Δίκτυο εργαζομένων στον Επισιτισμό – τουρισμό: Kαταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από το Υπ. Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκτυο εργαζομένων στον Επισιτισμό – τουρισμό: Kαταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από το Υπ. Εργασίας

Τα περιστατικά καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων διαδέχονται το ένα το άλλο κατά την περίοδο της καλοκαιρινής σεζόν, με εκθετική αύξηση της σοβαρότητας κάθε φορά.

Ένας συνάδελφος στη Μύκονο – βάσει καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας – ενώ ήταν υποδηλωμένος, καθώς σε καθημερινή βάση το ωράριο εργασίας του υπερέβαινε το δηλωθέν μετά τη λήξη της βάρδιας του ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Η επιχείρηση προκειμένου να αποποιηθεί την ευθύνη και την υποχρέωση να δηλώσει το εν λόγω ως εργατικό ατύχημα, σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας που εδράζεται στο νησί, υπέγραψαν την απόλυση του εργαζομένου ακριβώς μια ημέρα πριν το ατύχημα.

Το ΣΕΠΕ δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο συγκάλυψης των εργατικών παραβάσεων, αντιθέτως είναι αυτή η υπηρεσία που εξασφαλίζει την εφαρμογή την εργασιακής νομοθεσίας και της εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στα νησιά ξέρουν ότι οι καταγγελίες τους πάνε στο βρόντο, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχοντας παρεισφρήσει στο ΣΕΠΕ με αυτό τον τροπο ενημερώνονται για τις καταγγελίες και τα στοιχεία των καταγγελλόντων.

Στην παραπάνω συνθήκη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η αποδιάρθρωση του ΣΕΠΕ αποτελούσε προμετωπίδα του κυβερνητικού προγράμματος.

Προτρέπουμε τους εργαζομένους να απευθυνθούν στα συνδικάτα και στα σωματεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Απαιτούμε από το κράτος να σταματήσει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους της πιο βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Δεν είμαστε σκλάβοι και το κράτος πρέπει να σταματήσει να μας αντιμετωπίζει ως τέτοιους!