Όταν η αλλεργία στα εργασιακά δικαιώματα, βαφτίζεται… “Μεσαίωνας”

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όταν η αλλεργία στα εργασιακά δικαιώματα, βαφτίζεται… “Μεσαίωνας”

Με σύστημα και μέθοδο για ό,τι εξυπηρετεί τους πολιτικούς της στόχους – στους οποίους φυσικά δεν περιλαμβάνονται προβλήματα όπως αυτό της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Σαμοθράκης, για το οποίο φταίνε οι προηγούμενοι, που κυβέρνησαν 4.5 χρόνια και όχι οι κυβερνήσεις των πολλών περασμένων δεκαετιών! -, προχωρά η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχοι που αφορούν πεδία στα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει αποτελέσματα, με σαφές κοινωνικό πρόσημο, όπως τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων. Αποτελέσματα που η ΝΔ έχει βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσει χωρίς περιστροφές, χωρίς αναστολές, χωρίς διαβουλεύσεις και άλλα… ανατρεπτικά, μέσα σε χρόνους ρεκόρ. Υπό τις προστατευτικές “φτερούγες” των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περί άλλων τυρβάζουν, π.χ. κανένα από αυτά δεν έθεσε το απλό ερώτημα “που βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, κατά την εξέλιξη της κρίσης στη Σαμοθράκη;” Διακοπές σε ακριβό θέρετρο έκανε ο άνθρωπος, για αυτό προφανώς και δεν τον ενόχλησαν. Ούτως ή άλλως τα σοβαρά προβλήματα της νησιωτικότητας, απόρροια συστηματικής εγκατάλειψης πολλών δεκαετιών, δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα.

της Ελένης Τσερεζόλε

Εκείνο που όμως σίγουρα βρίσκεται – και μάλιστα στις πρώτες θέσεις της – είναι η εξυπηρέτηση του ΣΕΒ. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε και η εν κρυπτώ, κατάργηση της ειδικής αιτιολόγησης των απολύσεων, που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονιζόμενη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. “Η ρύθμιση (σσ: της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη”, απάντησε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε… πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας που έκανε χαρακτήριζε την αιτιολόγηση της απόλυσης, “ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων”,προαναγγέλλοντας μάλιστα την απόφαση του υπουργού Εργασίας να υπογράψει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο που προβλέπει την κατάργηση της καταχώρησης από τον εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» των λόγων απόλυσης του εργαζομένου. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε τη προηγούμενη νομοθεσία «απαράδεκτη» και «μεσαιωνική» που θυμίζει, κατά τον ίδιο, τη Γαλλία του… 18ου αιώνα!

Η αλήθεια είναι ότι τα εργασιακά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης παραπέμπουν μάλλον στη Βρετανία του Καρόλου Ντίκενς, καθώς οι έννοιες και οι αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, της είναι απολύτως ξένες. Για αυτό άλλωστε και αναφέρεται, όπως και τα φιλικά της μέσα, σε δήθεν “έκτρωμα Αχτσιόγλου”: προκειμένου να αποκρύψει την πολιτική της επιλογή για επιστροφή στις αυθαίρετες απολύσεις – καταργώντας την δικλείδα της δικαιολόγησης από βάσιμο λόγο. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της “ρύθμισης” Βρούτση: η κατάργηση, όχι κάποιας πρωτόγνωρης απόφασης, αλλά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά δικαιώματα. Προφανώς ακόμη και τα στοιχειώδη υπέρ των εργαζομένων προκαλούν βαθιά, ταξική αλλεργία στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

δημοσιεύτηκε στο kontranews.gr