ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: στη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων η ηγεσία της ΓΣΕΕ πρότεινε να απαντήσουμε με …συνέντευξη τύπου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: στη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων η ηγεσία της ΓΣΕΕ πρότεινε να απαντήσουμε με …συνέντευξη τύπου

Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 2.9.2020

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΩΣ ΑΨΥΧΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ «ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ» ΜΕ … ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, -φοι

Μετά από πολύ καιρό, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους (λες και δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν προβλήματα) η ηγεσία της ΓΣΕΕ συνεδρίασε χθες την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας.

Δυστυχώς και από αυτή την συνεδρίαση δεν βγήκε τίποτα θετικό για τον κόσμο της εργασίας που δοκιμάζεται καθημερινά από τις απαράδεκτες ταξικές και αντικοινωνικές αποφάσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ για μια φορά ακόμα περιορίστηκε στο ρόλο του σχολιαστή-παρατηρητή-καταγραφέα των αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των εργαζομένων αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι να πράξει το αυτονόητο: δηλαδή να σταματήσει απλά να καταγράφει το τι συμβαίνει σε βάρος των εργαζομένων και να περάσει στο τι πρέπει να πράξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να σταματήσουμε τις σε βάρος μας εξελίξεις.

Απόδειξη των ισχυρισμών μας είναι ότι το μόνο που είχε να προτείνει ως «αντίδραση» σε όσα γίνονται σε βάρος μας (συνειδητά δε χρησιμοποιούμε τη λέξη αντίσταση, γιατί αυτή έχει άλλη βαρύτητα και είναι εντελώς ξεχασμένη από την ηγεσία της ΓΣΕΕ) ήταν η διοργάνωση συνέντευξης τύπου στην Αθήνα!!

  • Λέξη για την οργάνωση της πάλης του εργατικού κινήματος!
  • Λέξη (με πρόσχημα τον κορωνοϊό) για συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη!
  • Λέξη για τον συντονισμό του αγώνα μιας σειράς Ομοσπονδιών και κλάδων που εδώ και μήνες μάχονται μεμονωμένα!

Όμως πέρα από αυτό και οι αναλύσεις και η κριτική της προς την κυβέρνηση για όσα εξελίσσονται σε βάρος των εργαζομένων, αφενός μεν στερούνταν ταξικής ανάλυσης, αφετέρου δε (η κριτική), ήταν παντελώς ανύπαρκτη.

Με βάση αυτή τους την στάση δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο για μια πιο ήπια και εποικοδομητική κριτική. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί χωρίς να υπονοούμε τίποτα για οποιονδήποτε άλλο, δεν ανήκουμε σε αυτούς που προσδοκούν να κάνει λάθη η ηγεσία ώστε να της ασκούν κριτική.

Δεν βασίζουμε την ύπαρξή μας στα λάθη των άλλων. Γι αυτό άλλωστε και απολύτως συνειδητά, παρότι είχαμε πολλές αφορμές, αναβάλαμε την έκδοση ανακοίνωσης πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και την κατάθεση της πρότασής της.

Έτσι με βάση τα όσα είπε και πρότεινε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξής μας Νίκου Φωτόπουλου ήταν η εξής:

«Συνάδελφοι της ηγεσίας,

με τη στάση σας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με όσα είπατε σήμερα, εκείνο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι για μια φορά ακόμη αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων.

  • Αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων γιατί ενώ βλέπετε πως αντιμετωπίζεται και τι γίνεται σε βάρος του κόσμου της εργασίας, ούτε καν διαμαρτύρεστε. Εξακολουθείτε να κρατάτε τη στάση του παρατηρητή και σχολιαστή των γεγονότων, των εξελίξεων και των συμβάντων σε βάρος του.
  • Αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων όχι μόνο γιατί δεν αντιδράτε και δε διαμαρτύρεστε για το ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως περισσευούμενοι (πως άλλωστε αφού συμφωνήσατε να βάλουν πλάτη, δηλαδή να παίρνουν 533€), από πάνω δικαιολογείτε και την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, ενώ ξέρετε ότι δεν είναι έτσι.

Για τους κλινικάρχες, γιατί υπήρξαν, γιατί βρέθηκαν, γιατί υπάρχουν; Γιατί δεν αντιδράσατε;

Για τους καναλάρχες, γιατί υπήρξαν, γιατί βρέθηκαν, γιατί υπάρχουν; Γιατί δεν αντιδράσατε;

  • Αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο, που είναι η πρώτιστη υποχρέωσή σας. Δηλαδή το ότι ΟΧΙ μόνο δεν διοργανώνετε και δεν αναπτύσσετε αγώνες, αλλά ΟΥΤΕ και συντονίζετε (και στην ουσία έτσι δεν στηρίζετε) τον αγώνα των διαφόρων κλάδων των εργαζομένων.
  • Επιπροσθέτως αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων γιατί δεν είχατε το κουράγιο να ψελλίσετε ούτε μία λέξη ενάντια στο φασιστικού περιεχομένου νομοσχέδιο απαγόρευσης των συναθροίσεων.
  • Επίσης αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων γιατί ενώ και αυτό είναι μέσα στα αυτονόητα καθήκοντά σας (για να πλάθετε και να πηγαίνετε μπροστά τη συνείδηση των εργαζομένων) δε λέτε λέξη ούτε για το αιμοτοκύλισμα που ετοιμάζεται στο Αιγαίο και τι κρύβεται πίσω από αυτό, ούτε για το κύμα ρατσιστικής βίας και τις εν ψυχρώ δολοφονίες αφρο-αμερικανών πολιτών στην μητρόπολη του καπιταλισμού.
  • Τέλος και πάνω από όλα, αποδεικνύεστε ανίκανοι και κατώτεροι των περιστάσεων γιατί δε βλέπουμε και δεν ακούσαμε να προτείνετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντίστασης και αποτροπής των όσων εξελίσσονται σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Κύριοι της ηγεσίας, η ανεργία ήδη τσακίζει κόκκαλα. Η φτώχια θερίζει. Τα κοινωνικά αδιέξοδα είναι τεράστια. Η απόγνωση έχει τυλίξει και πνίγει εκατομμύρια συνανθρώπους μας και εσείς το μόνο που είχατε να πείτε είναι ότι θα δώσουμε συνέντευξη τύπου; Δεν λέω, καλές είναι οι συνεντεύξεις τύπου, ειδικά εάν έχουν ταξική ανάλυση και περιεχόμενο, πλην όμως δεν αρκούν. Οι επιθέσεις που δεχόμαστε δεν σταματούν με συνεντεύξεις τύπου.

  • Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου που πήραν για το σπίτι τους και τρέμουν μην τους το πάρουν. Τι προτείνετε και τι θα κάνετε (μια κι εσείς είστε η ηγεσία) για αυτούς;
  • Εκατοντάδες χιλιάδες δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές υποχρεώσεις όπως ρεύμα και νερό. Τι προτείνετε και τι θα κάνετε για αυτούς;
  • Εκατοντάδες χιλιάδες δεν μπορούν όχι να πληρώσουν την εφορία, ούτε να ζήσουν. Τι προτείνετε και τι θα κάνετε για αυτούς;

Από ότι ακούσαμε, από ότι είδαμε και βλέπουμε στην ΠΡΑΞΗ δεν σκέπτεστε να κάνετε τίποτα. Για αυτό και οι χαρακτηρισμοί που σας κάνουμε και ο τρόπος που σας απευθυνόμαστε.

Κλείνω προτείνοντάς σας τα εξής, παρότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να μας ακούσετε.

Όσο όμως τυπικά είστε η ηγεσία του εργατικού κινήματος (γιατί ουσιαστικά δεν είστε τίποτα απολύτως-είστε στρατηγοί χωρίς στρατό γιατί δεν μπορείτε να εμπνεύσετε και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου) εμείς χωρίς να θεωρούμε ότι κατέχουμε το αλάθητο του Πάπα, θα σας υποδεικνύουμε τι πρέπει να κάνετε.

Θα σας υποδεικνύουμε γιατί και πρόταση έχουμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας την σφαγή μας.

Σας προτείνουμε:

  1. Να μπείτε μπροστά όπως οφείλετε και να οργανώσετε την αντίσταση του κόσμου της εργασίας.
  2. Να αναδείξετε τις αδικίες, το ταξικό περιεχόμενο των πολιτικών και των αποφάσεων σε βάρος του.
  3. Να συντονίσετε και να κλιμακώσετε τον αγώνα μιας σειράς Ομοσπονδιών και κλάδων που αγωνίζονται μόνοι τους.
  4. Να απαιτήσετε πλήρη κάλυψη του μισθού των εργαζομένων που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 533€.
  5. Να απαιτήσετε να μην υπάρξει κανένας απολύτως πλειστηριασμός και καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα εργαζόμενο και μικροσυνταξιούχο.
  6. Να απαιτήσετε να δοθεί επίδομα ανεργίας`        στον κάθε άνεργο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  7. Να απαιτήσετε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των μαθητών.
  8. Να απαιτήσετε να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση με επαρκή χρηματοδότηση και μόνιμες προσλήψεις του δημόσιου συστήματος υγείας.
  9. Τέλος να υψώσετε τη φωνή της λογικής, τη φωνή της αλληλεγγύης των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν το Αιγαίο και να αντιδράσετε και να διαμαρτυρηθείτε για το κύμα ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ που έγχρωμοι συνάνθρωποί μας εκτελούνται ως άψυχα αντικείμενα.

Αυτοί κατά την ταπεινή μας άποψη  (και όχι μόνο) πρέπει να είναι μερικοί από τους στόχους μας και βέβαια όχι απλά στα χαρτιά.

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να παλευτούν με σχέδιο, με πάθος και σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ που νύχτα μέρα λιβανίζετε.

Εάν και εφόσον κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση, έστω και τώρα και η στάση μας απέναντί σας και οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους σας απευθυνόμαστε θα αλλάξουν.

Δε σας ασκούμε κριτική από βίτσιο. Σας ασκούμε κριτική γιατί δεν στέκεστε όρθιοι.

Δεν είναι η δική μας κριτική που φθείρει και υπονομεύει τη ΓΣΕΕ. Είναι η στάση σας που έχει κάνει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας να μας έχει γυρίσει την πλάτη.

Έστω και τώρα αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Εμείς σας κάνουμε έκκληση να αλλάξετε πορεία και τότε ναι, πάμε όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του κάθε εργαζόμενου.

Όσον αφορά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, η άποψή μας είναι ότι λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας, με σεβασμό στην κοινωνία, όπως κάθε χρόνο (πολύ περισσότερο τώρα) πρέπει να πραγματοποιηθεί. Πρέπει να δώσουμε το παρόν.

Αρκετά σιωπήσαμε ως ΓΣΕΕ. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας.

Στο χέρι σας είναι. Εσείς έχετε την πλειοψηφία να πάρετε αποφάσεις.

Εμείς σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Το κακό είναι ότι εσείς δεν έχετε τη δύναμη και το κουράγιο για κανένα αγώνα.

Μακάρι στο άμεσο μέλλον να μας διαψεύσετε.

Μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και επιβάλλεται.

Θα ενισχύουμε και θα στηρίζουμε τον αγώνα του κάθε κλάδου, κάθε Ομοσπονδίας.

Θα προσπαθούμε να συντονίσουμε αυτούς τους αγώνες με κάθε τρόπο (κυρίως με το να αναδεικνύουμε τις ταξικές αντιθέσεις) και θα αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη νέων.

Θα αγωνιζόμαστε για την οργάνωση της πάλης του εργατικού κινήματος, γιατί αυτό είναι που λείπει και αυτό πρέπει να γίνει.»

Γραμματεία Τύπου

 ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ