ΣΕΓΕΤΑ: Απολογισμός Γενικής Συνέλευσης 2024

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΓΕΤΑ: Απολογισμός Γενικής Συνέλευσης 2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ   

03/02/2024

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε ή συνέλευση του σωματείου μας και παράλληλα έγινε ο απολογισμός δράσης για το προηγούμενο έτος. Επιγραμματικά να αναφέρουμε μερικές εξ αυτών.

 Το Σωματείο μας συμμετείχε δυναμικά στις απεργίες για το τραγικό δυστύχημα του Τεμπών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα ζητήματα υγιεινής που υπάρχουν στο δικό μας κλάδο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στους χώρους εργασίας ώστε να καταγραφούν με ακρίβεια τα ζητήματα που υπήρχαν αλλά και για να ενημερώσουμε αναλυτικά τους συναδέλφους για τα δικαιώματά μας.  Υπήρξε κοινοποίηση των συγκεκριμένων ζητημάτων ,μέσω των  εκλεγμένων εκπροσώπων μας, στους υπευθύνους της επιχείρησης και στους αρμόδιους φορείς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο βαθύς προβληματισμός της ανώτατης διοίκησης αφού αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ειδυλλιακά της μεταφέρονται . Έτσι λοιπόν πρακτικά ήρε την εμπιστοσύνη της στους διοικητικούς της συμβούλους, αφού μέσω ενημέρωσης η πρόεδρος και η διευθύνουσα σύμβουλος ,παρακάμπτοντάς τους, ζήτησε πληροφόρηση για τα προβλήματα απευθείας από τους εργαζομένους της. Θυμίζουμε ότι πολλούς εξ αυτών των συμβούλων η εισαγγελία Πειραιά τους έχει κρίνει ,καιρό τώρα ,αναξιόπιστους μάρτυρες αλλά παρα ταύτα κρατήθηκαν στο οργανόγραμμα της επιχείρησης. Ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν έχει φτάσει στη βάση των εργαζομένων. Ελάχιστοι εργαζόμενοι από τους εκατοντάδες έχουν ενημερωθεί… Ακόμα λιγότεροι βέβαια θα αποπειραθούν να μιλήσουν αφού φοβούνται λόγο του κλίματος που υπάρχει ,γι’ αυτό υπάρχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους να μεταφέρουν ότι ζητήματα ανακύπτουν.

Από τις παρεμβάσεις που έκανε το Σωματείο μας ξεχωρίζει αυτή στο κατάστημα των Βορείων Προαστίων εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του προϊσταμένου. Αποτέλεσμα αυτού η ουσιαστική ενεργοποίηση της διοίκησης που έσπευσε άμεσα να τον παύσει.

Παράλληλα σταθήκαμε αρωγοί στη δικαίωση συναδέλφων μας που διεκδίκησαν αναδρομικά τις προσαυξήσεις των τριετιών τους και στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά τους 6 μήνες, όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός . Αποτέλεσμα αυτών των δικαστικών αποφάσεων είναι η επιχείρηση να καταβάλλει πλέον τις προσαυξήσεις των τριετιών σε όλους και να σταματήσει την πρακτική της ομηρίας μέσω εκτενών συμβάσεων ορισμένου χρόνου που υιοθέτησε τελευταία ,μετατρέποντάς αυτές σε αορίστου. Ακόμα μέσω της προσφυγής μας στην επιθεώρησης εργασίας διορθώθηκαν οι λανθασμένοι υπολογισμοί προσαυξήσεων κατά την υπερωριακή απασχόληση της Κυριακής. Σε αυτήν την αγωνιστική κατεύθυνση ,παλεύοντας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, συμμετείχαμε και στις απεργίες κατά του κατάπτυστου εργασιακού νομοσχεδίου Γεωργιάδη της Νέας Δημοκρατίας.

Σταθήκαμε επίσης πλάι στους πολύπαθους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους στην Θεσσαλία στέλνοντας όση  βοήθειά μπορέσαμε προς ανακούφισής τους. Περαιτέρω είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook, είτε μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ,είτε μέσω έντυπων ανακοινώσεών μας ενημερώσαμε με αναλυτικούς και εύκολα κατανοητούς οδηγούς για τα δικαιώματά που μας παρέχει η νομοθεσία.  Ακόμα ενημερώσαμε άμεσα για τι προβλέπεται σε περιπτώσεις καύσωνα και τρόπο χορήγησης αδειών covid και διορθώθηκαν οι «εργοδοτικές ανορθογραφίες» . Τέλος υπήρξε ένας ακόμα κύκλος επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για να επιμορφωθούμε έχοντας αντίστοιχες απολαβές.

Το δεύτερο και ουσιαστικότερο κομμάτι της γενικής συνέλευσης που θα αφορούσε τη συλλογική σύμβαση εργασίας εκτιμήσαμε αφορούσε πολύ περισσότερους συνάδελφους από όσους παρευρέθηκαν στη συνέλευση μας. Είναι ανθρωπίνως κατανοητό ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η έξαρση των κρουσμάτων ασθενειών που υπήρξανε τη συγκεκριμένη βδομάδα λειτούργησε ανασταλτικά για την παρουσία. Καλούμε λοιπόν νέα συνέλευση στις 18/2 στις 11.00,ώστε να έχουν την δυνατότητα να παραβρεθούν  ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι. Η συλλογική σύμβαση εργασίας μας αφορά όλους , δεν χωρά άλλη αναβολή. Με την αποφασιστική μας παρουσία δίνουμε οριστική λύση. Να είμαστε όλοι εκεί!

  Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

       Μυλώνης Δημήτρης                                                                                Βερλής Νικόλαος