ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ, ΕΑΕΚ: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ, ΕΑΕΚ: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα

           ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12/5/2022

       Τις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, τις είχαμε διαγνώσει και εγκαίρως τις είχαμε επισημάνει. 

       Η ίδια, ήδη από της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, άρχισε να ξεδιπλώνει τα αντεργατικά της σχέδια με έναν επίμονο και εμμονικό τρόπο. 

       Η κατάργηση βασικών και ωφέλιμων για τους εργαζόμενους νομοθετημάτων αποτέλεσε την πρώτη της προτεραιότητα. 

       Η κατάργηση του βάσιμου λίγου απόλυσης, η κατάργηση των ευνοϊκών για τους εργολαβικούς εργαζόμενους διατάξεων, καθώς και η κατάργηση των βασικών αρχών σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι μεταξύ όσων άμεσα στο πρώτο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαφάνισε. 

       Ταυτόχρονα έφερε διατάξεις κατά των διαδηλώσεων και των υπαίθριων συναθροίσεων, ήρε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της απεργίας και ενίσχυσε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προς αντιμετώπιση της αντίδρασης, της δυσαρέσκειας και της διαμαρτυρίας. 

        Το αποκρουστικό της δε πρόσωπο,  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έδειξε με την παρουσίαση του κατάπτυστου αντεργατικού κατασκευάσματος Χατζηδάκη. 

        Πέραν της κατάργησης του 8ωρου, της απλήρωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, η ιδεοληψία και το μένος της  κατά του κόσμου της εργασίας και των συλλογικών της εκπροσωπήσεων, εκδηλώθηκε και εκφράστηκε με σειρά διατάξεων οι οποίες επί της ουσίας, κατάργησαν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, ποινικοποίησαν τους εργατικούς αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση και έβαλαν στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστική ελευθερία. 

       Παρότι όλα αυτά έγιναν αμέσως αντιληπτά,  οι αντιδράσεις των Συνδικάτων, ήταν υποτονικές και αναντίστοιχες του μεγέθους των επιπτώσεων τις οποίες το άθλιο κατασκεύασμα Χατζηδάκη έφερε. 

       Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και του αγώνα, κατά αυτού του τερατουργήματος δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, της ασυδοσίας της εργοδοσίας και της καταπάτησης της συνδικαλιστικής ελευθερίας, να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. 

      Ενός Κράτους, που αντιμάχεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργατικές διεκδικήσεις. 

      Ενός Κράτους, χωροφύλακα – δυνάστη της εργατικής τάξης. 

      Ενός Κράτους άδικου, το οποίο απαξιώνει και αφήνει στο περιθώριο την κοινωνία. 

      Ενός Κράτους, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με την επιχειρηματική ελίτ, το κεφάλαιο και την εργοδοσία, ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας και των αναγκών του λαού. 

        Καμία έκπληξη  δεν μας προκαλεί η αναμενόμενη κατ’ εμάς επίθεση την οποία η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δέχονται. 

        Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το αναμενόμενο κρεσέντο διώξεων  και αυταρχισμού. 

        Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η σφοδρότητα της επίθεσης στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία. 

       Δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα όπως μερικοί, οι οποίοι τώρα ανακάλυψαν την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. 

       Όχι συνάδελφοι, δεν πρόκειται για πρόβα Τζενεράλε, όπως η Διοίκηση της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται, δεν πρόκειται για δοκιμή. 

       Πρόκειται για την πιο ανάλγητη και σκληρή εφαρμογή του χειρότερου αντεργατικού νόμου που έχει υπάρξει ποτέ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. 

      Πρόκειται για την άθλια και μεθοδευμένη προσπάθεια εξαφάνισης των συνδικάτων,  συλλογικών εκπροσωπήσεων και των μέσω αυτών εργατικών διεκδικήσεων. 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

       Η επίθεση την οποία οι συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) δέχονται, δεν είναι πρωτοφανής, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στη συγκοινωνία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττονται από την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, είναι στο δρόμο και αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο την ασυδοσία, τον αυταρχισμό και το κατασκεύασμα Χατζηδάκη. 

       Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, σέρνονται στα δικαστήρια και απειλούνται με ποινικές και χρηματικές κυρώσεις, για να κλείσουν το στόμα τους, να μη μιλάνε και να μη διεκδικούν. 

        Σήμερα 12/5/2022, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι στο δρόμο και αγωνίζονται διεκδικώντας πίσω όσα δικαιώματα η διορισμένη διοίκηση πετσόκοψε. 

        Σήμερα 12/5/2022, οι εργαζόμενοι στον  Ο.Α.Σ.Θ, είναι στο δρόμο, παρά την προσφυγή της Διοίκησης του οργανισμού στα δικαστήρια και την αναγνώριση της κινητοποίησης ως παράνομης, με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη. 

        Κατά τον ίδιο τρόπο το Συνδικάτο των εργαζόμενων στον Ο.Α.Σ.Θ. έχει χτυπηθεί και συρθεί στα δικαστήρια με την επίκληση του  νόμου Χατζηδάκη, για προγενέστερες απεργιακές κινητοποιήσεις,  διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων τους οποίους εκπροσωπεί. 

        Κατά τον ίδιο τρόπο η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), έχει απειληθεί και συρθεί στα δικαστήρια από τις διορισμένες διοικήσεις της Ο.ΣΥ. και του Ο.Α.Σ.Θ, προκειμένου με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, να αναγνωριστεί ως παράνομη η εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση της 15/3/2022.

        Κατά τον ίδιο τρόπο και με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, σύρθηκαν στα δικαστήρια με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και της διοίκησης της Ο.ΣΥ, οι οδηγοί των τρόλεϋ για την συμμετοχή τους στην απεργία των συνδικάτων στις 6/4/2022. 

       Κατά τον ίδιο τρόπο και με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, σύρθηκαν στα δικαστήρια με πρωτοβουλία διοίκησης του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη του οικείου σωματείου, οι οποίοι απολύθηκαν για δήθεν σπουδαίο λόγο (διάταξη νόμου Χατζηδάκη), αντιμετώπισαν στα ίσια τα νέα δεδομένα και με τη στήριξη του σωματείου τους και της ομοσπονδίας (ΟΣΜΕ) και την αμετάκλητη δικαστική απόφαση (σήμερα 12/5/2022) επέστρεψαν στη δουλειά τους. 

        Δεν είναι πρωτοφανείς οι διώξεις των εργαζόμενων στη  ΣΤΑ.ΣΥ, τις οποίες με δυνατή φωνή καταδικάζουμε, είναι η συνέχεια και η εξέλιξη ενός μαύρου σκοτεινού                 και αντεργατικού σχεδίου, σε βάρος του κόσμου της εργασίας και σε βάρος της κοινωνίας συνολικά. 

        Το μαύρο αυτό και σκοτεινό σχέδιο, δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, “αλά καρτ” και με κατά παραγγελία χλιαρά δελτία τύπου. 

        Χρειάζεται ενότητα, αγώνας, συσπείρωση, ανασύνταξη των δυνάμεων μας, συντονισμός, κοινές και οργανωμένες δράσεις αντιμετώπισης του νεοφιλελεύθερου τέρατος το οποίο καταδυναστεύει τους εργαζόμενους και το λαό. 

       Στην κατεύθυνση αυτή δηλώνουμε παρόντες, καταδικάζουμε τις επιθέσεις που οι συνάδελφοι μας στη ΣΤΑ.ΣΥ. δέχονται, δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αμέριστη στήριξη μας στον αγώνα τους είμαστε στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό των εργαζόμενων στον Ο.Α.Σ.Θ, των εργαζόμενων στην Ο.ΣΥ., των εργαζόμενων  στα ΚΤΕΛ, όλων των εργαζόμενων στη συγκοινωνία, δίπλα σε κάθε σωματείο,  σε κάθε εργαζόμενη και σε κάθε εργαζόμενο που θίγεται από την ανάλγητη και βάρβαρη πολιτική του καθεστώτος Μητσοτάκη. 

       Το δρόμο αυτό ακολουθώντας, με πίστη  στον αγώνα των Συνδικάτων, με πίστη στη δύναμη των εργατών, θα νικήσουμε. 

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους

Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Το κατασκεύασμα Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ