Το θέατρο στο σαλόνι μας τις ημέρες του κορωνοϊού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το θέατρο στο σαλόνι μας τις ημέρες του κορωνοϊού

Μαρία Θανασούλια – Αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με ελληνικό θέατρο για μικρούς και μεγάλους. Μια διαφορετική πρόταση για αυτές τις περίεργες ημέρες «αυτοπεριορισμού» στο σπίτι, προκειμένου να μην «καούμε» με Netflix, Facebook και Fortnite.

Σε συνέχεια των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε πως θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί για τις επόμενες 15 ημέρες. Παράλληλα, η γενική οδηγία που προτρέπει τον πληθυσμό να μείνει στο σπίτι προκειμένου να αποφευχθεί η ευρύτερη εξάπλωση του COVID-19, μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις εξόδους μας στις απολύτως απαραίτητες, να δουλέψουμε από το σπίτι και να βρούμε ψυχαγωγικές διεξόδους εντός αυτού. Ενώ οι streaming πλατφόρμες με σειρές και ταινίες, τα αδιάβαστα βιβλία στο κομοδίνο και η μουσική, είναι οι προφανείς λύσεις όλων μας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τρέχουσες ή παλαιότερες παραστάσεις κάποιων από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Όλες οι τρέχουσες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με ένα κλικ

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν έκανε την αρχή ανακοινώνοντας  πως από την ερχόμενη εβδομάδα, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα έναντι χαμηλού αντιτίμου να παρακολουθεί on demand τις τρέχουσες παραστάσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεάτρου www.theatro-technis.gr. Το ενδιαφέρον είναι πως η πρωτοβουλία αυτή αφορά παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν που παίζονταν μέχρι την αναγκαστική διακοπή τους λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του θεάτρου η παράσταση Έντμοντ του David Mamet, ένα είδος “σύγχρονης παραβολής”, μια “σύγχρονη μεσοαστική τραγωδία” με στοιχεία παρωδίας ή απλώς μια ιστορία που μιλά για τη βαθιά νόσο της δυτικής κοινωνίας. Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωταγωνιστούν οι Γιάννος Περλέγκας, Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης.

Στην πορεία πρόκειται να είναι διαθέσιμος και ο πολύ επιτυχημένος «Οθέλλος» του Χάρη Φραγκούλη, η «Ηλέκτρα» υπό τις πάντα ιδιαίτερες σκηνοθετικές οδηγίες του Άρη Μπινιάρη, το «Χρονικό του Χρόνου» του Stephen Hawking σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη και η εφηβική παράσταση «Μια μέρα χωρίς» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και αφορά το μεγάλο ζήτημα της εξάρτησης από το διαδίκτυο.

Και για τα παιδιά που μένουν σπίτι…

Για τα παιδιά που με κλειστά σχολεία είναι αναγκασμένα και εκείνα να μείνουν μέσα αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης, θα είναι διαθέσιμη στο www.theatro-technis.gr η παράσταση «Χωρίς Οικογένεια». Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή του αριστουργήματος του Έκτορα Μαλό η οποία αποτελεί ένα «ύμνο» στην αξία της οικογένειας, που τοποθετείται στην ίδια κλίμακα με τη βαθιά, πραγματική φιλία. Η θεατρική διασκευή του βιβλίου έγινε για το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και είναι πρωτότυπη.

Μπορείς να περάσεις ατελείωτες ώρες στο αρχείο – θησαυρό του Εθνικού Θεάτρου

Με μία πρωτοβουλία του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου, ψηφιοποιήθηκε το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2005. Στο www.nt-archive.gr μπορείτε να βρείτε σπάνιο και μοναδικό υλικό, όπως προγράμματα παραστάσεων, αποδελτίωση τύπου, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994 και μετά), καθώς επίσης και μουσικές παρτιτούρες.

Παραστάσεις που συζητήθηκαν και αγαπήθηκαν όπως η «Ορέστεια» του Γιάννη Κόκκου, το «Αγάπης Αγώνας Άγονος» του Στάθη Λιβαθινού, η θεατρική μεταφορά του «Τελευταίου Πειρασμού» από τον Σωτήρη Χατζάκη, το «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Δημήτρη Μαυρίκιου, αλλά και ιστορικά ανεβάσματα της παγκόσμιας δραματουργίας από τον Κοραή Δαμάτη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη, τον Αλέξη Μινωτή, τον Θανάση Παπαγεωργίου, τον Αλέξη Σολομό, το Δημήτρη Ροντήρη και τον Πέλλο Κατσέλη είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.

Και για τους μικρούς της οικογένειας…

Είναι διαθέσιμες υπέροχες παιδικές παραστάσεις υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κάρμεν Ρουγγέρη, της Μαριάννας Τόλη και άλλων. Μία ευχάριστη ανάπαυλα για το αναγκαίο διάλειμμα από το Fortnite, το PlayStation, το X-Box και το τάμπλετ, είναι η «Ωραία Κοιμωμένη» και ο «Τσάρος με τη μακριά γενειάδα»της Κάρμεν Ρουγγέρη, ο «Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη ή ο «Δον Κιχώτης»του Σταύρου Τσακίρη.

Η Κοσμογονία για μία και μοναδική φορά σε δωρεάν streaming από το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα παρουσιάσει με streaming (μαγνητοσκοπημένη μετάδοση) την παράσταση “Κοσμογονία”, αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος LEGEND OF THE GREAT BIRTH με συντονιστή το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ που αφορά τους κυριότερους Ευρωπαϊκούς μύθους της δημιουργίας του κόσμου.

https://www.stokokkino.gr/