Ν. Φωτόπουλος: Πρόκληση οι αυξήσεις της ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ν. Φωτόπουλος: Πρόκληση οι αυξήσεις της ΔΕΗ

6/9/2021

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  1. ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ  Ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ;

2)  ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ;

  • ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ;

Ας τα απαντήσουμε:

1ο)   Το τελευταίο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόμαστε όλοι με δεκάδες δημοσιεύματα προαναγγελίας (ήδη κάποιοι πάροχοι τις έχουν ενσωματώσει) τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ρεύματος που  θα φτάσουν μέχρι και το 50%.

Μέσα σε αυτούς που έσπευσαν να μας ενημερώσουν για τις επικείμενες αυξήσεις λες και είναι δημοσιογράφος ήταν και ο πρώην υπουργός ενέργειας γνωστότερος και ως μάγος Χουντίνι από την «σωτηρία» της ΔΕΗ.

Το πόσο «μάγος» ήταν είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε επόμενη ανακοίνωση.

Ο μάγος υπουργός εν αντιθέσει με τον νέο υπουργό δεν έκανε καν το κόπο να αιτιολογήσει για ποιο λόγο θα επιβληθούν οι νέες αυξήσεις.

Απλά τις προανήγγειλε. Απέφυγε να μπει στα βαθιά, προφανώς για να κρύψει τις ευθύνες του.

Ο νέος υπουργός επιχείρησε να τις αιτιολογήσει μόνο και μόνο στη βάση της τεράστιας αύξησης του CO2 και της επίσης τεράστιας αύξησης της τιμής του Φ.Α. που και τα δύο όντως συνέβαλαν καθοριστικά στην εκτίναξη τα χονδρικής τιμής.

Εντελώς “τυχαία” ξέχασε να αναφερθεί στην ευθύνη που έχουν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις να διαβλέπουν, να προβλέπουν και να λαμβάνουν εγκαίρως όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύουν τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Όμως μια και ξέχασαν ο κ. Σκρέκας αλλά και ο μάγος κ. Χατζηδάκης να αναφερθούν στις ευθύνες τους παρουσιάζοντας την αύξηση του CO2 και της τιμής του φυσικού αερίου ως κάτι το νομοτελειακό ως κάτι που ξαφνικά έπεσε από τον ουρανό τους ρωτώ:

α)   Τι κινήσεις έκαναν και παλαιότερα (κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014) ώστε να διασφαλίσουν δωρεάν δικαιώματα CO2 αλλά και σήμερα ώστε να εξασφαλίσουν δικαιώματα εκπομπής CO2 όταν πέρσι ο τόνος στοίχιζε ακόμα 15 €;; Για όποιον τυχόν δεν γνωρίζει σήμερα έφτασε τα 62€ ο τόνος!!

β)   Τι κινήσεις έκαναν για να εξασφαλίσουν ποσότητες φυσικού αερίου όταν η προμήθειά του ήταν ακόμα 20€ η θερμική Mwh; Σήμερα έφτασε τα 52€!!

H απάντηση και στα δύο είναι ότι δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Συνεπώς έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα κι ας αφήσουν τις δικαιολογίες.

Οι ευθύνες τους δε όσο και της κυβέρνησής τους γίνονται ακόμα πιο τεράστιες γιατί κλείνοντας βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες εξαρτούν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας αλλά και τις τιμές στους καταναλωτές από ένα ξένο εισαγόμενο καύσιμο που ότι ώρα θέλουν οι πηγές από τις οποίες προέρχεται, μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια τους όπως κάνει τώρα η Gazprom! Είναι φανερό ότι ο κ. Χατζηδάκης αλλά και ο κ. Σκρέκας δεν έχουν διδαχτεί τίποτα σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν όταν είσαι εκτεθειμένος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Όσο δε για το γεγονός ότι η χονδρική τιμή στη χώρα μας από εκεί που ήταν μέσα στις τρεις φθηνότερες της Ευρώπης έφτασε να είναι η ακριβότερη (121,72€/MWh σε μηνιαία βάση στην προημερήσια αγορά), ούτε λόγος να γίνεται… Και αυτό αναπόφευκτο ήταν;

Ε βέβαια, όταν δεν επιτηρείς και όταν δεν ελέγχεις τους «κανόνες» της αγοράς, για να μην το πω αλλιώς, αναπόφευκτο γίνεται…

κ. Υπουργέ, μήπως δεν γνωρίζετε ότι την ώρα που η κυβέρνησή σας κλείνει βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες η ΔΕΗ αγοράζει ρυπογόνο ενέργεια από έξω; Μήπως έστω και τώρα με όλα όσα γίνονται γύρω από την τιμή του φυσικού αερίου (αύξηση της ζήτησης λόγω κλεισίματος των ανθρακικών μονάδων, αύξηση της ζήτησης από Κίνα, Ινδία λόγω ανάκαμψης των οικονομιών τους, κερδοσκοπικά και γεωπολιτικά παιχνίδια) πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε ότι η μετατροπή της Μονάδας Πτολεμαϊδα 5 σε φυσικό αέριο που επίσης ρυπαίνει και ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ θα είναι έγκλημα;

2ο)   Όσο δε για την απάντηση στο ερώτημα για το αν είναι ηθικά δίκαιο να επιβληθούν αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος, με δεδομένο ότι τα έργα αυτής της κυβέρνησης είναι τα εξής:

α) Το 2019 έκλεψε τη μείωση των καταναλωτών που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%

β) Κατακρεούργησε τους καταναλωτές επιβάλλοντας επιπρόσθετες αυξήσεις 19% (αυτό ήταν και το μοναδικό μαγικό μέτρο του κ. Χατζηδάκη μαζί με την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου του προσωπικού για την υποτιθέμενη σωτηρία της ΔΕΗ) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λέμε τις αλήθειες, συνειδητά δεν μετακύλιε τα βάρη στις πλάτες των καταναλωτών.

γ) Διπλασίασε τις γενικές διευθύνσεις της ΔΕΗ. Για όποιον τυχόν δεν γνωρίζει επισημαίνω ότι: Από 6 γενικές διευθύνσεις που είχε η ΔΕΗ όταν ήταν ενιαία (Ορυχεία-Παραγωγή-Μεταφορά- Διανομή-Οικονομικού και Ανθρωπίνων Πόρων) με 36.710 εργαζόμενους, σήμερα επί των ημερών του κ. Χατζηδάκη, με 8.000 εργαζόμενους έχει 14!!

δ) Έφτιαξε εκατοντάδες θέσεις Διευθυντών υψηλότατα αμειβόμενες για να βολέψει τους ημέτερους.

ε)  Επέτρεψε, ενέκρινε και ευλόγησε να δίνονται μισθοί και μπόνους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα διευθυντικά στελέχη.

Και όταν με τις γενικότερες πολιτικές της έχει συνθλίψει τον κόσμο της εργασίας, τους απόμαχους της δουλειάς και τους μικροεμπόρους-μικρομαγαζάτορες που καθημερινά πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα,  

όχι δεν δικαιολογούνται.

Απεναντίας είναι πρόκληση.

3ο)   Όσο δε για την απάντηση στο κυριότερο ερώτημα που αυτό κυρίως απασχολεί τους καταναλωτές για το αν μπορούν να αποφευχθούν, η απάντηση είναι πως ΝΑΙ.

Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε τις αυξήσεις να τις πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που θησαύρισαν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αυτοί που μέσω των προκλητικότατων εγγυημένων τιμών απόδοσης που τους έδωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και 550€/MWH!) θησαύριζαν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
  • Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που για χατίρι τους το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση από 0,30€/MWh τον Ιούνιο του 2010 έφτασε στο 26,30€/MWh το Γενάρη του 2015 (αύξηση 8.667%!)  και στην εμπορική από 0,30€ τον Οκτώβριο του 2006 στα 30,89€/MWh τον Απρίλιο του 2014 (αύξηση 10.197%!).
  • Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αυτοί που για χατίρι τους:

α.οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέταξαν παντελώς έξω από «την πίτα» των ΑΠΕ τη ΔΕΗ για να μείνει αποκλειστικά για τα δόντια τους.

β. έχουν  βάλει τη ΔΕΗ να τους κάνει τον εισπράκτορα για να μη φαίνονται αυτοί το πόσο γδέρνουν τον κόσμο.

Η ΔΕΗ όμως χρεώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών!!

γ. Η ΔΕΗ τους πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ ακόμα και των ανείσπρακτων λογαριασμών ζημιούμενη έτσι με εκατοντάδες εκ.€! Ντροπή και πάλι ντροπή! Η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της κρίσης είχε και έχει  κοντά στα 2,7 δις ανείσπρακτους λογαριασμούς (κατά τα άλλα το ποσό αυτό θα το μείωνε ο κ. Χατζηδάκης). Οι κύριοι αυτοί, γιατί δεν έπρεπε να επωμισθούν το μέρος που τους αναλογεί;

  • Τέλος την όποια αύξηση να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που τους δόθηκε η δυνατότητα χάρη στα κορόιδα τους καταναλωτές να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους σε χρόνο dt και να θησαυρίζουν στην περίοδο της κρίσης με IRR που έφτανε και το 32%!

Κλείνοντας λέω πως συνειδητά δεν αναφέρθηκα σε αυτό που μας έλεγαν πως με τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό οι καταναλωτές θα έβλεπαν όφελος στην τσέπη τους.

Δεν αναφέρθηκα γιατί ούτε ελεύθερος είναι ούτε υγιής ούτε και ποτέ θα γίνει. Αυτό ήταν μια δικαιολογία για να τεμαχίσουν και να διαλύσουν τις Δημόσιες επιχειρήσεις.

Από κει και πέρα όμως στη βάση των όσων έλεγε η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί με την εφαρμογή του περιβόητου TARGET MODEL δεν είχαμε τα αποτελέσματα που διαφήμιζε;

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ