοι είναι από 61 και πάνω (ή 62 και πάνω από 1/3/2022 και εφεξής) θα χάνουν μόνο το 30%.

ΠΗΓΗ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ