ΣΤΑΖΟΕ: ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΑΖΟΕ: ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

καθώς διανύουμε άλλη μια περίοδο με έντονο εργασιακό φόρτο,παρατηρούμε για ακόμα μια χρονιά πως τα ατυχήματα στον κλάδο μας δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ασήμαντα.
Παράλληλα, παρατηρείται να μην γίνεται καμία καταγγελία κοινώς “θάψιμο” του συμβάντος. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στον έλεγχο, όσο και στην αποφυγή των ατυχημάτων στο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει καμιά καταγραφή ατυχημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Σ.ΕΠ.Ε / ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ούτε από το σωματείο. Έτσι οδηγούμαστε σε αδράνεια όλων τον φορέων καθώς δεν βλέπουν πρόβλημα για να δράσουν.

Το ΣΤΑΖΟΕ αντιλαμβάνεται την δυσκολία των εργαζόμενων στο να προβούν σε μια καταγγελία επώνυμη ή ανώνυμη. Όμως ζητάμε από τα μέλη μας το εξής: παρακαλούμε να προβείτε σε γνωστοποίηση του προβλήματος ή συμβάντος προς το σωματείο, ακόμα και αν δεν θέλετε (ή φοβάστε) να κάνετε καταγγελία σε κάποιο αρμόδιο φορέα (Αστυνομία – ΣΕΠΕ).

Δηλαδή: Σε περίπτωση που κάποιο μέλος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία ατομικά, μπορεί να ενημερώσει άμεσα το ΔΣ το οποίο με τη σειρά του αναλαμβάνει να προβεί σε καταγγελία για ελέγχο από τους αρμοδίους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι η ενημέρωση προς το ΔΣ θα γίνει έγκαιρα. Θεωρούμε απαραίτητο να λαμβάνουμε άμεσα γνώση των σχετικών συμβάντων που προκύπτουν στα μέλη μας, με στόχο να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων των ατυχημάτων. Αυτό ισχύει ακόμα και σε περίπτωση που το μέλος δεν προβεί σε καταγγελία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να καταρτίσουμε κατάλογο συμβάντων (με πλήρη ανωνυμία και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα) ώστε να μπορούμε με αυτόν ως εργαλείο να συνδιαλεγόμαστε με τις αρμόδιες αρχές και εποπτικά όργανα.

Με άλλα λόγια, σκοπός αυτής της βάσης δεδομένων είναι να μπορέσουμε να πιέσουμε τους αρμοδίους φορείς σε καλύτερους έλεγχους, άλλα και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια στον κλάδο μας, βάσει στατιστικών στοιχείων που θα έχουμε έως τότε στη διάθεση μας.

Συνοψίζοντας καλούμε τα μελή μας να ενημερώνουν το ΣΤΑΖΟΕ για κάθε εργατικό ατύχημα το οποίο πέφτει στην αντίληψη τους. Σε περίπτωση που θέλουν να το καταγγείλουν, οφείλουν να ενημερώνουν Αστυνομία – ΣΕΠΕ – ΣΤΑΖΟΕ (η καταγγελία μπορεί να είναι ανώνυμη ή μεσώ του σωματείου) και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να γίνεται μια άτυπη ενημέρωση του σωματείου, ώστε να δημιουργηθούν στατιστικά στοιχειά για τα ατυχήματα στον κλάδο μας.

Αστυνομία 100

Σ.ΕΠ.Ε 15512 (εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00)

ΣΤΑΖΟΕ info@stazoe.gr

https://www.facebook.com/Stazoe-578425128967933/

Ευχαριστούμε καλή και ασφαλή εργασία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ(Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε)