ΣΕΕΤ: Γιατί διαλύετε την Εθνική Tράπεζα;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: Γιατί διαλύετε την Εθνική Tράπεζα;

Συνάδελφοι, -ισσες,

Με Πράξεις Διοίκησης που εκδόθηκαν την Παρασκευή 8/4/2022, αλλά και με ΣΗΔΑ που αφορούν απλούς υπαλλήλους και δεν αναρτούνται, η Τράπεζα προχώρησε σε νέες μετακινήσεις συναδέλφων προς την νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Επικαιροποίησης & Ενημέρωσης Δεδομένων (Data Remediation). Μεταξύ άλλων, διαπιστώσαμε ότι μετακινήθηκαν και συνάδελφοι με την ειδικότητα του προγραμματιστή, με εμπειρία χρόνων σε θέσεις – κλειδιά. Συνάδελφοι που είχαν μέχρι τώρα στην ευθύνη τους την λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων, PC, εκτυπωτών, κλπ. για όλα τα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, αλλά και για τις Μονάδες Διοίκησης, μετακινούνται σε μία Διεύθυνση όπου θα διορθώνουν ορθογραφικά λάθη στις μερίδες των πελατών!

Μετακινούνται σε μία Διεύθυνση που ενώ ο Επικεφαλής της διατείνεται ότι παράγει σημαντικό έργο, η Διοίκηση κατά την προηγούμενη εθελουσία έξοδο έδωσε αυξημένο μπόνους αποχώρησης σε μια προσπάθεια να οδηγήσει στην έξοδο όσο πιο πολλούς εργαζόμενους στο σημαντικό αυτό έργο!

Με αφορμή έναν συγκεκριμένο συνάδελφο-μέλος του Σωματείου μας, που μετακινήθηκε στην 900, επικοινωνήσαμε άμεσα με τους Προϊσταμένους του, όχι μόνο γιατί θέλουμε να προστατέψουμε τα εργασιακά δικαιώματα ενός ικανού συναδέλφου, αλλά και γιατί μας ενδιαφέρει να μπορούν να λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες της Τράπεζας, με την κατάλληλη οργάνωση και την σωστή κατανομή ανθρωπίνων πόρων.

Όλοι γνωρίζουν ότι, ο φόρτος εργασίας στις Διευθύνσεις Πληροφορικής είναι αυξημένος και η πίεση για όλο και μεγαλύτερη απόδοση γίνεται όλο και πιο έντονη. Το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης, που είναι τελικά απαραίτητη σε τακτική βάση, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας, μας έχει απασχολήσει εκτενώς, και δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί. Υπάρχουν τμήματα, στην Διεύθυνση από την οποία απομακρύνθηκε ο εν λόγω συνάδελφος, με αμέτρητες ώρες υπερωρίας, εργασία το Σαββατοκύριακο, κλπ. Επιπλέον, στην ίδια Διεύθυνση, εργάζεται σημαντικός αριθμός συναδέλφων από τρίτες εταιρείες, δια του λεγόμενου flexible capacity (διάβαζε ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς) και υπάρχουν συνεχώς αιτήματα για επιπλέον εργατοώρες.

Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα, γιατί απομακρύνεται Προσωπικό από την εν λόγω Διεύθυνση;

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου κ. Ε. Κορορός, μας απάντησε ότι η εργασία στην οποία καλείται να συνδράμει ο συνάδελφός μας στο Data Remediation είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι η ορθότητα των ψηφιακών δεδομένων είναι κρίσιμη για την σωστή ολοκλήρωση των ψηφιακών ροών.

Δεν διαφωνούμε εμείς με τον κ. Γενικό Διευθυντή, ο ίδιος διαφωνεί με τον εαυτό του! Η στάση της Διοίκησης είναι ανακόλουθη, όταν ισχυρίζεται ότι το έργο της Διεύθυνσης Data Remediation είναι κεφαλαιώδους σημασίας και την ίδια στιγμή δίνει επιπλέον μπόνους για να αποχωρήσουν από αυτή!

Όσο δε αφορά στον συγκεκριμένο συνάδελφο, δεν τίθεται θέμα χαμηλής απόδοσης, όπως μας διαβεβαίωσε ο Διευθυντής Λειτουργιών και Υποδομών Πληροφορικής κ. Γ. Βλαστός, και όπως όλοι μας που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, γνωρίζουμε πολύ καλά. Η επιμέλεια, η ακρίβεια στην διεκπεραίωση κάθε εργασίας, η τήρηση των προθεσμιών, οι γνώσεις και το πνεύμα συνεργασίας που τον διακρίνουν, είναι στοιχεία που ζητά κάθε εργαζόμενος από τους συναδέλφους του και κάθε Προϊστάμενος από τους υφισταμένους του.

Αντιλαμβάνεστε πως κινήσεις όπως οι παραπάνω στέλνουν λάθος μηνύματα προς όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Τι αναμένει η Διοίκηση από τους εργαζόμενους, όταν η σκληρή δουλειά, η εμπειρία, οι δεξιότητες δεν εξασφαλίζουν την αναγνώριση και δεν αξιοποιούνται προς όφελος της επιχείρησης; Γιατί χρησιμοποιείται η μετακίνηση στο Data Remediation ως φόβητρο και ποια τα κριτήρια επιλογής που οδηγούν τους συναδέλφους σε αυτή;

Πως εξηγείται το ότι στις όποιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες του χώρου; Είναι ολοφάνερο πως ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η απομάκρυνση τραπεζοϋπαλλήλων και η αντικατάστασή τους με εργαζόμενους μέσω εικονικής εργολαβίας (flexible capacity) ή/και με Ειδικούς Συνεργάτες. Και ενώ εδώ και τόσα χρόνια ο ισχυρισμός της Διοίκησης ήταν ότι αναθέτει σε εταιρείες εργασίες που είναι τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως είναι ανακόλουθη: μεταθέτει Προσωπικό με εμπειρία από μία εξειδικευμένη θέση σε πόστο όπου χρειάζονται μόνο απλές δεξιότητες. Η μηχανογράφηση, όπως και άλλες υπηρεσίες, είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο για να ανατίθεται με προσωρινές συμβάσεις σε «εξωτερικούς συνεργάτες».

Απαιτούμε από την Διοίκηση να σεβαστεί τον κόπο των συναδέλφων μας, να επανεξετάσει, άμεσα, αδικαιολόγητες και βλαπτικές αποφάσεις μετακίνησης!

Απαιτούμε από την Διοίκηση να μην οδηγεί σε διάλυση την μηχανογράφηση, αλλά και την ολόκληρη Τράπεζα, με σειρά άστοχων ενεργειών και αποφάσεων!

Δεν θα μείνουμε αδρανείς απέναντι σε κινήσεις που δεν δικαιολογούνται με κανένα επιχειρηματικό κριτήριο και βλάπτουν σοβαρά την εργασιακή μας πορεία και εξέλιξη.

 19.04.2022

Το Δ.Σ.