ΥΠΠΟΑ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12 για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΥΠΠΟΑ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12 για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων εξαγγέλλει, μαζί με άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μπουμπουλίνας 20) την Τετάρτη 18/12/2019

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συγκαλούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη 18/12/2019, για να επιβάλλουν αλλαγή της απόφασης για τις σημαντικές αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία:
• Γιατί συνιστά καταστροφή μείζονος μνημείου, που αποτελεί τμήμα της κοσμικής Βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης.
• Γιατί με την επιχειρούμενη αλλαγή θα προκύψει παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, παραβίαση του άρθρου 42 του Ν. 3028/2002 το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Στην περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου, όχι μόνο υπάρχει τεχνική λύση, αλλά είναι εγκεκριμένη και υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια!
• Γιατί για άλλη μια φορά με ευθύνη της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό ψευδώς «φορτώνονται» τις καθυστερήσεις του έργου οι αρχαιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η αλλαγή χρονοδιαγράμματος θα επιβαρύνει το έργο με νέα κόστη, και οι όποιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού κι όχι στις αρχαιότητες.
• Γιατί η επίκληση της μη τμηματικής παράδοσης του έργου μόνο ως πρόφαση μπορεί να εννοηθεί, παραγνωρίζοντας την συσσωρευμένη εμπειρία από μεγάλα δημόσια έργα, και ιδίως το Μετρό της Αθήνας, όπου οι ενδιάμεσοι σταθμοί από τον σταθμό Εθνική Άμυνα ως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας παραδόθηκαν αργότερα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την λειτουργία του Μετρό.
• Γιατί μόνο ως διαδικασία με χαρακτηριστικά παρωδίας μπορεί να θεωρηθεί, ότι οι συνάδελφοί μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να γνωμοδοτήσουν μέσα σε 48 ώρες για ένα θέμα που έχει πίσω του 7 χρόνια μελετών και έργων.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναβάλλει τη συνεδρίαση. Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να μη δεχτούν να γνωμοδοτήσουν κόντρα στον Αρχαιολογικό Νόμο.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ σε στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12/2019 από τις 12 μ ως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Μπουμπουλίνας για να αποτρέψουμε το έγκλημα που ετοιμάζεται εις βάρος των μνημείων και του τεχνικού έργου.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας!

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Δέδες Λιώνης Στάθης Γκότσης