Αναδρομικά: Γκάφα του e-ΕΦΚΑ! Λάθη σε 40.000 δικαιούχους-συνταξιούχους – Απώλειες χιλιάδων ευρώ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναδρομικά: Γκάφα του e-ΕΦΚΑ! Λάθη σε 40.000 δικαιούχους-συνταξιούχους – Απώλειες χιλιάδων ευρώ

Λάθος ποσά αναδρομικών πιστώθηκαν σε περίπου 40.000 δικαιούχους-συνταξιούχους! Υπάρχουν περιπτώσεις με απώλειες αρκετών χιλιάδων ευρώ και οι αντιδράσεις από τους αδικημένους συνταξιούχους, αναμένονται σφοδρότατες… Πρόκειται για λάθος του e- ΕΦΚΑ, που τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες, «τρέχουν» για να διορθώσουν.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του endisy.gr, το λάθος προέκυψε εξαιτίας της αλλαγής του Ασφαλιστικού Νόμου, δηλαδή εξαιτίας της εφαρμογής τον Μάιο του 2016, του γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου». Το σφάλμα έχει εντοπιστεί στις περιπτώσεις των συνταξιούχων, που λάμβαναν προσωρινή σύνταξη πριν από την ανωτέρω ημερομηνία και τους χορηγήθηκε το τελικό ποσό, μετά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου. Αυτοί οι «άτυχοι» συνταξιούχοι, βρέθηκαν ακριβώς στη μετάβαση του συστήματος . Δηλαδή, η σύνταξή τους υπολογίστηκε (στο τελικό της σκέλος) με τα νέα τότε, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τώρα, έπρεπε να υπολογιστούν οι περικοπές σε αυτές τις συντάξεις, με βάση τον προηγούμενο Ασφαλιστικό Νόμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Έτσι, οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν. Απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ!

Όλα αυτά, ενώ η διαδικασία καταβολής των (κουτσουρεμένων) αναδρομικών βρίσκεται ακόμα στην αρχική της φάση. Από χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, μπορούσαν οι πρώτοι δικαιούχοι να δουν τα ποσά που τους αναλογούν στα ATM των τραπεζών και ουσιαστικά από σήμερα Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, πιστώθηκε η «πρώτη φουρνιά». Πρόκειται για συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, από Τράπεζες και από τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Η συνέχεια θα γίνει την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν αντίστοιχα οι συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Έπεται η Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, όπου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι).

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ , του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν περικοπές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα «μνημονιακά έτη», μόνο για τις κύριες συντάξεις. Αυτή ήταν η ερμηνεία που έδωσε η κυβέρνηση, στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και είχε ως συνέπεια από τα 2,5 εκατ. δικαιούχων, μόνο το 1 εκατ. να λάβει πίσω αναδρομικά ποσά για τους 11 μήνες (Ιούνιος 2015 αρχική απόφαση ΣτΕ – Μάιος 2016 έναρξη εφαρμογής νόμου Κατρούγκαλου).

endisy.gr