Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε τον αγώνα !

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε τον αγώνα !

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ  

∙ Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)  

∙ Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ  

∙ Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»  

∙ Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ 

∙ Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)  

 Ημερομηνία: 23/09/2021  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,  

Στις 22/09/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων με το Ειδικό  Διαχειριστή προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού αλλά και την  χρηματοδότηση της εταιρίας.  

Ο Ειδ. Διαχειριστής μας επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί εντός της  προκαθορισμένης Ημερομηνίας της 7/10/2021 ενώ διαφαίνεται παράταση της όλης διαδικασίας έως το  τέλος του έτους. Για αυτό τον λόγο έχει ήδη αιτηθεί την σχετική νομοθετική ρύθμιση καθώς και την  απαραίτητη χρηματοδότηση από το Κράτος.  

Ο λόγος είναι διότι υπάρχουν αρκετά σημεία προς διευκρίνιση και ερωτήματα από πλευράς  επενδυτών ειδικά για τον διαγωνισμό που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά το εργοστάσιο ενώ  για τον διαγωνισμό που διενεργείται από πλευράς ΛΑΡΚΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να  ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων, παρόλα αυτά πρέπει να βγει παράλληλα με αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο της απόφασης  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων το οποίο ουσιαστικά θα δίνει στον επενδυτή την δυνατότητα  συμμόρφωσης σε χρονικό ορίζοντα έξι ετών.  

Τα οικονομικά της εταιρίας με βάση την τρέχουσα κατάσταση αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες  μισθοδοσίας και παραγωγής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό, πέραν της αίτησης προς την  Κυβέρνηση για επιπλέον παράταση και χρηματοδότηση έχει στείλει σχετικές επιστολές προς το ΥΠΕΝ  για επιστροφή ποσού 22 εκατ. περίπου από τους ρύπους που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την  διάρκεια της Ειδικής διαχείρισης λόγω χαμηλής παραγωγής.  

Σχετικά με το έγγραφο που μοιράστηκε στους εργαζόμενους άνω των 52 ετών διευκρίνισε ότι  απαιτείται η δήλωση των προσωπικών ασφαλιστικών στοιχείων διότι υπάρχει αδυναμία να μαζικής  συλλογής τους ενώ απαιτείται και η συγκατάθεση των εργαζομένων. Ο λόγος της συλλογής αυτών των  στοιχείων είναι προκειμένου να τα επεξεργαστούν και να τρέξουν κάποια σενάρια για την θέσπιση του  κοινωνικού πακέτου και δει του προσυνταξιοδοτικού ενώ ξεκαθάρισε λύνοντας πιθανές παρεξηγήσεις  και παρερμηνείες σχετικά με το ηλικιακό όριο ότι δεν σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 52 θα βγουν  στην σύνταξη.  

Σχετικά με την Ασπίδα επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα λύσει το θέμα  των εκχωρήσεων και θα ξεμπλοκάρει την πρώτη δόση των 536 Χιλ. Ευρώ από το 70% επί του συνολικού  ποσού των 8 εκατομμυρίων Ευρώ που έχει επιβεβαιωθεί και από τον εκκαθαριστή της Ασπίδας ως  ποσό αποζημίωσης για το συμβόλαιο της ΛΑΡΚΟ. 

Τέλος, εκτός από τον κεντρικό διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ που τρέχει ο ίδιος αναφέρθηκε και στους  επιπλέον διαγωνισμούς περιουσιακών στοιχείων που θα διενεργήσει όπως το λιγνιτωρυχείο Σερβίων,  κάποια μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη που δεν συμπεριλαμβάνονται στον αρχικό διαγωνισμό, η σκόνη  βουνού που δεν υπήρχε καν στον ισολογισμό και εγγράφθηκε από τον ίδιο με συνολική αξία 120 Εκατ.,  καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Με βάση την πρόσφατη τροπολογία που έγινε στο πτωχευτικό  δίκαιο αλλάζει τα δεδομένα και δίνει την δυνατότητα από το συνολικό τίμημα που θα προκύψει από  όλους τους διαγωνισμούς, να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις προς εργαζόμενους για τα χρόνια της  Ειδικής διαχείρισης και δύο χρόνια πίσω (Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, δεδουλευμένα κ.α.) αφού πρώτα  επιστραφεί το ποσό των 52 Εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο.  

Στην συνέχεια αποφασίστηκε από τα Δ.Σ. των Σωματείων η έναρξη νέου κύκλου δραστικών  κινητοποιήσεων προς τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών ώστε να πάρουμε απαντήσεις σχετικά  με την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας αλλά και το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας  και των δικαιωμάτων μας.  

Αρχής γενομένης την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση  διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ με σκοπό την συνάντηση με τον Υπουργό Κο Σκρέκα.  

Εντός της ερχόμενης Εβδομάδος θα οργανωθεί Συντονιστικό των Σωματείων ώστε να παρθούν  αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  

1Συνάδελφοι,  

Μετά τα παραπάνω και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο και επίσημο εκ μέρους των  αρμόδιων Κυβερνητικών παραγόντων, δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο και για αυτό θα συνεχίσουμε  τον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση.  

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ  ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.  

Τα Δ.Σ των Σωματείων