ΣΕΕΤ: Διεκδικώντας λύσεις …

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: Διεκδικώντας λύσεις …
ΣΕΕΤ_ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

(ΣΕΕΤ)

Συναδέλφοι, -ισσες,

Πραγματοποιήθηκε χθες, 13-1-2022, μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, για τη διεκδίκηση λύσεων στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι πλέον στην Τράπεζα. Συνάδελφοι από το Δίκτυο Καταστημάτων και τις Διευθύνσεις της Διοίκησης, παρά την ηχηρή απουσία των μεγάλων παρατάξεων του ΣΥΕΤΕ (δυστυχώς 2,5 μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί Προεδρείο), αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και την εξάπλωση της πανδημίας, και ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της Διοίκησης. Τη συγκέντρωση στήριξαν με την παρουσία τους και συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ μέσω τρίτων εταιρειών.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης ζητήσαμε συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Ε. Χατζηιωάννου, στην οποία θέσαμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα και διεκδικήσαμε λύσεις.

  • Ζητήσαμε απαντήσεις πάνω στο θέμα του πελατοκεντρικού, διότι εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο προσωπικό του Δικτύου Καταστημάτων  (κατάργηση οργανικών θέσεων, κλπ.) ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό και τους πελάτες της Τράπεζας.
  • Μεταφέραμε την απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία των συναδέλφων στο Data Remediation, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από τις Μονάδες τους για να συμβάλλουν, προσωρινά, στην ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου, και προσφάτως βρέθηκαν με μετάθεση σε ξεχωριστή Διεύθυνση (900), χάνοντας οργανικές θέσεις και επιδόματα, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσχισης. Επίσης, επισημάναμε το «τσουβάλιασμα» των συναδέλφων που ήδη τοποθετήθηκαν εκεί και των όσων αναμένεται να τοποθετηθούν στο άμεσο μέλλον, γιατί δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια…
  • Αναφέραμε την συνάντηση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με εργαζόμενους που τα καθήκοντά τους αφορούν στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, με την συμμετοχή του ίδιου του κ. Μυλωνά. Ο σκοπός ήταν  να παρακινηθούν οι εργαζόμενοι ώστε «εθελοντικά»  να παραιτηθούν από την Τράπεζα και να προσληφθούν από την εταιρεία doValue, η οποία επίσης συμμετείχε στη συνάντηση δια του CEO της. Παρά το γεγονός ότι θα προσφερθεί  το πακέτο της εθελουσίας, η συμμετοχή είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που ζητά η εταιρεία. Είναι προφανές ότι στην απόφαση των ανθρώπων για το εργασιακό τους μέλλον δεν βαραίνει μόνο το ύψος της αποζημίωσης σε ευρώ, αλλά και η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει την ασφάλεια της εργασιακής σχέσης, την τήρηση των νόμιμων εργατικών δικαιωμάτων, την ύπαρξη συλλογικής αντιπροσώπευσης σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Θέσαμε ερωτήματα σχετικά με την παραχώρηση σημαντικού τμήματος του έργου της Δ/νσης Καρτών σε εξωτερική εταιρεία, καθώς και για την εξέλιξη της  εργασιακής  θέσης  των φυλάκων της Τράπεζας.
  • Επισημάναμε,  ότι μπορεί να πρέπει να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές λόγω της ψηφιοποίησης και της αλλαγής του ρόλου των Τραπεζών, αλλά δυστυχώς η ΕΤΕ έχει επιλέξει να επιβάλλει τις όποιες αλλαγές με βίαιο τρόπο, χωρίς τη συγκατάθεση των συναδέλφων και με μοναδικό γνώμονα να της βγουν τα νούμερα: αυτό σημαίνει ότι όσοι περισσότεροι συνάδελφοι εξαναγκαστούν να φύγουν τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το βιογραφικό των υψηλόβαθμων στελεχών και τόσο περισσότερες θέσεις θα καλυφθούν από «ημέτερους».
  • Υπογραμμίσαμε, τέλος, ότι σε άλλο μήκος κύματος κινούνται τα μηνύματα του Διευθύνοντος Συμβούλου που λαμβάνουμε κατά διαστήματα στα mail box μας, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων από την πλευρά της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και με άλλα κριτήρια κινούνται οι Γενικοί Δ/ντές, ενώ η καθημερινή αγωνία των συναδέλφων κορυφώνεται και κανένας δεν δουλεύει πλέον απερίσπαστος για το καλό της Τράπεζας, καθόσον αισθάνεται μονίμως επισφαλής σε έναν Οργανισμό που «βραβεύεται» για την εταιρική του διακυβέρνηση!

Η απάντηση της κας Χατζηιωάννου σχετικά με το πελατοκεντρικό είναι ότι αυτό έχει, ήδη, συζητηθεί με τον ΣΥΕΤΕ  και έχουν εκφραστεί οι αντιρρήσεις των εργαζομένων. Σχετικά με την ενδεχόμενη απόσχιση της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης του Data Remediation (900), διευκρινίστηκε  ότι είναι ένα ζήτημα που θα μελετηθεί. Για την προσέλκυση εργαζομένων από την εταιρεία doValue τόνισε ότι είναι σε εθελοντική βάση, και ότι εάν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων η εταιρεία μπορεί να αναζητήσει προσωπικό από την αγορά. Ωστόσο το ζήτημα των συναδέλφων της ΕΤΕ που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας παραμένει. Αναφορικά με τους φύλακες ή με τους εργαζόμενους τρίτων εταιρειών η κα Χατζηιωάννου δεν θέλησε να εκφέρει άποψη.

Ούτε οι απαντήσεις, ούτε οι σιωπές, της κας Χατζηιωάννου ήταν καθησυχαστικές, και  καθίσταται απολύτως σαφές ότι η θέση  των εργαζομένων στην Τράπεζα  γίνεται όλο και πιο επισφαλής. Τα ζητήματα είναι πολλά και ζητούν λύσεις και δεσμεύσεις. Απαιτείται συνολική δράση και συμμετοχή.

Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα οι διεργασίες σε κλαδικό επίπεδο, ώστε να ενταχθούν στη δύναμη της ΟΤΟΕ όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όχι μόνο στους servicers αλλά και στους «εργολάβους».

Η ολομέτωπη επίθεση πρέπει να μας βρει ενωμένους και αλληλέγγυους. Τις ημέρες αυτές απολύονται καθαρίστριες στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί δεν δέχονται/δεν μπορούν να δουλεύουν με μισθούς της τάξης των 195 ευρώ/μήνα, τους οποίους θέλει να επιβάλλει η Τράπεζα δια του εργολάβου της. Στην Εθνική Τράπεζα παραμονές Χριστουγέννων δεκάδες εργαζόμενοι φύλακες (μέσω «εργολάβου») οδηγήθηκαν στην ανεργία, γιατί δεν ανέχτηκαν μετά από 11 χρόνια εργασίας και τόσες υποσχέσεις, να μετακινούνται από εργολάβο σε εργολάβο σαν να είναι αντικείμενα και φυσικά  να μειώνεται ο ήδη χαμηλός μισθός τους. Εθελοτυφλούμε εάν δεν βλέπουμε ότι το δύσκολο παρόν των συναδέλφων είναι προβολή της εικόνας του δικού μας μέλλοντος.

Πρέπει οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση να συμπεριλάβουν όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα και τα αιτήματά μας να αφορούν τον κάθε συνάδελφο.

Πρέπει να οργανωθεί ένας συνολικός και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων.

Σε αυτούς τους αγώνες εμείς θα δίνουμε πάντα το παρών!

Το Δ.Σ.

Fb: https://www.facebook.com/SyllogosErgazomenonET/posts/5144755232212918