ΣΕΕΤ: 24ωρη απεργία, Πέμπτη 21/9/2023: Όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: 24ωρη απεργία, Πέμπτη 21/9/2023: Όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Συνάδελφοι, -ισσες,

Την  Πέμπτη  21.09.2023 συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ΕΚΑ, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που νομιμοποιεί, πλέον, τις μέχρι τώρα αυθαιρεσίες στους χώρους εργασίας και επεκτείνει κάθε έννοια ευελιξίας. (Aναλυτικότερη ενημέρωση για το νομοσχέδιο εδώ: https://seet-ete.gr/?p=918)

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • την θέσπιση συμβάσεων μηδενικών ωρών
  • κάνει περισσότερο ευέλικτη την διευθέτηση του χρόνου  εργασίας και την νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωρίας, με ατομική συμφωνία εργοδότη εργαζόμενου
  • καταργεί την υποχρέωση προαναγγελίας υπερωριών σε επιχειρήσεις – όπως οι τράπεζες – που έχουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για τους απεργούς

Όμως, το σύστημα της ψηφιακής κάρτας αποδεικνύεται φενάκη. Είναι μία ψευδαίσθηση ότι με τον τρόπο αυτό και χωρίς ελέγχους θα τηρείται το ωράριο, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συνάδελφοι στα καταστήματα! Χτυπούν την ψηφιακή κάρτα στο ΕΡΓΑΝΗ για έξοδο, την ώρα λήξης του ωραρίου και επιστρέφουν για δουλειά στα γραφεία τους!

Το σύστημα της ψηφιακής κάρτας αποδεικνύεται φενάκη

Όταν στην Ευρώπη έχει ανοίξει ο διάλογος για μείωση  του εργάσιμου χρόνου, στην Ελλάδα, νομοθετούνται  δωρεάν υπερωρίες, κατάργηση του 8ωρου και του 5νθήμερου. Θεσπίζονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για όσους αγωνίζονται και υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα. Το Υπουργείο Εργασίας ψεύδεται όταν προφασίζεται ότι τα παραπάνω απορρέουν από την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ 2019/1152).

Όταν στην Ευρώπη έχει ανοίξει ο διάλογος για μείωση  του εργάσιμου χρόνου, στην Ελλάδα, νομοθετούνται  δωρεάν υπερωρίες, κατάργηση του 8ωρου και του 5νθήμερου

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που αποφάσισε το ΕΚΑ για την Πέμπτη 21/9/2023, και δυστυχώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν αξιολόγησε ως κρίσιμη για να την προκηρύξει. Αν μείνουμε αδρανείς τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα και το επόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας ψεύδεται όταν προφασίζεται ότι τα παραπάνω απορρέουν από την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ 2019/1152)

Το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου μας, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.,  θα καλύψει για τα μέλη του Συλλόγου μας, το 80% της περικοπής λόγω συμμετοχής στην στάση εργασίας.

Την Πέμπτη 21.09.2023 δεν ανοίγουμε υπολογιστές, δεν δουλεύουμε με τηλεργασία.

Όλοι όλες στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10:30 π.μ.

Το Δ.Σ.