Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τρίτη 18/2

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τρίτη 18/2
  • Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείνει την προσεχή Τρίτη 18 Φεβρουαρίου η Αθήνα, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο μετά από τις αποφάσεις των Σωματείων των εργαζομένων στο σύνολο των συγκοινωνιακών εταιριών να συμμετάσχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του τραμ και του μετρό τόσο στις γραμμές 2 και 3 όσο και στην 1 (δίκτυο πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου).

Προς ώρας δεν υπάρχει ανακοίνωση για απεργία και στους σιδηροδρομικούς, ενδεχόμενη κινητοποίηση των οποίων θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η ΠΕΝΕΝ συμμετέχει  στην 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει για την Τρίτη 18/2 το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα». Προσθέτει επίσης ότι με «τον νέο νόμο διατηρούνται τα αυξημένα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες και οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα». Για το χώρο της Ναυτιλίας η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι «το κοινό μέτωπο εφοπλιστών-κυβέρνησης θέτει άμεσα ως προτεραιότητα την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και τον διωγμό των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών προκειμένου να «ανακάμψει» το ελληνικό νηολόγιο».

Απεργία ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, κηρύσσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο:

  • «- Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο).
  • – Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • – Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
  • – Διατηρείται η λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • – Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • – Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012.
  • – Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), για μείωση των ορίων ηλικίας τους – ούτε για τους εκπαιδευτικούς, που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν. 3075/02)».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ συνοψίζονται, ως εξής:

  • «- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • – Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • – Κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
  • – Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίησή της».

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr