Για να μπορούμε να μένουμε σπίτι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για να μπορούμε να μένουμε σπίτι

Αλήθεια! Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε αυτές τις κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια βρύση πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μας, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη προστασία μας από το κορονοϊό, που καταλήγει αυτό το επιφορτισμένο με ό,τι καθαρίσαμε από τα χέρια μας νερό; Ποια είναι η διαδρομή; Που καταλήγει το νερό που χρησιμοποιούμε σε κάθε χρηση της ατομικής μας υγιεινής; Που καταλήγει και ποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται το νερό που χρησιμοποιείται για οικιακή χρηση,  επαγγελματικούς  χώρους αλλα και στα νοσοκομεία;

Νοσοκομεία, υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς που νοσούν από δεκάδες ασθένειες και σήμερα με την έκταση της πανδημίας νοσούν και με κορονοϊό, έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο που είναι το νερό. Νερό, που πρεπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του από την πηγή, στην οικιακή ή επαγγελματική χρηση, στην αποχέτευση, στη διαχείριση με τη μορφή πλέον του λύματος και την εκροή στη θάλασσα με ασφάλεια και επαγγελματισμό.

Πίσω από τις υπηρεσίες υγιεινής υπάρχουν άνθρωποι, είναι οι αφανείς ήρωες που εγγυώνται ότι και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τα αστικά λύματα θα συνεχίσουν αδιάκοπα τη ροή προς τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και δε θα βγουν στους δρόμους ούτε θα εισέρχονται στα ακίνητα. Υπάρχουν άνθρωποι που εγγυόνται τη διαχείριση των λυμάτων και διασφαλίζουν ότι δε θα σταματήσει ούτε στιγμή να προστατεύεται το περιβάλλον.

Αυτές τις δύσκολες ώρες υπάρχουν οι εργαζόμενοι στην Αποχέτευση που δεν μένουν σπίτι, δε μπορούν να μείνουν σπίτι όχι γιατί δεν τους το επιτρέπει κάποιος αλλα γιατί δεν τους το επιτρέπει η συνείδηση τους.

Κατανοούν την ευθύνη που τους αναλογεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και γνωρίζοντας ότι εκτός από τους καθημερινούς κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από τη ρουτίνα τους δηλαδή που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση παθογόνων βακτηρίων που φέρει το λύμα όπως Salmonella, Shigella, E.coli, Yersinia, Campylobacter, Vibrio cholerae, Leptospira αλλα και των παθογόνων ιών όπως  Poliovirus, Rotavirus, Hepatitis A virus, Norovirus, Adenovirus, Reovirus, Echovirus καθώς και των παρασίτων όπως Giardia lamblia, Entamoeba coli, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Ascaris, Ancylostoma, Necator, Trichuris  κ.α. Γνωρίζουν ότι πρεπει να σταθούν και μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο πρωτόγνωρο χωρίς πολλές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του στο λύμα, τον κορονοϊό covid 19.

Βρίσκονται καθημερινά εκεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία, βάζοντας πλάτη με το δικό τους τρόπο χωρίς να τους χειροκροτήσει κανείς χωρίς να γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σε αυτούς τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ λοιπόν αναφέρεται αυτό το άρθρο, σε αυτή τη κοινωνική ομάδα που μετρά απώλειες συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας, που καταγράφει λιγοστούς να φτάνουν στο μέσο όρο ζωής. Σε αυτούς που κάθε χρόνο και σε κάθε κάλεσμα της πολιτείας είναι παρόντες. Σε αυτούς που συνδράμουν και αυτή τη φορά, όπως συνδράμουν στις πλημύρες και στις πυρκαγιές όταν καλούνται από την Πολιτική Προστασία. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που στοχοποιήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τους επιβλήθηκαν εξαντλητικές περικοπές μισθών, που διαπομπεύτηκαν ως ρετιρέ και βολεμένοι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι αυτοί που αποδεικνύουν ότι  φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες μπορούν να είναι εγγυημένες μόνο με το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και των υπηρεσιών υγιεινής.

Εργαζόμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αγόγγυστα για να στηρίξουν τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες θύματα και αυτές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέλουν το νερό και τις υπηρεσίες υγιεινής να μετατραπούν σε εμπόρευμα με όχημα την απαξίωση. Υποστελέχωση που περιορίζει την αποδοση ποιοτικών υπηρεσιών και σήμερα με την απειλή της πανδημίας να υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Σήμερα, που αποδεικνύεται ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών αποτυγχάνει να προστατέψει τους πολίτες και στρέφεται στις κρατικές δομές, είναι πιο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά να ενισχυθούν οι εταιρείες του δημοσίου. Πρέπει άμεσα, να  πραγματοποιηθούν προσλήψεις που θα επιτρέψουν και στις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ να επιτελέσουν το έργο τους προς όφελος των πολίτων.

Αυτούς τους εργαζόμενους θέλω να ευχαριστήσω για τη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, θέλω να αναδείξω τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να τους χειροκροτήσω μαζί με όλους τους εργαζόμενους που στηρίζουν την κοινωνία. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και εργάζονται για  να συνεχίσουν να υπάρχουν όλα αυτά που πολλοί θεωρούν ως αυτονόητα.

Σας ευχαριστούμε πολύ, σας ευχαριστώ πολύ!

Γιώργος Ραντίτσας

Προέδρος Σωματείου  Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ

Πολιτικός Επιστήμονας.