Με απόλυση συνδικαλιστών μπήκε το φθινόπωρο στα Praktiker και στην εταιρεία Βαϊράμογλου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με απόλυση συνδικαλιστών μπήκε το φθινόπωρο στα Praktiker και στην εταιρεία Βαϊράμογλου

Λίγα 24ωρα αφότου ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, προεξοφλώντας ότι «μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου», φαίνεται ότι ξεκίνησαν τα όργανα που σηματοδοτούν μία νέα περίοδο. Μία περίοδο όπου τα χέρια των εργοδοτών θα λυθούν πλήρως και η συνδικαλιστική δράση (με κύριο όπλο την απεργία) θα παταχθεί, σαν δήθεν εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι των Praktiker στην «Εποχή», η διοίκηση έδειξε το δρόμο της εξόδου σε συνδικαλιστή, τον Ν.Ν., μέλος της προσωρινής διοίκησης ενός νεοϊδρυθέντος κλαδικού σωματείου, παρότι είχε υπάρξει επίσημη ενημέρωση, μέσω e-mail, για την ιδιότητα του εν λόγω εργαζόμενου.

Η παράνομη απόλυση έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο εργαζόμενος είχε έντονη διαφωνία με τον προϊστάμενο του στα Praktiker Αιγάλεω για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η θερμομέτρηση του προσωπικού που εισέρχεται καθημερινά στο κατάστημα.

Καταπάτηση προσωπικών δεδομένων

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, όπως είχαν πράξει και αρκετοί ακόμα συνάδελφοί του, απαίτησε η θερμομέτρηση να μη γίνεται με όρους καταμέτρησης… κοπαδιού, έξω από την είσοδο της επιχείρησης όπου στριμώχνονται οι εργαζόμενοι.

Ζήτησε να θερμομετρούνται σε ειδικό χώρο μέσα στο κατάστημα, από επαγγελματίες υγείας (και όχι από αναρμόδια με το αντικείμενο πρόσωπα, όπως security ή άλλους υπαλλήλους), με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του καθενός, χωρίς ο προϊστάμενος να φωνάζει το ονοματεπώνυμο και τη θερμοκρασία κάθε εργαζόμενου που περνάει στο χώρο εργασίας του.

Μην ξεχνάμε ότι, σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, οι «διαρροές» δεδομένων καθημερινών καταγραφών των θερμοκρασιών των εργαζομένων έχουν ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι με απλές ιώσεις να γίνονται αποδέκτες φαινομένων mobbing, καθώς και καχυποψίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο προϊστάμενος απάντησε στο παραπάνω αίτημα με λεκτική και σωματική βία, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο για το οποίο ο εργαζόμενος κάλεσε την αστυνομία και έχει ήδη μηνύσει τον προϊστάμενο και την εταιρεία, ενώ έχει απευθυνθεί και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι προφανές, λένε οι εργαζόμενοι, ότι η απόλυση συνδέεται με το συμβάν, αλλά και τη γενικότερη στάση του συνδικαλιστή: ο ίδιος, μαζί με ορισμένους συναδέλφους του, έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της μείωσης μισθών (κατά 7%) που επέβαλε η εργοδοσία των Praktiker το 2014 -σημειώνεται παρενθετικά ότι σε μερικούς εργαζόμενους που θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι, έγινε αμέσως μετά νέα μείωση, της τάξης του 20 – 30%, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου!

Γενικότερα, ο απολυμένος, πλέον, πατέρας 3 παιδιών, έχει πάρει θέση ενάντια στις αντεργατικές πρακτικές της εν λόγω επιχείρησης, κάποιες από τις οποίες έχουμε καταγράψει σε παλαιότερο δημοσίευμα («Αλλάζει το σπίτι», αλλά όχι τις αντεργατικές πρακτικές, 7/4/19).

Δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης και την επιστροφή στην εργασία του.

Όπως αναφέρει στην «Εποχή» ο Κώστας Διαμαντής, μέλος του Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου (και μέλος της διοίκησης της ΟΙΥΕ), πρόσφατα έλαβε χώρα ακόμα ένα παρόμοιο περιστατικό: προϊστάμενος στο κατάστημα Praktiker του Ταύρου απαγόρευσε σε εργαζόμενο που διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο θερμομέτρησης να εισέλθει στο κατάστημα, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.

Αλλεργία στη συνδικαλιστική δράση, κάλυψη των τραμπουκισμών

Η απόλυση του συνδικαλιστή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Τον περασμένο Απρίλιο, σε αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του επιχειρησιακού σωματείου για συνάντηση, η εργοδοσία απάντησε ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, «αναστέλλονται και όλες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες» και συνεπώς «έχει ανασταλεί και η υποχρέωση λειτουργίας των μεικτών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας».

Μάλιστα, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου από κοινού με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εμφανίστηκε η αστυνομία για να «ενημερώσει» τους συνδικαλιστές ότι «απαγορεύεται η άσκοπη μετακίνηση» (!), ενέργεια που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων, επιθετική συμπεριφορά έχει εκδηλωθεί σε καταστήματα των Praktiker σε βάρος ακόμα και πελατών. Ορισμένοι εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν «πρόστιμο» αρκετών δεκάδων ευρώ για ευτελούς αξίας μικροκλοπές (0.50€, 0.70€) και ξεχασμένα σε καρότσια πελατών προϊόντα! Το ερώτημα είναι, εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες, ποιος εισπράττει αυτά τα πρόστιμα και σε ποια φορολογικά βιβλία δηλώνονται.

*******

Με χειρουργικές κινήσεις επεκτείνουν το μοντέλο της απλήρωτης εργασίας

Η αδιαφορία των Praktiker για την προστασία που δικαιούνται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων φαίνεται ότι ευνοήθηκε από το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή που στη Βουλή θεσπίζονταν (14/9), μεταξύ άλλων, απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα και μειωμένο δώρο Χριστουγέννων για όσους τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε (12/9) νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, με πρώτο στόχο την επί τα χείρω αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264 του 1982.

«Η απόπειρα αυτή μοιάζει θεωρητικά εύκολη, γιατί οι συνδικαλιστές (όχι όλοι), η ‘‘εργατική αριστοκρατία’’, είναι απαξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών και των εργαζομένων», έσπευσε να σχολιάσει (εφημερίδα Εστία, 16/9/20) ο Μανώλης Κοττάκης, γνωστός δημοσιογράφος από το χώρο της Δεξιάς. «Η νομοθέτηση θα είναι εύκολη, δεν θα ηχήσουν τύμπανα πολέμου, όπως προέβλεψε ο πρωθυπουργός», συνεχίζει ο αρθρογράφος. Προειδοποιεί, ωστόσο, από τη δική του σκοπιά: «υπάρχει ο κίνδυνος ο νόμος να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά του κοιμώμενου και απαξιωμένου κινήματος στο σκληρό πυρήνα του δημοσίου τομέα».

Πράγματι, το μείζον ερώτημα είναι αν θα καταγραφούν ισχυρές αντιδράσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα ή αν ο εκφυλισμός του θα αφήσει ορθάνοιχτο το δρόμο στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Με βάση όσα εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας για «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα», θα πρέπει να περιμένουμε την περαιτέρω εξάπλωση του μοντέλου της απλήρωτης εργασίας με σκοπό τη μετατροπή του εργαζόμενου σε… λάστιχο: θα δουλεύει περισσότερο, θα πληρώνεται λιγότερο και θα φεύγει από το σπίτι του, χωρίς να ξέρει πότε θα γυρίσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ («Καθημερινή», «Νέα» κ.α.), με μπούσουλα το υπό τελική διαμόρφωση πόρισμα της «επιτροπής Πισσαρίδη», θα θεσμοθετηθούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως η αύξηση του αριθμού των υπερωριών σε όλους τους κλάδους και η μείωση του κόστους των υπερωριών.
Η ευκολία για τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστια, καθώς η διευθέτηση του χρόνου των υπερωριών ή της υπερεργασίας, θα γίνεται σε επίπεδο έτους ή εξαμήνου.

Επίσης, αναμένεται να δοθεί στους εργοδότες ακόμα ένα εργαλείο ξεχειλώματος του ωραρίου, η θεσμοθέτηση, επί της ουσίας, της απλήρωτης εργασίας. Θα μπορούν να απασχολούν παραπάνω ώρες τους εργαζόμενους και, αντί να πληρώνουν υπερωρίες, θα καλύπτουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια, ενώ ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνηθεί τη μετατροπή του σε λάστιχο παρά μόνο «για σοβαρό λόγο».

Πρόσχημα για τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποτελέσει πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε ισπανική εταιρεία η οποία, αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, επέλεξε άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή η μείωση του ωραρίου τις επόμενες ημέρες.

Και όλα αυτά, σε ένα τοπίο όπου, σύμφωνα με το 7ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, «η επίπτωση της κρίσης πανδημίας στη μείωση του εργάσιμου χρόνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν στην κρίση του 2007-2008». Οι δραματικές εξελίξεις στην απασχόληση και στις σχέσεις εργασίας «θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος», και συνεπώς «καθίσταται προφανής η επίπτωση στην καταναλωτική ζήτηση και στην επεκτατική δυναμική της οικονομίας».
Πρόκειται για το γνώριμο, φαύλο κύκλο της ύφεσης (η οποία έρχεται αμέσως μετά την ύφεση των προηγούμενων χρόνων, λόγω των μνημονίων), με θύματα πάντα τους εργαζόμενους. Τα «τύμπανα του πολέμου» ηχούν αποκλειστικά για αυτούς.

Πηγή: Left.gr – Τάσος Γιαννόπουλος

  • Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με την οποία καταδικάζει κι άλλη απόλυση εργαζόμενου – συνδικαλιστή, συγκεκριμένα:

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας καταδικάζει τη διοίκηση της εταιρείας Βαϊράμογλου για την άδικη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου, μέλους του κλαδικού συνδικάτου φαρμάκου Αττικής, και δραστήριο συνδικαλιστή, καθώς και για την προσπάθεια της να αρνηθεί σε αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και σε μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, συνάντηση με τους εργαζόμενους για το θέμα της απόλυσης συναδέλφου τους, αξιοποιώντας ως πρόσχημα τον κορονοϊό.

Αν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες νομίζουν ότι η πανδημία θα γίνει πρόσχημα για να απαγορευτεί και να διωχθεί η συνδικαλιστική δράση είναι γελασμένοι.

Το ΕΚΑ απαιτεί να ανακληθεί η απόλυση και να δοθεί η δυνατότητα  στο συνδικάτο να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους της εταιρείας.