Εντατικοποίηση ελέγχων από το Σ.ΕΠ.Ε. ζητά ο νέος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εντατικοποίηση ελέγχων από το Σ.ΕΠ.Ε. ζητά ο νέος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης

Διαβάζουμε σχόλιο των εργαζομένων στο Υπ. Εργασίας από arsyeka.blogspot.com/ σχετικά με δημοσίευμα για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ:

Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά ο νέος Υπουργός μας, κ. Χατζηδάκης αλλά χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης για την προστασία της υγείας των ίδιων των συναδέλφων. Πολλές δομές του ΣΕΠΕ κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ δεν έχουν ληφθεί μέτρα ουσιαστικής προφύλαξης των επιθεωρητών εργασίας!

Να πληροφορήσουμε όμως παράλληλα τον κ. Υπουργό ότι ήταν ο προκάτοχός του που με πρόσχημα την πανδημία ανέστειλε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν εκ των προτέρων τις αλλαγές του ωραρίου στο ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι, κατέστησε ανέφικτο τον έλεγχο της υποδηλωμένης εργασίας και της τήρησης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Και παρά την υποστελέχωση και την απουσία ουσιαστικών μέτρων, το ΣΕΠΕ έχει διενεργήσει και διενεργεί ελέγχους σε εργασιακούς χώρους από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, όπως έχουν τα έχουν πει και οι συνάδελφοι από την ΠΟΣΕΠΕ (εδώ)

Διαβάζουμε και το σχετικό άρθρο:

Περισσότερους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή το θάνατο υπαλλήλου security αλλά και τον ξυλοδαρμό ταχυμεταφορέα στην Παλλήνη.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης τόσο για την εφαρμογή της κείμενης εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όσο και των έκτακτων μέτρων δημόσιας υγείας για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού εντός των εργασιακών χώρων, ζήτησε την εν λόγο εντατικοποίηση ελέγχων.

Κάθε φορά που εντοπίζονται παραβάσεις, θα κινούνται άμεσα όλες οι διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Αναφορικά με τα δύο εξαιρετικά θλιβερά περιστατικά που απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα, τον θάνατο υπαλλήλου φύλαξης (security) σε συσκευαστήριο στα Λεχαινά Ηλείας μετά από επίθεση σκύλων και τον ξυλοδαρμό ταχυμεταφορέα στην Παλλήνη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Όσον αφορά στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον εξωτερικό χώρο επιχείρησης συσκευαστηρίου φρούτων στα Λεχαινά Ηλείας που συνέβη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, την επομένη (Δευτέρα 11 Ιανουαρίου) μετέβη στο χώρο του συμβάντος κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων) και πραγματοποίησε αυτοψία, παρουσία αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας-Κυλλήνης που διενεργεί την προανάκριση.

Η έρευνα του ΣΕΠΕ εξελίσσεται παράλληλα με την ποινική διαδικασία και το Σώμα θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

2. Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού ταχυμεταφορέα στην Παλλήνη τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου από άτομο που είχε συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ διέταξε την διενέργεια ελέγχου από μεικτό κλιμάκιο (αποτελούμενο από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων) μόλις έλαβε γνώση του συμβάντος μετά από σχετική καταγγελία.

Παρών κατά τον έλεγχο ήταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις. Επιπλέον κατά την έρευνα του ΣΕΠΕ βρέθηκαν να εργάζονται οκτώ μισθωτοί εκτός του ωραρίου που είχε δηλωθεί και ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις από την επιχείρηση. Παράλληλα, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ως προς το ποινικό σκέλος του συμβάντος.

Πηγή:  https://www.dikaiologitika.gr/