ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου από το 1966, ημερομηνία καθιέρωσης από τον ΟΗΕ σε ανάμνηση του τραγικού συμβάντος της 21 Μαρτίου 1960, όταν η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 νεαροί, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ.

Μια ημέρα υπενθύμισης ότι και στο πεδίο της εργασίας βρίσκει έδαφος ο ρατσισμός και οι διακρίσεις που προσβάλλουν, περιθωριοποιούν, καταργούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα την ακραία εκμετάλλευση ομάδων όπως ρομά, μετανάστ(ρι)ες, πρόσφυγ(ισσ)ες.

Από τη μια η golden visa των αλλοδαπών που βαφτίζονται επενδυτές και από την άλλη οι φτωχοδιάβολοι, «παράτυποι μετανάστες», άνθρωποι αόρατοι με μηδενικά ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρώτα διόγκωσε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, αφού με μια από τις πρώτες της διατάξεις το 2019 κατήργησε το ΑΜΚΑ των μεταναστ(ρι)ών, αναγκάστηκε τελικά να φέρει έναν νόμο  χορήγησης άδειας παραμονής που ωστόσο, πόρρω απέχει από πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για ανθρώπινο δυναμικό όπως πχ στον αγροτικό κλάδο ή στον επισιτισμό – τουρισμό,  δε λαμβάνει υπόψη το πραγματικό μέγεθος της παράνομης απασχόλησης μεταναστών- εργατών και δε λύνει τα διαχρονικά ζητήματα χιλιάδων αλλοδαπών εργαζομένων, που είναι απολύτως εξαρτημένοι από την εργοδοσία τους.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τις μεγάλες πολυεθνικές των τηλεφωνικών κέντρων να εκμεταλλεύονται τον δομικό ρατσισμό αλλά και τα κενά της νομοθεσίας με αποτέλεσμα να εκβιάζουν μετανάστες-εργαζόμενους με την εφαρμογή της visa ειδικού σκοπού, που είναι στην ουσία σύγχρονη μορφή σκλαβιάς για χιλιάδες συναδέλφους/ισσες μας.

Γι΄αυτό

  • Δεν ξεχνάμε την Μανωλάδα και το ναυάγιο της Πύλου
  • Καταδικάζουμε τις επαναπροωθήσεις
  • Είμαστε ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης αθώων ανθρώπων, προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστ(ρι)ών

Ζητάμε

  • εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία
  • κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για προστασία του κατώτατου μισθού από τις πιέσεις που ασκεί η υπαμοιβή αλλοδαπών εργαζομένων
  • εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά
  • πλήρη υγειονομική περίθαλψη

Καλούμε όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό να παλέψουμε μαζί για την καταπολέμηση κάθε είδους εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους χώρους δουλειάς.

Τούτη τη μέρα ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του κλαδικού σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) για συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 18.30 στο Υπουργείο Μετανάστευσης  και Ασύλου, Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης 182 33.