ΣΕΕΤ: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα αιτήματα όλων των συναδέλφων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα αιτήματα όλων των συναδέλφων

Συναντήσεις με κόμματα της Ελληνικής Βουλής

19.01.2024

Συνάδελφοι /-ισσες,

Ο διαχωρισμός των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα σε πολλές κατηγορίες είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όπως γνωρίζουμε όλοι/ες, μέσα στην Τράπεζα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων: δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν όμως τις ίδιες υποχρεώσεις. Όμως μια τέτοια κατάσταση διαβρώνει την ενότητά μας, μειώνει την διαπραγματευτική μας δύναμη και υπονομεύει κάθε προσπάθειά μας για νέες διεκδικήσεις, όσο δίκαιες και αν είναι αυτές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο – πέρα από το γεγονός της κατάφωρης αδικίας εις βάρος τους – βάζουμε ψηλά στη λίστα των διεκδικήσεων μας την ένταξη στον κανονισμό εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις των συναδέλφων και συναδελφισσών που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, και ο μισθός τους είναι στα όρια της επιβίωσης.

Οι εργαζόμενοι/ες που προέρχονται από πρώην συνεταιριστικές τράπεζες, είναι μόνο μία από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων που δεν δικαιούνται  να αμείβονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της κλαδικής μας και της επιχειρησιακής μας σύμβασης και δεν είναι ενταγμένοι στον Κανονισμό Εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογός μας απέστειλε επιστολές προς τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, με σκοπό να τους ενημερώσει για το θέμα και να ζητήσει την συνδρομή τους.

Την Τρίτη 16.01.2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο στον οποίο εκθέσαμε αναλυτικά το ζήτημα. Το ΔΣ εκπροσώπησε η Προέδρος Γιώτα Λαζαροπούλου και η Γραμματέας Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου.

Από την πλευρά του κ. βουλευτή δόθηκε η δέσμευση ότι θα φέρει το θέμα ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού με κατάθεση ερώτησης, αναγνωρίζοντας ότι η Εθνική Τράπεζα που ανακοίνωσε κέρδη ύψους 900 εκ. το 9μηνο του 2023, στέκεται παγερά αδιάφορη απέναντι στους εργαζόμενους της και τις οικογένειές τους. Αμείβει με 6ψήφιους ετήσιους μισθούς ορισμένα ανώτατα στελέχη και τους μοιράζει αφειδώς μπόνους εκατομμυρίων αλλά παραμένει φειδωλή απέναντι στις ανάγκες συναδέλφων/ισσων. που δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν τον μήνα.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Διοίκηση της Τράπεζας να καυχιέται για την πορεία της επιχείρησης, ως να είναι αυτή δικό της επίτευγμα, όταν έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ ως ανακεφαλαιοποίηση. Παραγνωρίζει την προσφορά των εργαζομένων της, όλων των κατηγοριών: τακτικού προσωπικού, εργαζόμενων με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, εργαζόμενων με μπλοκάκι, πρώην υπότροφων ΙΚΥ, εργαζόμενοι «iwork», ενοικιαζόμενων/εργολαβικών, εργαζόμενοι ως «flexible capacity», κ.α. και φροντίζει επιμελώς να δημιουργεί συνεχώς και νέες υπο-κατηγορίες.

Θα συνεχίζουμε αταλάντευτα να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων/ισσων γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε με αξιώσεις πραγματικές αυξήσεις μισθών και διατήρηση και βελτίωση ενός σταθερού και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Επιστολές έχουν σταλεί επίσης προς τα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας και έχουν ήδη προγραμματισθεί συναντήσεις για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Το Δ.Σ.