Αναστολή της παράστασης διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απο το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναστολή της παράστασης διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απο το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Μετά την επίσημη αναγγελία και την αποστολή της εξώδικης δήλωσης των κινητοποιήσεών μας, σήμερα, με το υπ’ αριθμόν 2158/26-4-2023 έγγραφο, μας κοινοποιήθηκε η νέα απόφαση που ανακαλεί την επιστολή που περιέκοπτε τις μη μισθολογικές παροχές κατά 70%.
Η νέα απόφαση αποκαθιστά το μεγαλύτερο μέρος της αδικίας. Επιφυλασσόμαστε για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί από τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου η εν λόγω υπουργική απόφαση, έως την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μετά την τελευταία εξέλιξη αναστέλλουμε την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 27/4/2023, κινητοποίησή μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην ενότητα και στους αγώνες η δύναμή μας


=================================


Θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν συνέβαινε μετά από μια σειρά σκόπιμων και παρελκυστικών κινήσεων στις οποίες μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Μετά από ένα τετράμηνο κινητοποιήσεων του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου που είχε πυρήνα και επίκεντρο το Εθνικό Θέατρο, η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, αποφάσισε να δώσει τη χαριστική βολή ακόμα και σε όσα οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κατακτήσουν.

Μετά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και την υπογραφή τελικά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τον Ιανουάριο του 2023, αυτή πήρε τον τυπικό δρόμο για τις εγκρίσεις μέχρι την οριστική εφαρμογή της. Ενώ αναρτήθηκε άμεσα από το Υπουργείο Εργασίας και έλαβε θετική εισήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Υπουργείο Οικονομικών, εκεί παρατηρήθηκε η πρώτη κωλυσιεργία των διαχρονικών γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που ασκήσαμε προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είχαμε τη διαβεβαίωση πως «το θέμα έχει ξεκολλήσει και σύντομα θα λάβουμε τις απαντήσεις με τις απαραίτητες υπογραφές».

Το έγγραφο που λάβαμε ωστόσο από το Υπουργείο Οικονομικών περιόριζε την έγκριση για τις μη μισθολογικές παροχές κατά 70% χωρίς να λαμβάνει, ουσιαστικά, υπ’ όψιν τη νέα συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.  

Ενώ για το σύνολο των εποπτευόμενων οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αντίστοιχες μη μισθολογικές παροχές εγκρίθηκαν και με το παραπάνω όπως ακριβώς προβλεπόταν από τις αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις, για εμάς, τους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου η απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας γυρνά πίσω στα δεδομένα του 2018…

Με αυτή την προκλητική συμπεριφορά – για ποιον λόγο άραγε; – η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τη νέα κρίση στην οποία οδηγεί το Εθνικό Θέατρο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε όλοι μας, οι εργαζόμενοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην τύχη τους και στις εκδικητικές πρακτικές καμίας κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτόν τον εμπαιγμό οι εργαζόμενοι έχουμε μόνο ένα τρόπο να αντιδράσουμε. Τις μαζικές κινητοποιήσεις με έναρξη την προειδοποιητική στάση εργασίας με παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Πέμπτη 27/04/23, ώρα 12.00-14.00.

Αν οι εξελίξεις δείξουν πως δεν θα υπάρξει άμεση λύση για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με λύπη θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μια ήδη δύσκολη χρονιά για το Εθνικό Θέατρο.